Undersøgelse af vuggestuer og dagplejer bekymrer

Første national undersøgelse af vuggestuer og dagplejer bekymrer Socialdemokratiet i Aarhus, imens kommunens børnerådmand, Thomas Medom (SF), er tryg ved igangværende initiativer.

Artiklens øverste billede
Ny national undersøgelse viser, at kvaliteten halter i flere vuggestuer. Arkivfoto: Jens Dresling

Trives de mindste børn i kommunens daginstitutioner? 

Det bekymrende spørgsmål rumsterer hos Socialdemokratiet i Aarhus, efter VIVE og Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) for nylig offentliggjorde resultaterne af den første nationale undersøgelse af kvaliteten i vuggestuer og dagplejer.

»Det er simpelthen så vigtigt at have fokus på de 0-2-årige. Al forskning peger jo på, at det er de helt tidlige år, hvor børn formes, og hvor deres fundament bliver lagt til et rigt og godt liv - både udviklingsmæssigt, fagligt og trivselsmæssigt. Så hvis der er steder, hvor det halter lidt med kvaliteten, så skal der følges op med det samme,« lyder det fra Jasmine Søgaard, byrådsmedlem og politisk ordfører for Socialdemokratiet.

Den nye undersøgelse viser, at 38 procent af vuggestuerne og 46 procent af dagplejerne på landsplan ikke opfylder kvalitetsniveauet, og mange steder kan det pædagogiske læringsmiljø kun til en vis grad forventes at understøtte de yngste børns udvikling og trivsel. Det er baggrunden for, at Socialdemokratiet i Aarhus nu ønsker at få afdækket, hvordan det ser ud i Aarhus Kommune.

»Sidste år vedtog byrådet en ny tilsynsmodel, som i vores optik har en for lav grad af kontrol og besøg ude i institutionerne. På baggrund af resultaterne fra den nye undersøgelse er vores bekymring blot vokset. Finder vi overhovedet ud af, hvordan det står til i Aarhus,« spørger Jasmine Søgaard (S).

Vi har jo lige vedtaget en ny tilsynsmodel, så jeg synes, at det er en vild udmelding at sige, at den ikke engang skal have et år at leve i, før vi så skal indføre endnu mere tilsyn.

Thomas Medom (SF), rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune

Tilsyn hvert andet år

Med den nye model, som blev vedtaget sidste år, bliver der i de aarhusianske dagtilbud gennemført uanmeldte observationer hvert andet år på skift af dagtilbudsledelse og dagtilbudskonsulenter. Det, mener Jasmine Søgaard, er en for lav kadence, men på trods af den holdning tilsluttede Socialdemokratiet sig indstillingen, da den var på byrådets dagsorden før sommer i det forgangne år.

»Det gjorde vi, så vi har jo selvfølgelig også et medansvar for denne tilsynsmodel. Vi udtrykte vores bekymring dengang, og den er desværre kun vokset nu. Vi fik skrevet ind i indstillingen, at tilsynsmodellen skulle evalueres i 2025, men efter den nye undersøgelse mener vi, at der god grund til at fremskynde det,« mener socialdemokratiets politiske ordfører, som ikke tvivler på, at personalet i de aarhusianske vuggestuer og dagplejer gør et godt stykke arbejde.

»Men vi er jo i vanskelige tider, hvor rekrutteringsproblemer gør, at der kommer færre uddannede,« siger Jasmine Søgaard, som efterlyser, at Børn og Unge igangsætter nye initiativer på baggrund af den nye undersøgelse.

Socialdemokratiets politiske ordfører i Aarhus, Jasmine Søgaard, kræver handling fra rådmand Thomas Medom efter ny undersøgelse om kvaliteten i vuggestuer og dagplejer. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

Rådmand er tryg

Børnerådmand Thomas Medom (SF) ryster dog på hovedet over Socialdemokratiets udmelding. For selvom han er enig i, at undersøgelsen fra VIVE og EVA viser, at »der er for mange daginstitutioner i Danmark, som er udfordret på dele af deres kvalitet,« så mener han ikke, at der skal igangsættes nye initiativer på området i Aarhus. 

»Vi har jo lige vedtaget en ny tilsynsmodel, så jeg synes, at det er en vild udmelding at sige, at den ikke engang skal have et år at leve i, før vi så skal indføre endnu mere tilsyn,« fortæller han til Din Avis Aarhus.

Er du tryg ved, at hvis der er problemer i de aarhusianske daginstitutioner, så bliver de opdaget?

»Ja, det er jeg helt tryg ved. Jeg er ikke tilhænger af, at vi ansætter flere mennesker, der skal ud at kigge på andre mennesker, som arbejder. Der vil jeg hellere bruge ressourcerne på det, som der er meget klar dokumentation for, nemlig at der er brug for at få flere uddannede medarbejdere fremfor mere tilsyn,« lyder det fra Thomas Medom.

Rådmanden tilføjer desuden, at det som følge af undersøgelsens resultater er naturligt at tage en udvalgsdrøftelse ang. de igangværende tiltag i daginstitutionerne. 

»Og så kommer der en stor byrådsdrøftelse på onsdag med den rapport, der hedder ”Børneliv i Aarhus”, hvor man kan se de mange tiltag, der er på vej, og fylder lige nu,« tilføjer han.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.