Ekspert tvivler på effekt: Sådan vil partier indføre rygeforbud på strande i Aarhus

Sommerdagene skal bruges uden udsigt til røg, mener SF og RV, som sidste år foreslog røgfri strande i Aarhus. Til efteråret forventes det at komme på byrådets dagsorden for anden gang.

Artiklens øverste billede
På Bellevue Strand i Aarhus kan man sagtens støde på cigaretpakker og -skod. Det kan være slut næste sommer, hvis et forslag fra SF og Radikale Venstre får opbakning i byrådet. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen
Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få tophistorier fra hele landet. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Mere end hver anden dansker vil helst bade på en strand, hvor der ikke bliver røget, viser en helt ny rundspørge, som Megafon har lavet for Kræftens Bekæmpelse. Hvis det står til SF og Radikale Venstre i Aarhus, kan det ønske snart blive virkelighed i kommunen. De to partier stod nemlig i februar sidste år bag et forslag, der skal gøre aarhusianske strande fri for cigaretrøg og skodder.

Et flertal i byrådet - herunder Socialdemokratiet - sendte det dengang videre til magistratsbehandling for udvikling af et konkret forslag. Her har det dog ligget i omkring 18 måneder, da Sundhedsministeriet stadigvæk mangler at kigge på det, før det kan sendes tilbage til byrådet.

Derfor forventes det først, at forslaget kan præsenteres for byrådet til efteråret.

Hos Kræftens Bekæmpelse er man - ikke overraskende - glade for at se, at der bliver gjort noget for aktivt at mindske områderne, hvor rygning er muligt.

»Over 80 pct. af danskerne ryger ikke, så det er oplagt, at der er et røgfrit tilbud. Som det er i dag, må man ryge over alt. Man kan derfor ikke sikre sig mod at få røg i hovedet, og børnene får skodder mellem tæerne og i munden. Jo mindre røg, jo bedre,« siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse.

Selvom det kun er 13 pct. af danskerne, som i dag er rygere, er cigaretskoddet alligevel det hyppigste affald i naturen, viser tal fra Danmarks Naturfredningsforening, som peger på, at op mod tre ud af fire stykker affald i naturen er cigaretskod.

»Ved at indføre røgfrie zoner, så vil de områder opleve mindre forurening, men det afholder ikke rygerne fra at smide skodderne i rygezonerne,« påpeger Jørgen Vestbo, Professor i Lungemedicin ved Division of Infection, Immunity and Respiratory Medicine, University of Manchester.

Børn og unge

Et af kerneargumenterne for forslaget er, at det skal få færre børn og unge til at begynde med at ryge. Forslagsstiller Mahad Yussuf, Radikale Venstre, mener, at ved at dele stranden op i røgfrie zoner vil færre børn og unge opfatte rygning som en normal ting i deres fritid.

Forskning indenfor emnet peger på, at Mahad Yussuf har ret. Det fortæller professor Jørgen Vestbo, som selv har været formand for en arbejdsgruppe hos Vidensråd for Forebyggelse, der havde til opgave at afdække de indsatser, der er mest effektfulde til forebyggelse af rygning blandt børn og unge.

»I og med, at børn og unge ser færre voksne sidde og ryge, om det så er på stranden eller på en cafe, så vil de holde op med at tro, at rygning er normalen,« siger Jørgen Vestbo.

Rygeloven blev i 2007 udviddet, hvilket betød, at det blev ulovligt at ryge indenfor på restauranter og på arbejdspladser. Sidenhen er antallet af solgte cigaretter om året faldet med lige over tre milliarder cigaretter.

I 2007 købte danskerne således 7,9 milliarder cigaretter. I 2021 var det tal på 4,8 milliarder cigaretter solgt.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

På rette vej, men ikke nok håndhævelse

Radikale Venstre håber på, at forslaget om røgfrie strande vil have samme effekt, men forslagsstiller Mahad Yussuf er samtidig godt klar over, at det bliver svært at håndhæve et evt. forbud på de aarhusianske strande.

»Vi har ikke tænkt os at indføre et rygepoliti, men vi så helst et totalt rygeforbud. Det vil nok være svært at håndhæve, så zoner, hvor rygerne kan ryge er nok det bedste. Vi regner med at sætte skilte op, og det plejer folk at være flinke til at overholde,« fortæller han.

Professor Jørgen Vestbo tror dog ikke, at skilte vil have den store effekt:

»Det går helt klart den rigtige vej. Det er der ingen tvivl om. Det er en kamp, som vi er ved at vinde. Der er sket et kulturskifte, men det når bare ikke så vidt, at skilte er nok til, at vi går og minder hinanden om reglerne,« siger han.

Andreas Agerslev, fra Vejlby Riiskov, hygger sig på stranden med sin kæreste og deres lille hund. Foto: Nicklas Linnemann Nielsen

På Bellevue Strand sidder Andreas Agerslev, som er tidligere ryger. Han tvivler også på, om folk vil ændre adfærd på grund af nogle skilte.

»Jeg tror bare ikke, at folk vil holde op. Hvor tit kommer politiet lige på stranden, og det er jo ikke, fordi de andre strandgæster vil gribe ind. Måske sker det en ud af ti gange, at man får en kommentar, men så slukker man jo bare cigaretten,« siger Andreas Agerslev.

Man skal heller ikke forvente, at røgfrie strande kommer til at have en effekt på aarhusianernes sundhed, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

»Jeg tror ikke, at det her er et tiltag, som man vil kunne se i statistikkerne om fire år. Nu har vi jo ikke så mange stranddage. Men mange bække små,« siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse hos Kræftens Bekæmpelse.

Forskning peger også på, at forslaget alene ikke vil have den store effekt på hverken børn og unges rygevaner og folkesundheden.

»Forbud uden håndhævelse virker ikke. Det er der mange undersøgelser, der viser. Der er Danmark med salg af tobak et rigtigt godt eksempel. Hvis man bare gør det for at melde ud, så har det nok en meget beskeden virkning,« siger Jørgen Vestbo og tilføjer:

»Det er tvivlsomt, at det har en effekt alene, men det er sindssyg god signalværdi. Kombineret med andre kampagner, så peger forskning på, at man kan undgå nye generationer af rygere.«

Sidste sæson for cigaretstrande?

Forslaget har været lang tid undervejs. Sundheds- og Omsorgsmagistraten forklarer, at det skyldes nogle juridiske årsager, men understreger, at det normalt ikke tager op mod 18 måneder.

»Jeg kan godt forstå, at der har været andre prioriteringer. Det var jo midt under corona håndteringen, så det er klart, at der har været andre presserende ting. Men det er lang tid at vente over et år på svar, og det mener jeg ikke, tjener den demokratiske proces,« siger Mahad Yussuf, Radikale Venstre.

Den lange godkendelsesprocess hos Sundhedsministeriet betyder, at det stadig er uvist, hvornår forslaget vil blive præsenteret for byrådet, men det peger på, at rygerne har de sidste sommerdage til at pulse frit på strandene, inden det skal diskuteres i byrådet senere i år.

Det er ikke første gang, at en kommune forsøger at lave sådan et forslag. SF i København stillede et lignende forslag, hvilket dog blev nedstemt tilbage i 2021. Det er i øvrigt kun i Hvidovre, Fredensborg og Silkeborg Kommune, at strandene røgfri.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.