SOSU-elever fik uddannelse tilbage på hjemmebane
Fremover vil to hold elever om året på grundforløbet på SOSU Østjyllands afdeling i Skanderborg kunne tage overbygningen til SOSU Hjælper-uddannelsen i Skanderborg.
Flere af SOSU-eleverne, der i januar startede på SOSU Østjyllands Afdeling i Skanderborg på grundforløb 2, fik sig en brat opvågnen, da det ved lidt af et tilfælde gik op for dem i begyndelsen af maj, at de ikke kunne få lov at fortsætte deres uddannelse til SOSU Hjælper i Skanderborg.
I stedet skulle de tage hovedforløbet på SOSU-skolen i enten Silkeborg eller Aarhus. Begge dele ville være en stor udfordring for flere af eleverne på holdet.
Skolen kalder det uheldig kommunikation - vi kalder det et bagholdsangreb.
Blandt dem var Jakob Israil, Cattleya wongwattanapaiboon , Christina Pedersen og Pernille Busch. De bor alle fire i Skanderborg og har netop valgt SOSU-uddannelsen, fordi de kunne tage uddannelsen tæt på deres hjem.
Misinformeret
»De fleste af os har små børn og har derfor tilværelsen lagt i nogle rammer, det ikke er så let lige at lave om på. Derfor er det problematisk for en stor del af os, pludselig at skulle indregne ekstra tid til transport til Silkeborg eller Aarhus. Det er jo ikke alle, der har bil,« forklarer de og peger på, at en tur med offentlige transportmidler til for eksempel SOSU-skolen i Aarhus vil tage så lang tid, at flere fra holdet gav udtryk for, at de var på nippet til at give op på forhånd.
»Da vi startede, troede vi alle, at vi kunne fortsætte på hovedforløbet til SOSU-hjælper her på skolen. Det stod jo på hjemmesiden, og det var også det, vi hørte til introduktionsmødet,” fortæller de.
Eleverne var dog ikke til sinds at give op så let. En frustreret Pernille Busch, der selv ville få svært ved at få familielivet til at hænge sammen, hvis hun skulle til Aarhus eller Silkeborg, satte sig til tastaturet, og skrev en mail til Lis Kaastrup Jensen, chef for Sundhed, Handicap og Omsorg i Skanderborg Kommune.
»Skolen kalder det uheldig kommunikation - vi kalder det et bagholdsangreb,« understregede hun i sin mail til Lis Kaastrup Jensen og pegede blandt andet på, hvordan flere af hendes holdkammerater nu vaklede i forhold til, om de skulle fortsætte deres uddannelse.
De mange protester gjorde indtryk, og SOSU-eleverne kan nu glæde sig over, at det faktisk har rykket på beslutningen om hovedforløbet, at de tog kampen op og gjorde opmærksom på deres utilfredshed. Fremover vil der nemlig fast være to hold om året på grundforløbene, som kan fortsætte hovedforløbet til SOSU-hjælper lokalt i Skanderborg.
Usikkerhed om volumen
Ifølge uddannelseskonsulent i Skanderborg Kommune, Rie Steen, skyldes miseren usikkerhed omkring, hvorvidt der var volumen nok til at oprette et hold i Skanderborg-afdelingen.
»Vi har et dimensioneringstal, der gør, at vi kun må ansætte 26 SOSU-hjælpere om året i 2020-2021. Dimensioneringstallene fastsættes af regeringen, KL, Danske Regioner og FOA. Lige i øjeblikket afventer vi den nye aftale for 2022-2026,« forklarer Rie Steen.
»Der skal være en praktikplads til alle. Derfor er dimensioneringstallet også afgørende for, hvor mange praktikpladser vi kan oprette, og dermed hvor mange elever, vi kan optage på uddannelsen lokalt,« uddyber hun
»Vi har normalt tre hold, men vi kan ikke sprede 26 elever ud over det. Nu har vi lavet en aftale med skolen om, at vi kan starte hovedforløb på SOSU-hjælperuddannelsen lokalt i Skanderborg to gange om året - august og april. Vi kan godt mærke, det betyder meget for eleverne, og det er glædeligt, det er lykkes at tilbyde dem, der er i gang med grundforløb 2 nu, at de kan fortsætte til august på overbygningen,« understreger hun.
»Det ville være et dejligt scenarie, om vi kunne tilbyde alle elever at de kan fortsætte hovedforløbet i Skanderborg. Det er bestemt værd at arbejde for, at få overbygningen til både SOSU Hjælper- og SOSU Assistent uddannelsen til Skanderborg. Eleverne er der - vi får i hvert fald mange ansøgninger.«