Negativitet er ikke kun usundt for dit mentale helbred
Hvis du er omgivet af dårlig energi, skal du enten prøve at ændre det eller fjerne dig selv fra situationen. Ellers kan det gå ud over dit helbred.

Dårlig stemning smitter, og det påvirker ikke kun humøret.
Faktisk kan man få fysiske symptomer som for eksempel søvnbesvær af at være omkring negativ energi. Det fortæller sociolog Rikke Østergaard, som også er forfatter og foredragsholder.
Derfor skal man så vidt muligt undgå dårlig stemning.
- Alle kan have en dårlig dag, og det skal der være plads til. Men hvis ens nære har en tendens til konstant at sprede dårlig stemning, er det vigtigt at gøre noget ved det, inden det påvirker en selv for meget, siger Rikke Østergaard.
Derfor råder hun til, at man først og fremmest konfronterer personen.
- Sig på en pæn måde, at personen har været meget negativ på det seneste, og spørg ind til, om der er en underliggende årsag til negativiteten, foreslår hun.
Det er der nemlig ofte. På den måde gør man personen opmærksom på den uhensigtsmæssige og smittende adfærd, og det er første skridt til at ændre den.
Et tegn
Derudover er det vigtigt, at den negative person gerne vil ændre sig. Det fortæller Hans Henrik Knoop, som er forsker i positiv psykologi på Aarhus Universitet.
- Hvis denne vilje ikke er til stede, skal man beskytte sig, så man undgår selv at blive trukket med ned. Verden bliver ikke et bedre sted af, at man selv får det værre, advarer han.
Og man vil automatisk blive påvirket, hvis man konstant er omgivet af negativ energi.
Knoop er enig med Rikke Østergaard i, at man rent faktisk hjælper den negative person ved at påpege vedkommendes adfærd.
- Dårligt humør er et utvetydigt signal om, at noget bør forandres, og det er vigtigt, at man reagerer på dette signal og gør noget for at få det bedre, forklarer han.
Manipulation og afstand
Her kan man starte med at lade det være op til personen selv at skabe den positive forandring.
Men hvis det ikke sker, er der også noget, man aktivt kan gøre for at hjælpe andre på vej, fortæller Rikke Østergaard.
- En god strategi er, at man forsøger at manipulere stemningen til at blive mere positiv. Det gør man ved at skifte til et positivt emne, hver gang personen taler om noget negativt, siger hun.
Men der er grænser for, hvor meget man selv kan gøre for at hjælpe en anden.
Sker der ikke en positiv udvikling, er man derfor nødt til at lægge afstand til personen for at tage vare på sig selv.
- Sig, at du ikke kan holde relationen ud mere, fordi du bliver for følelsesmæssigt påvirket af deres negativitet. Men sig også, at du gerne genoptager kontakten, når de har styr på det igen, siger sociologen og fortsætter:
- De fleste negative personer vil faktisk være taknemmelige for, at de bliver gjort opmærksom på deres egen ukonstruktive adfærd, da den ofte sker ubevidst.
/ritzau fokus/
/ritzau/