Simple tricks kan skræmme indbrudstyven væk
Man kan med fordel på tænke på lyset i hjemmet og sine naboer, hvis boligen skal sikres mod indbrudstyvene, mens man er væk på ferie.
Sommeren er for mange danskere lig med ferie. Og dermed også et ophold væk fra boligen. Det ved indbrudstyvene, som netop slår til, mens danskerne er bortrejste.
Men der er hjælp at hente for at sikre hjemmet. Både hvis der er lang tid til rejsen, eller hvis den står lige for døren.
Det fortæller Hans Peter de Place, som er specialkonsulent i forebyggelse af indbrud ved Det Kriminalpræventive Råd.
»Man skal se på sin bolig med tyvens øjne. Og man bør stille sig selv spørgsmålet: Hvor vil en indbrudstyv bryde ind henne? Altså, hvor kan man komme nemmest ind i boligen. Typisk er det bagsiden eller siden af huset, hvor de går ind.«
»Derfor er det vigtigt, at man tjekker sine døre, vinduer og låse for at se, om noget skal skiftes ud, mens andet måske kan repareres,« siger Hans Peter de Place.
Han anerkender, at det for nogle, som ønsker at sikre huset, kan blive en for stor udskrivning at skifte låse og vinduer. Der kan også være en tidsfaktor, som gør, at det ikke kan lade sig gøre.
Derfor skal man få huset til at se beboet ud, før man tager afsted, siger specialkonsulenten.
»Efterlad nogle kaffekopper på et bord, som er man kun væk et øjeblik. Og lys er vigtigt. Selv om det er sommer, kan lyset stadig signalere, at nogen faktisk er hjemme.«
Den opfattelse kan politiinspektøren ved Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, Claus Birkelyng, nikke genkendende til.
»Tændslukure er gode. De er indstillet, så de tænder ved mørkets frembrud og slukker på tidspunktet, hvor man normalt vil gå i seng. De skal jo ikke brænde hele natten, det ville være forkert.«
»Man kan også indstille sin radio til at spille, så huset virker beboet, hvis man går rundt om det,« siger Claus Birkelyng.
Både Hans Peter de Place og Claus Birkelyng peger på hjælpen fra naboer som en vigtig måde at sikre sin bolig på.
»Naboerne kan hjælpe med flere ting. De kan slå græsset, parkere deres bil i carporten, eller de kan smide deres affald i ens affaldsbeholder. Det er alt sammen med til, at huset ser beboet ud,« forklarer politiinspektøren.
Og undersøgelser viser, at nabohjælp har en effekt i forhold til forebyggelse mod indbrud, siger Hans Peter de Place.
Begge mener også, at man kan overveje at downloade appen ”Nabohjælp” som er udviklet af TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd.
»Der tilmelder man sig og kommer i et netværk. Og på den måde kan man udveksle oplysninger om ens rutiner eller ferie. Så det understøtter, hvad man ellers gør for at sikre sit hjem i den fysiske verden,« siger Hans Peter de Place.
Han understreger, at sikkerheden omkring kommunikationen på appen er på plads.
/ritzau fokus/