Lokalløn: Kommunens chefer scorer 26 gange så meget som SOSU-hjælperen
Der er, ikke overraskende, store forskelle på, hvad kommunernes topchefer og social- og sundhedshjælpere scorer i lokale løntillæg i Region Midtjylland, viser FOA-undersøgelse.
Er det retfærdigt, at en kommunal topchef i Syddjurs Kommune belønnes med lokale tillæg som langt overstiger kommunens social- og sundhedshjælpere?
Det spørger landets tredjestørste fagforening, FOA med cirka 169.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger, om efter at have dykket ned i de officielle løntal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor (KRL).
FOA dækker både det private og offentlige område for alle dem, der gør rent, laver mad, passer børn og plejer syge og ældre og mange andre fag.
Ifølge FOAs undersøgelse modtager en kommunal topchef i Syddjurs Kommune 26 gange så mange lokallønskroner som en social- og sundhedshjælper i kommunen.
De 11 kommunale topchefer (direktion plus afdelingschefer) i Syddjurs modtager samlet 199.952 kroner om måneden i lokalløn, svarende til 18.177 kroner per fuldtidsansat.
Lokalløn udgør 21,3 procent af de kommunale topchefers nettoløn i Syddjurs Kommune.
Til sammenligning modtager samme kommunes 262 social- og sundhedshjælpere samlet 185.028 kroner om måneden i lokalløn, svarende til 707 kroner per fuldtidsansat.
Lokalløn udgør 2,6 procent af social- og sundhedshjælpernes nettoløn i Syddjurs Kommune.
Hvis lokalløn også skal ses som et udtryk for, hvordan man i landets kommuner anerkender en medarbejders kompetencer, funktioner og indsats, så er det her næsten en tilståelsessag.
En tilståelsessag
»Vi er nødt til at diskutere, hvordan vi som samfund værdisætter arbejdskraft, og om lønforskellene i Danmark er rimelige. Hvis lokalløn også skal ses som et udtryk for, hvordan man i landets kommuner anerkender en medarbejders kompetencer, funktioner og indsats, så er det her næsten en tilståelsessag,« udtaler Mona Striib, forbundsformand i FOA, i en kommentar til undersøgelsen.
På landsplan bruges alt i alt færre penge på lokalløn til de cirka 27.700 social- og sundhedshjælperne end til de cirka 2.400 kommunaldirektører, forvaltningschefer/-direktører og chefer i andre ledende administrative stillinger.
Det viser FOAs gennemgang baseret på tal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor (KRL) fra februar måned i år.
»Jeg siger ikke, at en kommunal topchef og en social- og sundhedshjælper skal have det samme i løn. Men lokalløn ser ud til også at skubbe på den lønmæssige ulighed. Derudover kalder det på eftertanke, når en af de faggrupper, vi har allermest behov for i vores ældrepleje, visse steder ligger så milevidt fra de kommunale topchefer,« lyder det fra Mona Striib.
I gennemsnit får de kommunale topchefer 14 gange mere i lokale løntillæg (lokalløn) end social- og sundhedshjælperne. Ser man bort fra de helt små ø-kommuner, svinger det fra seks gange mere som det laveste helt op til 43 gange mere som det højeste, viser FOAs undersøgelse.
På landsplan bruges der 38,4 millioner lokallønskroner fordelt på 2.417 kommunale topchefer om måneden, mens der bruges 32,6 millioner lokallønskroner på 28.717 social- og sundhedshjælpere.
Lokalavisen har spurgt hos Syddjurs Kommune, om man her kan nikke genkende tallene for kommunen. Den er endnu ikke vendt tilbage på vores forespørgsel.