Undgå dehydrering: Sådan får du væske nok i børnene

Sommerheden kræver mere væske indenbords, så sørg for at tilbyde ungerne kolde drikke, og prøv at gøre væsketilbuddet interessant på forskellige måder.

Artiklens øverste billede
I kampens hede kan de små godt glemme alt om tørsten, og derfor er det ekstra vigtigt at holde øje med, om de får væske nok. Foto: Adobe Stock

Varmegraderne banker derudad i øjeblikket, og for ungerne kan der gå timevis med at plaske i badebassinet og drøne rundt på diverse legepladser.

Men i kampens hede kan de små godt glemme alt om tørsten, og derfor er det ekstra vigtigt at holde øje med, om de får væske nok.

Ellers risikerer de dehydrering, som også kan resultere i overophedning og hedeslag.

- Som forælder skal man være opmærksom på, at de skal have væske nok, også inden børnene måske selv siger noget eller bliver dårlige, siger Helen Lyng Hansen, som er uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske og indehaver af netsundhedsplejerske.dk.

Det bedste er normalt altid at tilbyde børnene masser af vand. Det kan også få lidt smag med en økologisk appelsin- eller citronskive i.

I den stærke sommervarme er det dog også en god idé at variere med andre drikkevarer, så børnene også får eksempelvis nok salte.

- Man kan prøve med lidt tynd saftevand eller juice. Æblejuice kan for eksempel være med til at sikre barnet salt og kalium, som er vigtigt for væskebalancen. Det er derfor en god idé at variere barnets drikke, siger Helen Lyng Hansen.

Det kan også være med til at gøre det mere interessant, hvis du varierer selve serveringen.

Det kan for eksempel være, at barnet synes det er sjovt at drikke med sugerør.

- Nogle gange er det nemmere at drikke af en tudkop eller drypfri kop, eller det kan være sjovt at drikke af en drikkedunk eller kildevandsflaske, som mor og far gør, foreslår Helen Lyng Hansen og råder til at variere mellem forskellige kopper og beholdere.

Generelt er det en god idé at gøre væsketilbuddet synligt, så barnet løbende bliver mindet om, at det måske egentlig er tørstigt.

I kan også se mod frugt- og grøntafdelingen, siger Anne W. Ravn, som er klinisk diætist ved Aarhus Universitetshospital.

- Sommervarmen er en god anledning til at holde mere af frugt og grønt, for det er friskt og vandholdigt og koldt, hvis det kommer fra køleskabet.

- Det kan være svært at få de mindre børn til at drikke nok, så frugt er en dejlig måde at få dem til at få mere væske, siger Anne W. Ravn.

Det kan eksempelvis være kold melon eller kolde bær. Hun foreslår også at fryse bær ned og bruge dem som isterninger i koldt vand.

- Det synes børn, ser flot ud, fortæller hun.

Du kan også fylde bærrene i isterningbakker, så der er et bær inde i isterningen.

Der er også masser af væske at hente fra vandmelon. Men får barnet ikke rigtig spist det, kan du prøve at blende melonen og lade barnet drikke den røde saft.

Er der tale om helt små børn, der bliver ammet eller får flaske, skal de tilbydes brystet eller flasken hyppigere i den stegende varme, fortæller Helen Lyng Hansen.

- Modermælken består af forskellige dele - blandt andet noget meget vandholdig mælk. Og hvis vi lægger barnet ofte til brystet, får det både mere mælk og mere af den vandholdige mælk.

- Børn, der får flaske, skal selvfølgelig have mælk til deres udregnede behov. Men det kan faktisk også være nødvendigt at give dem lidt vand ved siden af, når det er så varmt som nu. Og der kan også være behov for at give en ekstra flaske med mælk, råder Helen Lyng Hansen.

/ritzau/

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.