Ny roommate? Dette skal du have med i kontrakten

Det er grobund for misforståelser og konflikter, hvis ikke du og din kommende roommate får detaljerne på skrift. Se her, hvad I ikke må glemme.

Artiklens øverste billede
Det kan være en god idé at lave en roommatekontrakt, som skal sikre, at hverdagen kommer til at fungere så gnidningsfrit som muligt. Foto: Adobe Stock

Tusindvis af unge har fået et digitalt optagelsesbrev til en af landets mange videregående uddannelser. Og for mange markerer det samtidig, at de skal forlade hjembyen eller forældrenes trygge favn og finde deres egen bolig.

Eller egen og egen. Det kan nemlig være svært at stå alene med huslejen.

- Vi kan se, at det er en klar tendens, at man på grund af boligmarkedet mange gange bliver nødt til at finde en roommate, fortæller Anders Hyldborg, som er administrerende direktør hos BoligPortal, og tilføjer:

- Ellers kan man simpelthen ikke betale en lejebolig med den økonomi, man har som studerende.

Og mens det kan løse huslejeproblematikken at få en roommate, så skal man være opmærksom på, at der kan følge andre udfordringer med.

Derfor er det nødvendigt, at man først og fremmest får en juridisk bindende lejekontrakt på plads, men også en såkaldt roommatekontrakt, råder Anders Hyldborg.

- En roommatekontrakt er ikke juridisk bindende. Vi ser det som et samtaleværktøj, siger han.

Det er altså i lejekontrakten, I skal have styr på det formelle og økonomiske.

I roommatekontrakten skal I til gengæld lave en forventningsafstemning, der sikrer, at hverdagen kommer til at fungere så gnidningsfrit som muligt.

- For mange er det en meget nær relation, det er måske det menneske, man kommer til at være tættest med i den periode. Det er næsten et parforhold, og det kræver, at man får sat nogle fine og ordentlige rammer, siger Anders Hyldborg.

Her skal I sætte jer ned sammen og tage en snak om alt fra indkøb og rengøring til besøg. Vil I være fælles om havregryn og toiletruller, må der være overnattende gæster, eller er det noget, man lige skal klappe af inden.

- Vi hører rigtig meget, at man kan gå skævt af hinanden i forhold til rengøring. Det er noget, der kan få en djævel op i de mest omgængelige mennesker, hvis ikke man har det samme forhold til rengøring.

- Der kan også opstå gnidninger omkring økonomi. Om det er indkøb eller huslejen. Der er mulighed for at spare nogle penge ved at købe ind og spise sammen. Men det er også noget, folk kan have mange holdninger til. Skal det være økologisk, hvad er budgettet, skal vi have kødfri dage, nævner Anders Hyldborg.

Hos BoligPortal oplever de også, at rygning stadig virkelig kan dele vandene. Der kan være meget forskellige holdninger til, om der må ryges i lejligheden, på værelset, eller det skal foregå på altanen.

Advokat med ekspertise inden for lejeret Jan Blicher Grunnet er administrerende direktør og stifter af Lejka, som er en digital platform, der blandt andet står for lejekontrakter og indflytningsrapporter.

- Det er vanvittigt vigtigt at få lavet en god kontrakt. Og det gør det så meget nemmere i sidste ende, hvis man lige bruger en time på det sammen, mens man er glade og gode venner og får fastlagt de overordnede retningslinjer.

- Hvis der siden opstår problemer, kan man altid tage den ud af skuffen og sige, at sådan aftalte vi jo i starten. Så kommer der mindre konflikt, og man forbliver i langt højere grad venner, siger Jan Blicher Grunnet.

/ritzau/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.