Træning i sommerheden: Drop kasketten og drik mindre
For at forbedre din træningsoplevelse under den varme sommersol kan du vælge den rette tøjfarve og lade kasketten blive på hylden, fortæller idrætsfysiolog.

Selv om solen kan virke indbydende til en lang løbetur eller en træningssession i haven, er der flere ting, man skal huske på, inden man tager hul på sin sommertræning.
For omstændighederne for træningen er helt særlige.
Det misforstår mange, lyder det fra Jonas Tybirk, som er idrætsfysiolog og tilknyttet Integrativ Fysiologi på Københavns Universitet.
»Der er alt for mange, som drikker alt for meget vand undervejs ved træningen. Også selv om det er meget varmt udenfor. Man skal passe på med det, for vandet skyller bare igennem kroppen,« siger Jonas Tybirk.
»I meget varmt vejr kan man maksimalt optage 1 liter væske i timen. Men man kan sagtens svede 2 liter væske, mens man træner, så man kan risikere at komme i væskeunderskud,« siger Jonas Tybirk.
Netop det kan man ikke direkte kompensere for.
Derfor lyder rådet fra Jonas Tybirk, at man skal drikke hvert kvarter under træningen. Mængden af vand skal være mellem 200 milliliter og en kvart liter.
Hvis man drikker for meget kan det give bagslag, mener Jonas Tybirk.
»Det kan ske, at man får skyllet en masse vigtige salte ud af kroppen. Og det vil gøre én mere træt.«
Både salt og kulhydrat binder væske, men der ikke behov for et fokus på at indtage specifikke fødevarer for at binde væske, siger ernæringsfysiolog hos Team Danmark Cecilie Refsgaard.
»Nogle motionister indtager elektrolytter og kulhydrat under træning, hvilket sjældent er nødvendigt, så længe du spiser varieret og når dit ernæringsmæssige mål i løbet af dagen.«
»Hvis man har haft et træningspas i høj varme, og man har svedt meget, kan man erstatte væsketabet, salte maden lidt ekstra og indtage en god mængde kulhydrat ved de efterfølgende måltider.«
»Dette for at genoprette væske- og saltbalance, samt energidepoterne i kroppen,« siger Cecilie Refsgaard.
Tøjfarven spiller også en rolle, når man træner i solen.
»Hvid er den farve, som er bedst i varmen. Den optager ikke så meget varme fra solen, som sort eller mørkt tøj gør. Derfor vil jeg klart anbefale hvidt tøj,« siger Joans Tybirk.
Mange benytter en kasket ved sommertræningen. Men det kan faktisk være et problem, fortæller idrætsfysiologen.
»Folk skal passe på med at bruge kasket, selv om det kan være rart. Der er selvfølgelig forskel på at bruge den i 20 graders varme eller i 30 graders varme.«
»Når vi kommer op i de meget høje grader, så kan kasketten hæmme varmeudslippet fra hovedet. Den varme, som vi producerer i kroppen, skal ud via hovedet, men kasketten kan bremse det.«
Derfor kan man med fordel bruge en kasket uden top, så varmen kan komme ud.
/ritzau/