Fremtidssikret Låsby Svømmebad genindviet

Tusindvis af frivillige timer er investeret i totalrenoveringen af friluftsbadet, der nu er forberedt til helårsdrift.

Artiklens øverste billede
De frivillige har lagt tusindvis af timer for at realisere drømmen om det fremtidssikrede friluftsbad. NU er drømmen gået i opfyldelse.. Pressefoto

Det var kulminationen på knap to års hårdt frivilligt arbejde, da bestyrelsen for låsby Svømmebad lørdag kunne invitere til genåbningsfest.

Bestyrelsen havde på forhånd lovet solskin fra en skyfri himmel, men selvom det blæste en halv pelikan og en del af dagen var overskyet, blev genåbningsdagen en rendyrket succes. Trods vejret kiggede omkring 500 lokale vandhunde forbi det totalrenoverede svømmebad.

Det er fantastisk, at vi er kommet hertil, og på mange måder er det her historien om, hvad frivillighed kan – men det har også været rigtig hårdt, og det kræver nogle ildsjæle at engagere folk i så lang tid

Mikael Boye Enig, bestyrelsesmedlem Låsby Svømmebad

Det nye Låsby Svømmebad er lettilgængeligt for handicappede, har miljøvenligt og sprit nyt anlæg, der stort set fjerner behovet for klor og derfor giver en god badeoplevelse og bliver opvarmet med hjælp fra solvarme og solceller til en temperatur på 27 grader. Nyt er også et varmtvandsbassin på 32 grader og en sauna, samt caféen, Oasen.

Flere hundrede lokale vandhunde fra Låsby lagde vejen forbi på åbningsdagen. Pressefoto

To års knokleri

Den ambitiøse renoveringsplan tog sin begyndelse tilbage i 2016, hvor nye krav til de tekniske installationer og badevandets kvalitet gjorde det nødvendigt at træffe foranstaltninger for fremtiden.

»Vi kunne se, at der var en række friluftbade og svømmehaller, der begyndte at knække nakken i forsøget på at leve op til de nye krav. Så vi kontaktede kommunen med et koncept for, hvordan svømmebadet kunne renoveres og var heldige at få en bevilling på 6 mio. kr. i støtte,« forklarer Mikael Boye Enig, der er medlem af Låsby Svømmebads bestyrelse.

I forsøget på at tiltrække interesserede fonde besluttede bestyrelsen at lægge ambitionsniveauet højt. Det var dog ikke en plan, der kastede mere end en halv mio. kr af sig.

De frivillige trak i arbejdstøjet i september 2019 op kastede sig ud i totalrenoverings-projektet. Første skridt var at få bygget en ny teknikbygning til de nye pumper, filtre og rør.

Tusindvis af frivillige timer

De frivillige klarede så meget som muligt på egen hånd, blandt andet frilagde de det gamle bassin, så alle rør kunne blive udskiftet. De pudsede også siderne op og lagde ny beklædning og byggede en rampe, så handicappede har adgang til bassinet. De gravede også ud til det nye varmtvandsbassin, støbte, og lagde nye belægningsfliser på hele arealet.

»Vi har haft professionelle til at tage sig af al teknikken og bygningen, der er i to og en halv etage. Men i alle de andre arbejdsopgaver er der lagt i tusindvis af frivillige timer,« understreger Michael Boye Enig, der anslår, at der fra september 2019 og frem til nu nok er investeret i omegnen af 10.000 frivillige timer i projektet.

”Oprindeligt var planen jo, at vi skulle holde åbent sidste sæson, og så fortsætte renoveringen derefter, men corona satte en kæp i hjulet på de planer, så vi måtte holde lukket hele sidste sæson. Så vi besluttede at knokle igennem,” fortæller han.

I løbet af efteråret 2020 fik de frivillige tilladelse til at rive det gamle omklædningsrum ned og byggede et nyt med sauna.

Professionelle har taget sig af de tekniske installationer og bygningsarbejdet, mens de frivillige har lagt tusindvis af timer i at grave ud, støbe, bygge omklædningsrum og sauna og lægge fliser på hele arealet. Pressefoto

Historien om frivillighed

”Det har vi brugt tiden på fra i vinter og frem til nu. Vi mangler at indrette saunaen og så mangler vi også stadig et par solceller. Men vi må nok konkludere, at de frivillige er ved at være slidte nu. Det er fantastisk, at vi er kommet hertil, og på mange måder er det her historien om, hvad frivillighed kan – men det har også været rigtig hårdt, og det kræver nogle ildsjæle at engagere folk i så lang tid,” understreger Mikael Boye Enig.

Fremadrettet er det planen, at Låsby Svømmebad skal være et helårsbad og at saunaen, når det bliver koldt, vil have gus og andet guf til vinterbaderne.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.