Ny viden om ryttervikingen fra Fregerslev

Undersøgelser af vikingegraven fra Fregerslev antyder, at den begravede har haft sin hest med på rejsen til Valhalla

Artiklens øverste billede
Der er ny viden fra udgravningen af vikingegraven i Fregerslev. Det har ført til en ny udstiling på Museum Skanderborg. Arkivfoto

Fra fredag 3. august vil man på Museum Skanderborg kunne opleve en mindre udstilling om 'Vikingen fra Fregerslev', som omhandler de nyeste resultater og viser nogle af de færdigkonserverede gravgaver.

For lidt over et år siden var der fuld tryk på udgravningen af ryttergraven syd for Hørning. Ryttergraven viste sig at rumme udsøgt rideudstyr, i form af hovedtøj, sadel- og seletøj med omkring 800 guld- og sølvbelagte beslag. Yderligere blev der fundet resterne af et pilekogger med 22 jernpile i.

Da mange af de små pyntebeslag i graven var stærkt nedbrudte, blev der taget flere jordblokke op, som nu er under mikroskopisk udgravning af konservatorer. Dette arbejde fortsætter ca. halvandet år frem, så der venter stadig en masse nye opdagelser, som arbejdet skrider frem.

Men nogle meget spændende fund og resultater er netop dukket op. Da ryttergraven blev udgravet sidste år, undrede det arkæologerne, hvorfor der var forholdsvist fundtomt i den sydlige del af graven. Dette mysterium formodes nu at være løst, idet der i en af jordblokkene er fundet resterne af en stor dyretand, som med stor sandsynlighed stammer fra en hest. At få sin hest med sig i graven var ikke så usædvanligt for medlemmer af eliten i midten af 900-tallet, og var med til at understrege mandens status i samfundet.

I udstillingen kan man se dyretanden og pilekoggeret med de eksklusive pile. Resterne af en fornem sadel ligger i en jordblok. Endnu en gulbelagt korsformet selesamler til hovedtøjet er kommet til de syv, som museet allerede havde konserveret. På en model af et hestehoved kan man prøve at placere de mange flotte beslag på hestens seletøj. Gennem film og et 'arbejdsbord' kan man følge konservatorernes arbejde med at pensle de mange små spor frem af mulden.

Udstillingen kan ses på Museum Skanderborg, Adelgade 5, 8660 Skanderborg, alle dage mellem 10 og 16.

cns

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.