Outdoor-drømmen der gik i opfyldelse
Isabel Morgenstern har været på den vildeste rejse fra den første Ry Outdoor Festival til toppen af nyt landsdækkende outdoor univers.
Et hjertebarn, der har sat rødder og vokset sig kæmpestort. Da Isabel Morgenstern søsatte den allerførste outdoor-festival tilbage i pinsen 2015, var det med et simpelt ønske om at dele sin egen glæde over outdoor-livets glæder med en masse andre mennesker.
Dengang gjorde hun sig ingen forestilling om, at det ville udvikle sig til et nyt karrierespor for hendes eget liv, og at hun seks år senere ville sidde som direktør i spidsen for et landsdækkende outdoor-univers med outdoor-arrangører fra hele Danmark.
Selvom jeg har været spejder og altid elsket udeliv, så var det først der, at det i en større skala gik op for mig, hvad det er udeliv kan
»For mig startede rejsen med, at jeg som lærer på Mølleskolen var så heldig at komme med i udeskole på Knøsen med 2. klasserne - året rundt. Der oplevede jeg virkelig, hvad det er, udeliv kan, og hvad det gør ved os,« fortæller hun eftertænksomt.
»Det var som om diagnoserne forduftede og hierarkiet i klasserummet forsvandt. Og jeg var også bare selv så meget gladere de der torsdag, hvor jeg havde været med i udeskolen. Selvom jeg har været spejder og altid elsket udeliv, så var det først der, at det i en større skala gik op for mig, hvad det er udeliv kan.«
Insisterende outdoor-ideer
Med en skolereform truende i horisonten og mange forskellige jobs i bagagen, der havde givet en god ballast af erfaring og viden om kommunikation, branding og storytelling, begyndte tanker at spire frem, om hun måske selv kunne skabe et nyt koncept med outdoor i centrum - og måske endda leve af det.
»Ideerne begyndte at dukke op om natten. I en måned var jeg op hver nat for at skrive ideer op. De handlede alle sammen om at få endnu flere mennesker ud i naturen og vise, hvor berigende det er at være i naturen - både alene og i fællesskaber.«
Hvis du spørger mig i dag, hvad der har været vendepunktet i mit liv, så er svaret helt kort: Corona
Ideerne begyndte at samle sig til det, der blev den første Ry Outdoor Festival. En stor outdoor-event, der skulle give børnefamilier i tre generationer en smagsprøve på friluftslivets mange livgivende muligheder. Alt sammen kædet sammen af nærvær, samvær og fællesskab.
Vilje tilsat tre jobs
»De har været de samlende værdier hele vejen igennem. Men havde nogen sagt til mig dengang, at jeg i dag ville se tilbage på seks år med gennemsnitlige arbejdsuger på 70 timer, tre jobs på samme tid for at få enderne til at hænge sammen og ingen friweekends, så havde jeg måske betakket mig,« konstaterer Isabel, der samtidig har investeret i omegnen af 700.000 kr. i livsdrømmen.
Men hamsterhjulet fangede hende ind, for outdoor-passionen brændte for fuld lue i Isabels hjerte, og hele tiden kom der flere og flere medrejsende til på den vilde odysse.
»Det var jo berusende, så mange vi fik med ud og være aktive i naturen.«
Til den første outdoor-festival i 2015 kom der 500 mennesker - blandt andet daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt og miljøminister Kirsten Brosbøl. Året efter kom der 1.000 gæster, i 2017 var det tal vokset til 2.000, i 2018 til 4.000 og i 2019 besøgte næsten 10.000 gæster festivalen hen over pinsen.
Corona blev startskuddet
Og så kom corona
»I 2020 havde vi gjort klar til at modtage 20.000 gæster. De var rædselsfuldt. Jeg kan huske følelsen af, at det ville være helt vanvittigt, hvis så mange års arbejde var spildt. At hvis jeg afviklede nu, så ville det hele være slut. Der var simpelthen ingen anden udvej, end at udvikle noget nyt.«
Havde nogen sagt til mig dengang, at jeg i dag ville se tilbage på seks år med gennemsnitlige arbejdsuger på 70 timer, tre jobs på samme tid for at få enderne til at hænge sammen og ingen friweekends, så havde jeg måske betakket mig
Isabel havde ingen ide om det på det tidspunkt, men de nye ideer, der nu satte rod, skulle vise sig at åbne døren til noget meget større.
»Hvis du spørger mig i dag, hvad der har været vendepunktet i mit liv, så er svaret helt kort: Corona. Corona blev startskuddet til det, vi sidder med i dag, og som nu er min hovedforretning. Først fra februar i år har jeg kunnet springe på fuld tid ud i den her vilde iværksætterdrøm, og hænge alle andre jobs og kasketter på knagen.«
Hvad der helt præcist skete, var, at Isabel og teamet omkring hende kom på ideen med at introducere begrebet Outdoor365.
»Hvorfor koncentrere sig om tre dages festival, hvis vi i stedet kan sprede det ud til hele året. Outdoor har ingen sæson - naturen er der hele året rundt.«
Det startede med outdoor-arrangementer ved fiskehytten på Rodelundsvej i Ry og spredte sig som ringe i vandet. Nye outdoor-aktiviteter og nye steder.
Eventyrsport banker på
»Der sker så det, at Eventyrsport banker på. Det er virkelig en game changer. Eventyrsport er lige blevet kåret af Price Runner som bedste webshop ud af 8.700. de har otte gazeller på hylderne og 13 fysiske outdoor-butikker og flere nye er på vej. det går så stærkt,« kommer det med forventning i øjnene fra Isabel, der med samarbejdet med Eventyrsport kan sætte en ny titel på visitkortet: Direktør.
Vi troede, vi var færdige med to aflyste festivaler i Ry under corona, men udviklingen har været afgørende for, at vi i dag sidder med en levedygtig forretning
»Vi er kommet ind under vingerne på en mega-partner, og for os betyder det, at vores forretning har ændre fuldstændig karakter. Corona har gjort det svært at gennemføre events. I stedet fokuserer vi nu på at udvikle en oplevelsesportal, outdoor365.dk, hvis målsætning er at skabe Danmarks første online katalog over ude-aktiviteter, så det er nemt for enhver at få et overblik over, hvad der eksisterer af outdoor-tilbud tæt på dem. Fra at handle om outdoor-oplevelser lokalt i Ry og Søhøjlandet, er vi nu ude og repræsenterer udendørs aktiviteter over hele landet.«
Arrangørerne af outdoor-oplevelser kan gratis lægge deres arrangementer ind på portalen, mens store, kommercielle partnere som eksempelvis Helly Hansen og Haglöfs - sværvægtere indenfor outdoor - via deres partnerskab er med til at finansiere portalen.
En ny virkelighed
»I min verden er det på ingen måde et en-mands-projekt. Det er et stort fællesskab, der står bag. Alt det, der sker nu, er et spinoff af den første festival, skabt af en praktikant, en flok vildt engagerede frivillige og en by, der bakkede op. Det er blevet en rigtig god erhvervshistorie. Vi er fire fuldtidsansatte i dag. Vi har vores eget Outdoor365 magasin, det dygtige team kan stadig stable store outdoor-events på benene,« fortæller Isabel om sin nye virkelighed.
Som et eksempel på det sidste oplyser hun, at Outdoor365 står for side-eventet, et stort outdoor-område under VM i kano og kajak på Bagsværd Sø. Og som den bedste 2021 overraskelse til outdoor-teamet, har de netop fået tilsagn om, at der faktisk bliver en outdoor-festival i år - blot ikke i Ry.
I samarbejde med Silkeborg Kommune og en lang række af andre store outdoor-events som EM i Adventure Race, DM i kajakpolo og Tour de Gudenå skal Outdoor365 være med til at udvikle Danmarks Outdoor Festival i Silkeborg fra 1.-5. september.
»Vi kom sekundet før, megatrenden satte ind,« smiler Isabel og fortsætter: »Vi troede, vi var færdige med to aflyste festivaler i Ry under corona, men udviklingen har været afgørende for, at vi i dag sidder med en levedygtig forretning.«