Socialtilsyn vil lukke stormombrust bosted

Socialdirektør og tilsynschef i offentlig konflikt efter varsel om at lukke bosteder. Samtidig har socialrådmand afsat millioner til lukningstruet bofællesskab for voksne med handicap.

Artiklens øverste billede
34-årige Jens Kaysen Moell (tv.) har boet i Bofællesskabet Elev Hus 5 siden bostedets etablering for fem år siden. Faren Jens Kaysen (th) har kritiseret forholdene på bostedet. Privatfoto

Medarbejdere sætter beboerne i situationer, der kan være direkte farlig på grund af manglende kendskab til borgeren. Der er eksempler på, at flere beboere ikke har fået livsvigtig medicin. Epileptiske anfald registreres ikke. Beboere udviser tegn på mistrivsel og en stagnerede udvikling. En beboer vil ikke spise eller i bad. Enkelte isolerer sig. En beboer har selvmordstanker. Andre reagerer negativt på mange medarbejderudskiftninger og den høje brug af vikarer.

Sådan lyder net udpluk af de problematiske forhold på Bofællesskabet Elev for voksne med handicap i en tilsynsrapport, som JP Aarhus har fået aktindsigt i.

Se det som klip i kørekortet, tredje gang falder hammeren. Det har vi forklaret Aarhus Kommune.

Ulla B. Andersen, chef for Socialtilsyn Midt

Rapporten blev sendt fredag til socialforvaltningen i Aarhus Kommune og er baggrund for, at tilsynet påtænker at inddrage en række af kommunens bosteder retten til at drive sociale tilbud.

»Socialtilsyn Midt vurderer, at kvaliteten i de gennemgåede temaer på de udvalgte afdelinger i sig selv er så mangelfuld, at tilbuddets samlede kvalitet ikke lever op til betingelserne for fortsat godkendelse,« står der i tilsynsrapporten.

Svigtede beboere

Socialtilsyn Midt var på kontrolbesøg på bostedet i Elev i april. Stedet har to afdelinger, og udfordringerne gælder hovedsageligt bofællesskabets Hus 5, hvorfra pårørende til beboere i sidste måned stillede sig frem i medierne med kritik af forholdende, og anklagede Aarhus Kommune for at svigte borgerne.

Tirsdag eftermiddag sendte Sociale Forhold og Beskæftigelse en pressemeddelelse ud om, at tilsynet »advarer« om en mulig lukning af Borgercenter Nord, med i alt syv bosteder under sig.

»Socialtilsyn Midt konstaterer, at de aktuelle forhold på Elev ikke i sig selv er så alvorlige, at de alene medfører advarslen om at fratage Borgercenter Nord tilladelsen. Tilsynet begrunder sin varsling med, at der også tidligere er konstateret problemer på bosteder under Borgercenter Nord,« lyder det i pressemeddelelsen.

Det forstår direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse Erik Kaastrup-Hansen ikke, og retter sit skyts mod tilsynet.

»Jeg ser med største alvor på de problemer, tilsynet har påpeget på Elev og andre steder – og der er ingen tvivl om, at det er udfordringer, vi skal løse. Men jeg må ærligt sige, at det er svært for mig at begribe, hvordan tilsynet kan varsle en lukning af alle centerets bosteder på baggrund af problemer et enkelt sted – og samtidig forklare os, at forholdene på det enkelte sted ikke i sig selv er så alvorlige, at de kan medføre en lukning,« udtaler direktøren.

Et bureaukratisk spil

I pressemeddelelsen fremgår også, at socialforvaltningen på et opklarende møde med Socialtilsyn Midt mandag fik at vide, at en frivillig lukning af Elev kunne få tilsynet til at trække beslutningen om at tage tilladelsen fra alle Borgercenter Nords bosteder tilbage.

Det får Erik Kaastrup-Hansen til at beskylde tilsynet for at gøre bosteder i Aarhus »til brikker i et bureaukratisk spil«.

»Min forvaltning har igennem det seneste år arbejdet ekstremt hårdt på at omlægge og implementere nye procedurer for kvalitetssikring, pårørendesamarbejde og bemanding, netop på baggrund af tilsynets tidligere kritik. Det arbejde er i fuld gang, men det vælger tilsynet altså nu at se bort fra. Det er skuffende,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Ifølge chefen for Socialtilsyn Midt, Ulla B. Andersen, er man ude over, hvad Aarhus Kommune i sin pressemeddelelse beskriver som en »advarsel« om at lukke Borgercenter Nord.

»Vi begynder at undersøge forholdene på Bofællesskabet Elev på grund af klager fra pårørende. Vi kan så konstatere, at de løfter, kommunen gav os sidste år om at gennemføre handleplaner, ikke er blevet overholdt. Vi tror derfor ikke længere på, at Borgercenter Nord kan og vil rette op,« siger hun.

Problemer siden 2016

Tilsynschefen understreger også, at den påtænkte lukning af borgercentret skyldes dets historik:

»Vi har kommunikeret, at Aarhus Kommune har haft problemer med kvaliteten siden 2016 i flere afdelinger under Borgercenter Nord. Se det som klip i kørekortet, tredje gang falder hammeren. Det har vi forklaret Aarhus Kommune. Tilsynet og kommunen har talt om problemerne i adskillige år, og vi har varslet før. Hver gang kommunen har sat ind over for problemer i én afdeling, dukker de op i en anden.«

Et kvarter før socialforvaltningen sendte sin pressemeddelelse ud om den påtænkte lukning af Borgercenter Nord, tikkede en anden pressemeddelelse ind om, at socialrådmand Kristian Würtz (S) vil tilføre kommunens bosteder fem mio. kr. Det sker efter, at forhandlinger torsdag mellem partierne bag sidste års budgetforlig om en håndsrækning på 10 mio. kr. brød sammen.

»Socialtilsyn Midt har givet udtryk for, at omstændighederne med mange vikarer på Elev er en uacceptabel situation, og det er jeg enig i. Derfor prioriterer vi nu, hurtigst muligt at få flere fastansatte med faglært baggrund derud,« udtaler siger Kristian Würtz.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.