Hvor meget støjer ny ringvej - det måles nu på 10 adresser
Rådmanden er i gang med at få lavet ekstra målinger ved Giber Ringvej, efter at mange borgere har klaget over trafikstøj.
Et firma er sat på sagen med at lave ekstra støjmålinger ved den nye aarhusianske ringvej, Giber Ringvej, som var helt udbygget og færdiggjort i december. Flere borgere har klaget over støjen fra vejen, som de mener, er urimelig høj.
10 steder skal der nu måles på den aktuelle støj ved såkaldte støjmålinger. Ellers har kommunen baseret sig på støjberegninger, som man via tekniske udregninger kan nå frem til, før vejen anlægges.
De steder, der i øjeblikket måles, er blandt andet på Mustrupvej, Damgårdstoften, Trankær Mosevej og Nymarks Allé.
Stederne er udvalgt dels af kommunen og dels på baggrund af henvendelser fra borgere, forklarer byrumschef Trine Buus Karlsen:
»Vi har udvalgt fem-seks steder, og så har der været henvendelser fra borgere om ekstra steder, de gerne så, vi målte på også. Og dem har vi taget med,« siger Trine Buus Karlsen.
Som Din Avis Aarhus kunne fortælle om i december, så var mange borgere i både Mårslet, Tranbjerg og Hasselager voldsomt generede af vejstøjen. En lejer i en villa på Mustrupvej ville flytte fra området, hvis støjen ikke blev reduceret.
Svaret var dengang fra teknikrådmand Nicolaj Bang (K), at han ville bede forvaltningen om at tage kontakt til Teknologisk Institut for at blive klogere på, hvilke støjmålinger man kunne lave. Det endte dog med at blive firmaet VM-acoustics, som blev valgt til opgaven.
»Firmaet er i gang med at måle, men vi kan endnu ikke sige, hvornår de er færdige. Vejr og vind spiller ind på, om de kan få resultater, der er retvisende,« forklarer byrumschefen.
Ikke mere retvisende
Forventningen er dog, at firmaet er klar med resultaterne i løbet af en måneds tid.
Giver disse nye støjmålinger så et mere retvisende billede af, hvor meget støj der er fra vejen?
»Nej, formentlig ikke. Men vi vil sammenholde de nye resultater med de beregninger, vi har i forvejen. Og vi vil selvfølgelig lægge det hele frem,« siger Trine Buus Karlsen.
Hvis en bolig udsættes for støj over 58 decibel, betragtes den som støjbelastet.
Hvis disse målinger er højere end 58 decibel, udløser det så ekstra støjafskærmning?
»Nej, så firkantet kan man ikke stille det op. Men det er klart, at hvis det viser sig, at der er fejl i det, vi har lavet, eller at der er noget, vi ikke har lavet rigtigt, så vil vi rette det til. For vi skal selvfølgelig leve op til grænsen på de 58 decibel,« siger Trine Buus Karlsen og tilføjer:
»De nye målinger vil give os en pejling på, om der er noget, vi skal have kigget på igen.«
Efter målingerne er nået kommunen i hænderne, så vil et notat blive udarbejdet, som skal behandles i Teknisk Udvalg. Dette forventes at ske inden sommerferien.