Budgetforhandlingerne er i gang: Åbne sind, mange ønsker og en enkelt kritisk røst

Alt åndede næsten idyl ved byrådets 1. behandling af budgettet, og dog...

Artiklens øverste billede
Eneste kritiske røst ved byrådets 1. behandling af budgettet kom fra Anders R. Laugesen, (V), der frygter konsekvenserne af det store træk på kassebeholdningen. Arkivfoto: Mike Madsen

Indledningsvis luftning af parti- og udvalgsønsker, et par hak i tuden til opponenter og en enkelt urolig røst fulgte byrådets 1. behandling af budgettet på byrådsmødet i sidste uge.

Det fremgår tydeligt af de nøgletal, der foreligger, at Skanderborg bruger meget få penge pr. elev

Tage Nielsen (R)

Venstres borgmesterkandidat, Jens Szabo, understregede vigtigheden af, at flest mulige partier formår at stå sammen.

»Vi kommer ikke med ultimative krav, men med noget forholdsvist enkelt. Vi har masser af udfordringer foran os især på anlægsområdet. De næste år tager vi mere fra kassen, end Venstre bryder sig om, men det er nødvendigt,« konstaterede han.

Alternativets Mira Issa Bloch var anderledes direkte i sin udmelding af partiets forhandlingsønsker.

Sundhedsskov

»Alternativet går igen efter et grønt og socialt ansvarligt budget. Vi ser klima og miljø som de største og vigtigste områder, og Skanderborg er ikke ambitiøse nok på det område. Det går for langsomt,« understregede hun og luftede Alternativts ønsker om meget mere urørt skov, plads til tiny houses, en terapeutisk sundhedsskov og endelig et forslag om at sætte beløbet til hjemmepasning af børn op.

SFs formand for Miljø- og Planudvalget, Claus Leick, mener umiddelbart, det tekniske budget ser godt ud, men er betænkelig i forhold til de mange byggerier.

»Hvad gør vi i omstillingsfasen til det står færdigt. Vi skal undgå telte og lignende. Det er nødvendigt med et større fokus på fleksibilitet, for der kommer hele tiden nye tal. Vi skal være bedre rustet og have en buffer,« mente han, der også pegede på vigtigheden af en grøn dagsorden med fokus på solceller og vindmøller, og behovet for flere penge til at fremme den kollektive trafik, samt cykelstier.

De Radikales fornmand for Kulætur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget, Tage Nielsen, ville ikke afsløre, hvad partiet tager med til forhandlingsbordet, men blot minde om, at der med de mange tilflyttende børnefamilier i højere grad end tidligere er brug for at korrigere for demografi.

»Den grønne omstilling er også vigtig. Det samme er kultur og fritidsfaciliteter over hele kommunen. Samtidig betyder den meget decentrale skolestruktur, som vi har diskuteret en del, at der er for få penge pr. elev i vores folkeskoler. Det fremgår tydeligt af de nøgletal, der foreligger, at Skanderborg bruger meget få penge pr. elev,« konkluderede han.

Grønne feelgood-tiltag

Det fik Jørgen Naut (S) til at minde om udfordringen , kommunen står overfor:

»Med alle de åbne sind skal det nok lykkes at få lavet et budget, men nu har vi hørt på en del ønsker. Vores opfattelse er, at vi skal leve op til den politik, vi er enige om, og så er der grænser for, hvad vi kan opfylde af ønsker,« understregede han.

De Konservatives Thomas Cordtz var enig i nødvendigheden af at være påpasselig med udvidelser på driften.

»Vores kasse drænes af de store anlægsbehov. Derfor er det nødvendigt, at nye ideer også skal være finansieret, for der skal være overskud til vores kernevelfærds-udfordringer. Det er den vigtigste prioritet. Jeg frygter besparelser på ældreområdet og skattestigninger. Det er ældreområdet, der fylder mest i handlekataloget. Vi skal undgå grønne feelgood projekter. Grøn omstilling skal i stedet gennemføres i tæt samarbejde med erhvervslivet,« mente han og pegede samtidig på mere konkurrenceudsættelse som en måde at få mere velfærd for pengene.

Under administration

Eneste kritiske røst til det tekniske budget kom fra Venstres Anders Laugesen. I modsætning til sin gruppeformand er han ikke enig i planen om at trække anlægsfinansieringen på kassebeholdningen. Tvært imod frygter han at det massive træk kan få Skanderborg sat under administration.

»Vi trækker mere end en halv mia. kr. på vores kassebeholdning, og så er der altså ikke meget tilbage. Vi risikerer at blive sat under administration. Det ser ikke fornuftigt ud. Lige så langt øjet rækker, falder likviditeten. Det er et udtryk for en ubalance, at vi budgettere med en faldende likviditet, og det kan vi ikke gøre år efter år. Som Venstremand er jeg glad for, at vi nu prioritere og får et fornuftigt anlægsniveau, men det er nødvendigt at vi samtidig retter driften til, hvis vi vil have så store anlægsinvesteringer,« konkluderede han og tilføjede:

»Jeg frygter, der sker det med os i et valgår, at vi ikke tør tage de svære beslutninger. Men vi skal se på, hvad der er godt for kommunen, og vi har en drift, der er for dyr i forhold til vores anlægsniveau.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.