Svækkede ældre kan alligevel få anrettet deres egen mad

Ny frokostordning gøres valgfri for ældre, der er visiteret til at få anrettet deres frokost

Artiklens øverste billede
Kommunal smør-selv-madpakke anrettet. Pressefoto

Omkring 50 ældre hjemmeboende borgere i Favrskov Kommune er så dårlige, at de kan få hjælp til anretning af deres frokost. I efteråret besluttede byrådet, at det fremover kun skulle gælde, hvis de købte kommunens smør-selv madpakker.

Det fik den konservative byrådskandidat Mette Nøhr på banen med opslag på Facebook og læserbreve, hvor hun kritiserede byrådet for at diktere, hvad de ældre skulle spise, hvis de ville bevare hjælpen til at få anrettet deres frokost.

Sagen vakte så stor opsigt, at byrådet tog den op til genovervejelse, og nu har Social- og Sundhedsudvalget anbefalet, at de ældre fortsat skal kunne få deres egen mad anrettet, ligesom de kan få den kommunale madpakke anrettet.

De ældre skal have tid til at vænne sig til den nye ordning, selvom maden er bedre end de flestes egen mad.

Grethe Villadsen (A)

»Jeg kunne se med det samme, at det var det, der var flertal for, og jeg har været i dialog med Ældrerådets formand. Han er utrolig positiv overfor smør-selv-maden, men de ældre skal have tid til at vænne sig til den nye ordning, selvom maden er bedre end de flestes egen mad. Det er trist, det mange af dem får,« siger Grethe Villadsen (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Grethe Villadsen. Pressefoto

Grethe Villadsen er tilfreds med, at de ældre fremover både kan få anrettet deres egen mad og den kommunale madpakke. Hun ærgrer sig dog over, at hjemmehjælperen dermed fortsat skal bruge tid på at handle ind, hvis den ældre ikke selv har frisk mad i køleskabet, hvilket var den primære årsag til, at man ville gå over til den kommunale madpakke.


»Det er ikke til gavn for borgerne, at vi skal bruge tid på at køre rundt efter mad fremfor at bruge tiden på varme hænder.«

Sandt eller usandt

Udvalgsformanden langer samtidig ud efter Mette Nøhr og beskylder byrådskandidaten for at komme med usande påstande.

»Det er rigtig træls, at sagen er opstået på baggrund af et læserbrev fyldt med usande oplysninger for eksempel om, at madpakkerne er vakuumpakkede, og at de ældre tvinges til at bruge det kommunale tilbud,« siger Grethe Villadsen.

Mette Nøhr afviser, at hun har talt usandt:

»Jeg er ret rystet over, at jeg beskyldes for at lyve, hvilket jeg ikke har gjort. Der står i brevet til de ældre, at de selv skal finde hjælp til at få maden anrettet, hvis de ikke vil benytte tilbuddet. Og uanset hvordan maden er pakket, skal den kunne holde sig i en uge. Sagen handler ikke om, maden er pakket på den ene eller anden måde. Den handler om, at de ældre skal have frit valg og have anrettet den mad, de selv ønsker,« siger Mette Nøhr.

Gulerødder

Grethe Villadsen tager også afstand fra, at Mette Nøhr på sin egen Facebookside stod med en tallerken med gulerødder og skar ansigt, da hun kritiserede den nye frokostordning.

»Jeg kan ikke lide, at man på den måde rakker Favrskov Mad ned og beskylder de kommunale madpakker for at være kedelige,« siger udvalgsformanden.

De ældre skal have frit valg og have anrettet den mad, de selv ønsker

Mette Nøhr, byrådskandidat (C)

Mette Nøhr forsvarer brugen af gulerødder for at illustrere det kommunale tilbud:

»Hvad bliver det næste, hvis du kun kan få kommunens mad? I Aarhus får de ældre serveret selleribøffer, så hvem siger, det ikke bliver gulerødder. Hvad der er korrekt kost, er ikke det vigtigste for en 93-årig. Det handler om at få serveret den mad, de godt kan lide,« siger Mette Nøhr, som glæder sig over sagens udfald.

Mette Nøhr. Pressefoto

»Det er det, jeg har kæmpet for fra starten, og det viser, det kan betale sig at råbe op. Og hvis ikke det havde grebet om sig, var der ikke sket noget og ikke rokket på beslutningen, der blev truffet i efteråret.«

Sagen skal endelig afgøres på et kommende byrådsmøde.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.