Østjylland får sit eget supercykelsti-sekretariat
Der er godt nyt for østjyder, der cykler på tværs af kommunegrænserne. Fra 1. august har østjydernes deres eget supercykelsti-sekretariat, der skal sikre flere og bedre cykelstier på tværs af kommunerne.
10 østjyske kommuner og Region Midtjylland er gået sammen i en fælles organisation og deler udgiften til det nye sekretariat, der i første omgang består af en medarbejdere med fysisk placering i Aarhus Kommune.
Første opgave er kortlægge det østjyske cykelstinet og finde steder, hvor det vil være oplagt at forbinde cykelstier fra den ene kommune med cykelstier i den anden kommune. Måske mangler der kun nogle få hundrede meter for at skabe et mere sammenhængende cykelstinet mellem to kommuner.
Ved at udfylde "hullerene" mellem de østjyske cykelstier vil der formodentlig hurtigt kunne laves mange nye og sammenhængende ruter mellem kommunerne. Det kræver dog kortlægning, samarbejde og fælles projekter.
Det overordnede formål er således, at gøre det sundt, nemt og sikkert at vælge cyklen til og fra arbejde på strækninger over fem kilometer
Det nye sekretariat skal også arbejde med lave fælles ansøgninger til de nationale puljer til cykel - supercykelstier til de steder, hvor udfordringen med af forbinde kommunerne et lidt større end blot at udfylderne "huller".
Undersøgelse viser, at 45 procent af pendlerne i den østjyske del af regionen under 10 km. mellem deres hjem og arbejde. Sekretariatets opgave er at kortlægge, hvor de største pendlerstrømme er i regionen, planlægge tracere som dækker disse behov og kortlægge hvilke ændringer, som bør udføres for at øge standarden af stien til en supercykelsti.
"Det overordnede formål er således, at gøre det sundt, nemt og sikkert at vælge cyklen til og fra arbejde på strækninger over fem kilometer," siger udvalgsformand Claus Leick (SF) fra Skanderborg Kommune, der oprindeligt tog initiativ til samarbejdet.
Det Østjyske supercykelsamarbejde er en frivillig forening, hvor Kommuner og Region bidrager med et årligt kontingent. På et stiftende møde 15. april blev der valgt en styregruppe, samt en politisk og administrativ følgegruppe.
Ved opstart af det nye supercykelstisekretariatet gives en årlig bevillig på 1.000.000 kr. fordelt således at Region Midtjylland betaler 50% af udgifterne og resten betales af kommunerne. Til bestemmelse af kommunernes andel fastsættes beløbet ud fra indbyggertallet opgivet i 2019.
sas