Løsning på unge-uro: Vagtværn, politi, SSP og natteravne

15. juni klokken 18-19 er der borgermøde under titlen ’unges uro i Hammel’. Flere tiltag er allerede sat i søen for at dæmpe uro fra feststemte unge.

Artiklens øverste billede
Foto: AdobeStock

Når vejret er godt, vil unge mennesker gerne mødes udenfor og holde fest. Det fører ofte til konflikter med naboerne på grund af støj og skrald. Eller festerne ender ud i decideret hærværk, som dem på ’Gården, Hammel Fritids og Ungdomsklub’ for to uger siden, hvor et telt blev flænset, en rude smadret, borde fik banket søm i sig og andre ødelæggelser.

Især Hammel var sidste sommer plaget af en del af den slags uro, og i år har problemet altså også vist sig her i foråret.

Derfor har kommunen 15. juni klokken 18-19 indkaldt til et borgermøde under titlen ’unges uro i Hammel’ - se nærmere info i faktaboksen nederst.

»Jeg håber, at mødet bliver afviklet i en god og konstruktiv ånd, hvor både naboer og de unge selv møder op til en konstruktiv drøftelse af det her,« siger Favrskov Kommunes skolechef, Anne Gammelby Lybecker.

Vagtværn runderer på skoler

Ved seneste budget-forlig blev det skrevet ind, at problemet med uro skulle afdækkes i en rapport. Skolechefen forklarer, at konklusionerne herfra nu ligger klar.

»Rapporten viser, at der er sket en stigning i generende uro, men det er et generelt problem i hele landet. Her i kommunen er vi til gengæld knap så udfordret som i andre kommuner - det står altså knap så slemt til. Men derfor skal vi naturligvis stadig se på, hvad vi kan gøre ved problemet,« siger Anne Gammelby Lybecker, som forklarer, at man blandt andet er gået i dialog med andre kommuner for at hente erfaringer.

Desuden er kommunen i tæt dialog med politiet, som vil rundere så meget som muligt i byen i weekenderne. Ligesom SSP runderer oftere.

»Desuden har vi tilkøbt et vagtværn, som går ved Skovvangskolen og Søndervangskolen to gange hver fredag og hver lørdag. Det kan lige tage toppen af uroen,« siger skolechefen.

Vagtværnet er tilkøbt frem til sommerferien, men med en potentiel forlængelse.

Endelig hjælper kommunen Natteravnene med at få etableret en gå-gruppe i Hammel.

Føler sig jaget vildt

I forbindelse med udarbejdelsen af rapporten er unge fra Favrskov Gymnasium samt elevråd fra folkeskoler blevet interviewet.

De giver udtryk for, at de gerne vil kunne være centralt, hvor det eksempelvis er nemt at komme til indkøb. De giver også udtryk for, at det faktisk er okay, at der er nogle voksne i periferien, som tjekker op på dem - eksempelvis i form af natteravne eller SSP-konsulenter. De vil ikke føle sig overvåget, men lidt opsyn er okay.

»De giver også udtryk for at føle sig ’jaget vildt’: ’Alle synes, vi er trælse,’ siger de. Det, håber jeg, kalder på lidt forståelse og tålmodighed hos de voksne. Men jeg kunne bestemt også ønske mig, at de unge opfører sig lidt bedre. De må rigtig gerne benytte skolernes arealer. Det er bare et spørgsmål om at øve sig i at tage hensyn og være opmærksom på, at der bor folk tæt på.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.