Sundhedschef: Strejke kommer til at ramme børn og forældre
Den store sygeplejerskestrejke, der træder i kraft på lørdag, får konsekvenser for småbørnsforældre og skoleelever i Aarhus, lyder det fra May-Britt Kullberg, chef for Sundhed, Børn og Unge i Aarhus Kommune.
Når 5.000 sygeplejersker landet over fra på lørdag nedlægger deres arbejde på grund af utilfredshed med overenskomstforhandlingerne, så vil småbørnsforældre og skoleelever i Aarhus være blandt de mange, som vil mærke konsekvenserne.
Det fortæller May-Britt Kullberg, der er chef for Sundhed, Børn og Unge i Aarhus Kommune, til Lokalavisen Aarhus.
»Der er ingen tvivl om, at det kommer til at betyde en hel masse for familier og børn, at vi ikke har de samme opfølgninger på deres sundhed og trivsel, fordi vi er skåret ind til et absolut minimalt nødberedskab,« fortæller hun.
Sundhedsplejen i Aarhus er nemlig blandt de grupper, som er udtaget til strejke, og det betyder aflysning af langt størstedelen af sundhedsplejens aktiviteter, så længe strejken er i gang. Aflysningerne omfatter blandt andet hjemmebesøg hos småbørnsforældre, skolesundhedspleje, i dagtilbud og andre planlagte aktiviteter som åbent hus og konsultationer i ammehjælpen.
Efter aftale mellem Dansk Sygeplejeråd og Aarhus Kommune vil der dog blive opretholdt et minimalt nødberedskab. Det omfatter blandt andet kontakt til forældre til nyfødte, fortsat hjemmebesøg ved særligt sårbare eller udsatte familier, hvor der er alvorlig bekymring for barnets helbred, og sundhedspleje og besøg hos børn og unge, der har været udsat for overgreb, omsorgssvigt eller har uopsættelige, særlige behov.
»Alle sundhedsplejersker ser på deres børn og familier og udvælger dem, der har behov for nødberedskabet,« fortæller May-Britt Kullberg, der desuden oplyser, at forældre, som er bekymrede for barnets trivsel og udvikling, i strejkeperioden skal kontakte egen læge.
Alle aarhusianske forældre vil via sms få oplyst, at planlagte hjemmebesøg er aflyst i strejkeperioden. Samtidig vil der blive udsendt information til forældre via Aula, hvor forældre i øvrigt får information. Ved nyfødte op til syv døgn henvises forældre til Efterfødselsklinikken på Aarhus Universitetshospital, AUH.