Stor donation bygger bro til job og nye fremtidsdrømme for udsatte borgere
Den A.P. Møllerske Støttefond har doneret 5,24 mio. kr. til projektet 'Rampen til det gode arbejdsliv'. Målet er, at flere får et fleksjob.
Selvom corona har bremset mulighederne for fysiske møder, så tager et nyt projekt i disse dage for alvor fart i Silkeborg og Norddjurs kommuner. Sammen med Sind Erhverv kan kommunerne efter en donation på 5,24 mio. kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond nu gøre en ekstra indsats for mennesker med psykiske udfordringer og deres pårørende.
Målet er, at flere får et fleksjob. Frem til 2024 får 140 borgere og deres familier tilbudt en helt særlig opbakning fra projekt ’Rampen til det gode arbejdsliv’.
Sårbar målgruppe
Målgruppen er borgere, der er tilkendt fleksjob, og er ramt af psykisk sygdom eller sårbarhed og som hidtil har haft særlig svært ved at få eller fastholde fodfæste på arbejdsmarkedet. Projektet fokuserer på at skabe et godt match mellem borgeren og arbejdspladsen, som får rådgivning og tæt kontakt. Derudover vil projektet, der evalueres af det eksterne konsulenthus Defactum, skabe erfaringer, der kan inspirere kommuner i hele Danmark. Målet med det nye projekt er, at 70 procent af borgerne oplever øget trivsel, og at 55 procent ansættes i fleksjob.
Projektet tilfører noget nyt til de metoder, som flertallet af de øvrige kommuner i Danmark normalt anvender. Først og fremmest har Sind indgående erfaring med rådgivning og støtte. Ikke blot om arbejdslivet, men om hele livet. Projektmedarbejderne støtter den enkelte borger, der har adgang til tidsubegrænset støtte før og under ansættelsen. Desuden hjælper SINDs ansatte og frivillige med at modgå ensomhed og social isolering ved at skabe netværk med andre borgere i samme situation. Desuden får borgeren mulighed for at blive matchet med en frivillig social mentor. Også borgerens familie får tilbud om støtte.
Samarbejdet styrkes
Norddjurs kommune har mange forventninger til projektet. Formand for erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalget Else Søjmark (A) er glad for, at kommunens eksisterende indsats og dialog med borgerne nu suppleres med nye muligheder og initiativer fra Sind, hvor man kan inspirere hinanden. Både i den overordnede udvikling af projektet og i den løbende drift.
»Det er godt, at vi nu får en bredere vifte af viden og værktøjer, der kan styrke dialog og samarbejde. Sind kan fx hjælpe borgerne med at nedbryde ensomhed og med at bygge bro over de barrierer, der kan stå i vejen for et fleksjob, i et tæt samarbejde med jobcentrene. Det finder jeg meget væsentligt. Dialogen og kontakten mellem borger, kommune og erhvervsliv bliver meget bedre, når vi styrker samarbejdet om det fælles mål at lande godt i både hverdagen og i et fleksjob,« siger hun.
Også hjemmebanen er omfattet af projektet. Som noget nyt har SIND Erhverv også tilbud til de pårørende, både børn og voksne. Mange borgere i målgruppen bor sammen med andre, der også er ramt af psykiske udfordringer. I tidligere projekter var andelen 30 procent af ægtefællerne eller samleverne og 61 procent af børnene.
Rådgivning
Sind Erhverv har erfaring med en lang række barrierer, der kan stå i vejen for et fleksjob. Udover borgernes personlige udfordringer, så kan erhvervsliv og jobcentre stå med mange spørgsmålstegn. Her bidrager projektet for eksempel med opsøgende arbejde, information og rådgivning.
»Vi bygger bro mellem borgeren, jobcenteret, socialpsykiatrien, virksomhederne og foreningerne. Gennem hele forløbet er udgangspunktet den enkelte borgers ønsker og fremtidsdrømme. Resultatet er, at relationer, tillid og tryghed styrkes for alle involverede,« siger projektleder Jonna Winther.
sø