Tre kolde kaffedrikke som tager kegler i varmen

I sommervarmen står en skoldhed kaffe formentlig ikke øverst på ønskelisten. Prøv i stedet disse tre kolde kaffespecialiteter.

Artiklens øverste billede
Hvis du har en sød tand, kan du lave den italienske kaffedessert ”Affogato”. Det er en kugle vaniljeis serveret med et varmt espressoshot, som får isen til at smelte. Foto: Adobe Stock

Der er få ting, der læsker ganen, som en kold iskaffe på en varm sommerdag.

Men det behøver hverken at være dyrt, hvinende sødt eller kræve et stort udstyrsstykke. Og faktisk er der flere kolde kaffespecialiteter, som kan genskabes derhjemme.

- På en varm sommerdag efterspørger folk især to ting: en islatte, som er lidt dessertagtig, og en sort kaffe serveret over is, siger Kian Lindblad Hickmann, der er Danmarksmester i barista og souschef hos Coffee Collective.

En islatte kan du lave med letmælk, isterninger og et dobbelt shot espresso.

Vælg gerne en aromatisk kaffe, da nedkølingen vil lægge en dæmper på mange af smagsnuancerne.

Hvis du har en sød tand, kan du tilsætte lidt neutral sirup, men det er ikke nødvendigt.

- Nogle har tendens til at hælde rigtig meget sirup i. Jeg råder til, at du holder igen med siruppen. Ellers kan du dårligt smage kaffen, og så kan du næsten lige så godt drikke noget andet, siger Kian Lindblad Hickmann.

Hvis du ikke er til den cremede, mælkebaserede iskaffe, kan du lave en sort kaffe, som serveres med isterninger.

Kian Lindblad Hickmann kalder det en rigtig en ”rigtig tørstslukker”.

- Det er i princippet en filterkaffe, som brygges varm, men køles ned under brygningen, siger han.

I et professionelt kaffekøkken køles den via en form for fadølsanlæg.

Men uden særudstyr foreslår Kian Lindblad Hickmann, at du laver en stærk filterkaffe, som køles med isterninger.

Husk, at vandet fra isterningerne vil fortynde kaffen og tælle med i regnskabet som vand.

- Så følg en opskrift, eller eksperimenter med, hvad der er den bedste ratio mellem kaffe og vand, siger han.

Et tredje bud på en sommerlæsker er en såkaldt koldbrygget kaffe, foreslår Henrik Lindegaard, der er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen, hvor han blandt andet underviser i kaffe.

- Man kan endda gøre den lidt drinksagtig ved at servere den med en frisk og frugtig tonic, siger han.

Som udgangspunkt laves den koldbryggede kaffe ligesom en almindelig kaffe på stempelkande.

Vælg gerne en kaffe, som er lidt frisk, syrlig og frugtig, for kulden vil dæmpe kaffens smagsnoter. I stedet for varmt vand, hælder du koldt vand på kanden og lader det stå i 12 til 24 timer, før du trykker stemplet ned.

- Med koldbrygning får man et andet udtryk frem i kaffen, som bliver mere rund, blød og chokoladeagtig i smagen, siger Henrik Lindegaard.

Herefter kan du servere kaffen, som den er - eller gå et skridt videre.

Du kan eksempelvis hælde isterninger i et glas, som fyldes halvt op med en frugtig tonicvand såsom Fever-Tree.

- Hæld den koldbryggede kaffe over, hvor den vil lægge sig på toppen. Pynt med en skive appelsin, og så har du en kaffedrink, som ser så godt ud, at gæsterne klapper i hænderne, siger Henrik Lindegaard.

Hvis du går efter det lagdelte look, så hold bagsiden af en teske over glasset, så kaffen pibler ned i lægger sig på toppen.

Det bitre i tonicvanden komplimenterer de bløde, frugtige noter i kaffen.

- Det er en let og læskende sommercocktail, siger Henrik Lindegaard.

/ritzau/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.