Konfirmation? Tal med din teenager om pengegaver
Tag konfirmanden i hånden, og tal om, hvad konfirmationspengene skal bruges til - og hvad der henholdsvis skal gemmes og bruges nu.

Når natmaden er ryddet af bordet, og de sidste gæster gået hjem, står mange konfirmander tilbage med en stak kuverter med pengesedler.
Det samlede beløb vil selvsagt variere efter festens størrelse, familiens økonomi og fordelingen mellem penge og andre typer af gaver.
»Men fælles for de unge er, at det formentlig er første gang, de står med så stor en pose penge i hånden,« konstaterer Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.
Han råder derfor til, at forældre og konfirmander tager en pengesnak på forhånd.
Samme besked lyder fra Nikoline Agger, der er kampagnekonsulent på Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens ungdomskampagne ”Tal om økonomi”.
»Det er en oplagt anledning til at tale om økonomi og værdien af en opsparing. Så hjælp med at lave en plan for, hvad pengene skal bruges til, og vend tilbage til snakken løbende,« siger hun.
Første skridt kan være, at konfirmanden laver en liste over brændende ønsker.
Hvis en scooter, en gamercomputer eller en tur til New York står øverst på listen, så tal om, hvad det vil kræve, nævner Nikoline Agger som eksempel.
Det kan være, at gavepengene skal puljes med nogle lommepenge eller tre måneders løn fra fritidsjobbet.
»På den måde bliver det en konkret snak om, hvordan man lægger et budget og laver en plan for opsparing, som på sigt kan indfri nogle store drømme,« siger hun.
Tal også om, at pengene kan deles op.
Måske skal halvdelen bruges nu til den nye racercykel, mens den anden halvdel skal gemmes til en opsparing eller medfinansiere et sprog- eller efterskoleophold.
»På den måde lærer konfirmanden at betragte økonomi og opsparing som noget, der både har et kort og et langt sigt,« siger Brian Friis Helmer.
Så tal om, hvordan pengene kan opdeles i puljer, og hvordan du selv holder overblik.
For i virkeligheden er øvelsen den samme, du som voksen automatisk laver, når du afsætter penge til vedligehold af bilen i denne måned, mens andre puljer gemmes til ferie, julegaver eller større vedligeholdsarbejder på huset.
»I min optik behøver man ikke at låse alle konfirmationspengene på en opsparing. Tværtimod kan man bruge det som anledning til at øve prioritering og budgettering,« siger Brian Friis Helmer.
I den forbindelse er opsparing heller ikke bare opsparing.
Nogle booster børneopsparingen med lidt konfirmationspenge, hvis indskudsloftet ikke er nået. Nogle sætter pengene på en decideret konfirmandopsparing. Og nogle investerer i frie aktier.
»Uanset hvad man er til, er det en god anledning til at kigge på renteafkast, investeringsomkostninger og nødvendigheden af ikke at lægge alle æg i én kurv,« siger Brian Friis Helmer.
/ritzau/