Malere sviner boligforeningen AAB for at lave lokumsaftale
Det møder voldsom kritik, at AAB har indgået aftale, der giver tre malerfirmaer fortrinsret til at male tusindvis af boliger i Aarhus.
Svineri, lokumsaftale, konkurrenceforvridende.
Der bliver skudt med skarpt efter Aarhus’ største boligforening, AAB, der beskyldes for at udelukke malerfirmaer fra at udføre arbejde for foreningens beboere.
Bag anklagen står en række malere, Lokalavisen Aarhus har været i kontakt med i forbindelse med en rundringning til 10 firmaer.
Kan selv stå med regning
Problemet er, ifølge de kritiske malere, at boligforeningen har indgået en aftale med tre malerfirmaer. Disse firmaer har AAB blåstemplet til malerarbejde, der skal betales over en fælles vedligeholdelseskonto, som beboerne i AAB betaler til hver måned.
Hvis beboerne vælger et af de tre anbefalede firmaer, trækker administrationen i AAB pengene direkte over vedligeholdelseskontoen. Den enkelte beboer skal altså ikke have penge op ad lommen.
Hvis en beboer derimod vælger et malerfirma, der ikke står på AABs liste, skal beboeren selv lægge ud for malerarbejdet. Den enkelte beboer kan desuden ende med at stå med regningen selv, hvis ikke malerarbejdet bliver godkendt i en kontrol, AAB udfører.
Vi synes, vi har fundet en god ordning, hvor vi kan sikre den bedste pris og det bedste produkt til beboerne.
Lugter af kartel
Malermester Erling Høj fra Malerfirma Høj Sørensen er en af de malere, der er stærkt kritiske over for ordningen.
»Det er en sindssyg måde, man har lavet det på. Man prøver at udelukke andre malerfirmaer. Man har lavet en lokumsaftale. Det er i min øjne stærkt konkurrenceforvridende. Jeg synes, det lugter af kartel,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Ole Stig fra Contrast Malerfirma har ifølge eget udsagn mistet en kunde i AAB netop fordi, forholdene er, som de er.
»Hun skulle selv lægge 50.000 kroner ud. En medarbejder i AAB sagde, at man ville kontrollere arbejdet, og at hun ikke kunne få betalt regningen, hvis de ikke kunne godkende det. Det betød, at hun blev skræmt og ikke turde vælge et andet firma,« siger han.
Han synes, »det er lidt uheldigt«, at næstformanden (viceoldermanden) i Aarhus & Omegns Malerlaug ejer et af de tre firmaer, der er blandt AABs tre udvalgte.
Ordning ændrede alt
Arbejdernes Andels Boligforening er med cirka 23.000 beboere i omkring 8500 boliger den største boligforening i Aarhus.
»For dem, der har mange aftaler i boligforeninger, betyder det meget, om man kan male for beboerne i AAB. Den er ikke god i kanten, når beboerne reelt kun kan vælge mellem tre firmaer. Det er konkurrenceforvridende,« siger Ole Stig til Lokalavisen Aarhus.
Indtil for få år siden kunne beboerne i AAB frit vælge maler så længe, maleren var med i Danske Malermestres Garantiordning. Det blev ændret i forbindelse med, at man omstrukturerede driften i AAB i 2017.
Vi kan ikke forvente, at alle vores kunder har forstand på maling.
Den nye ordning kom bag på malermester Janne Rasmussen fra BK Maler, der har mange kunder i AAB i Aarhus.
»Jeg frygtede, det virkelig ville gå ud over mig, men jeg er så heldig, at mine faste kunder har valgt selv at lægge penge ud i første omgang. Det er et tegn på, at de andre ikke er billigere,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.
Selvom hun ikke er blevet hårdt ramt økonomisk, er hun langtfra fan af den ordning, AAB har lavet.
»Jeg synes også, det er forkert. Det er noget svineri,« siger hun.

God service til en god pris
Ifølge driftschef for AAB Aarhus, Allan Overgaard, udvalgte boligforeningen i 2017 tre af de malerfirmaer, man havde gode samarbejder med.
»Dem, der er på listen i dag, er kendetegnet ved, at det er nogen, AAB kan stå inde for. Der findes mange malerfirmaer, som måske ikke altid leverer den rigtige kvalitet eller kommer til tiden, og vi kan ikke forvente, at alle vores kunder har forstand på maling. Vi har sikret, at de får en god service til en god pris,« siger han til Lokalavisen Aarhus.
Allan Overgaard kan ikke genkende billedet af, at aftalen er konkurrenceforvridende.
»Vi udelukker ikke malere fra at male i beboernes lejligheder. Vi afskærer ingen fra at få lov til at male for vores beboere. Der er mange, der er glade for den her ordning, fordi den giver beboerne noget tryghed. Ordningen er sat i stand for at beskytte beboerne,« siger han.
Allan Overgaard var ikke driftschef for AAB, da de tre firmaer blev udvalgt.
Kan sagtens komme til fadet
Direktør for AAB Aarhus, Anders Rønnebro, ved ifølge eget udsagn ikke præcist, hvordan de tre firmaer, AAB har givet et kvalitetsstempel, er blevet udvalgt.
»Om det er sket, fordi man havde gode erfaringer med dem eller dårlige med andre, skal jeg ikke kunne sige,« siger han til Lokalavisen Aarhus.
Anders Rønnebro kan godt forstå, at de øvrige malere i Aarhus gerne vil arbejde for AAB. Det kan dog være »svært at kontrollere, hvad der foregår«, hvis den enkelte beboer selv forhandler med malere, lyder det.
Kan du forstå, mange malere mener, det er konkurrenceforvridende forhold?
»Vi synes, vi har fundet en god ordning, hvor vi kan sikre den bedste pris og det bedste produkt til beboerne. Men vi er ikke dogmatiske. Hvis vi bliver gjort opmærksomme på en bedre model end den, vi har nu, kan man sagtens komme til fadet.«