Budgetforslag 2022-2025 i Favrskov Kommune: Det er ingen forbrugsfest
Budgetforslag 2022-25 beskrives som et nødvendigt og social balanceret budget uden de store udskejelser

Alle partierne i byrådet undtagen Enhedslisten er blevet enige om et budgetforslag for 2022-25 for Favrskov Kommune.
Budgettet er præget af et stigende pres på udgifter til sårbare børn og unge, primært i form af anbringelser, samt stigende udgifter til handicap og psykiatri. Disse to områder får tilført 30 millioner kroner årligt de næste fire år, mens der er fundet besparelser på i alt cirka fem millioner kroner om året.
Anlægsbudgettet i de næste fire år er på årligt 110 millioner kroner, men på grund af voldsomt stigende byggepriser og behov for nye institutioner til flere små børn har forligspartierne fundet det nødvendigt at udskyde en række nybyggerier og renoveringer til en senere prioritering, når der er valgt et nyt byråd. De anlægsprojekter, der er sat på ”pause” og skal prioriteres af det nye byråd, er valgt ud fra, om de bidrager til at reducere driftsudgifter. Det drejer sig om:
- Udvidelse af Botilbuddet Harebakken
- Opgradering af faglokaler på skolerne
- Helhedsplan for opgradering og arealoptimering af Tungelundskolen
- Renovering af Korsholm Skole og Korsholm Børneunivers
- Nye daginstitutioner og fleksible bygningsløsninger på daginstitutionsområdet
- Nyt plejecenter i Hadsten
- Udbygning af Sløjfen i Hadsten og etablering af ungdomsklub
- Analyse af administrationsbygninger (anlæg)
Borgmester Nils Borring kalder budgetforslaget for et social balanceret og nødvendigt budget. Han havde håbet at få alle partierne med i budgetforslaget, men Enhedslisten valgte at trække sig sent i forløbet og står altså uden for budgettet.
Herunder er udvalgte kommentarer fra forligspartiernes forhandlere:
Isabel Friis Madsen, Socialdemokratiet:
»Det har været vores ambition at sikre den borgernære velfærd og finde reduktioner, der rammer borgerne mindst muligt. De 30 millioner kroner (til det specialiserede socialområde) gør en forskel for vores svageste borgere.
Af socialdemokratiske mærkesager har vi øget budgettet til biodiversitet fra 400.000 til 800.000 kroner, vi sikrer skovrejsning og genopretter vores fodboldbaner, som der har været en del fokus på.«
Birgit Liin, Venstre:
»Trods udfordringerne er det lykkedes at lande et budget uden besparelser, der gør rigtigt ondt på ældre og børn. Det er samlet set et fornuftigt budget, der kunne se værre ud.
For Venstre er det vigtigt, at vi har fokus på effektiviseringer og bruger pengene fornuftigt, og at vi fastholder kvalitetsmålinger på dagtilbud, der også handler om at have en effektiv drift. Vi har også afsat penge til blandt andet overvågning for at komme hærværk til livs, og penge til at musikskolen kan samarbejde med skoler og dagtilbud.«
Lars Storgaard, Konservative:
»Det er et social balanceret budget, ikke en forbrugsfest, og det er en hård opbremsning af økonomien efter nogle år med et meget stort anlægsbudget.
Det er glædeligt, at vi fastholder psykologrådgivning ovenpå corona, og at vi styrker musikskolen.«
Eva Damsgaard, DF:
»Det er et budget under pres, og jeg håber inderligt, der nu kommer styr på de områder, der er pres på.
Jeg har svært ved at acceptere besparelsen på ældreområdet på 625.000 kroner i effektivisering. Nu arbejder jeg selv i hjemmeplejen i Aarhus, og jeg tror ikke, de penge kan hentes hjem i effektiviseringer.
Ellers er jeg især glad for en styrket ungeindsats i sommerhalvåret med videoovervågning samt skovrejsning, som er et af de bedste tiltag omkring miljø.«
Søren Frandsen, SF:
»Det har været det klart vanskeligste budget i de fire år, jeg har været med i byrådet. Jeg var meget bekymret, for den nemmeste måde at profilere sig på er ved at bruge penge, men det er blevet et meget fint budget.
Det ærgrer mig, Enhedslisten ikke er med.«
Lokalavisen vil i den kommende tid dykke meget mere ned i budgetforslaget, som kommer i høring fra 8. september til 21. september, inden det i oktober skal endeligt vedtages af byrådet.