Budgetskitse er landet: Alle partier enige om kommunens økonomi
Med godt et par måneder til valget har samtlige partier i kommunalbestyrelsen samlet sig om en budgetskitse for Norddjurs Kommune.

Igen i år har kommunalbestyrelsen lanceret en såkaldt budgetskitse forud for det egentlige forlig om økonomien for Norddjurs Kommune.
Sidste år stod alle partier bag kommunens budget, og her i valgåret er det ikke overraskende igen tilfældet.
Politikerne i kommunalbestyrelsen gjorde sidste år en dyd ud af at forklare, at en budgetskitse ikke er det samme som det egentlige budget, hvorfor der stadig er plads til den offentlige høringsperiode, som blandt andet inkluderer borgermødet i Ørum Aktiv Center på mandag 6. september.
Realiteten er dog, at med samtlige partier som underskrivere af budgetskitsen, så skal der formentlig lande tungtvejende argumenter i høringsfasen for at flytte mange kommaer i de økonomiske planer for Norddjurs Kommune.
Vi giver her et overblik over nogle af de vigtigste elementer i den nye budgetskitse.
Økonomisk bæredygtig
Efter et par horrible år med hul i kommunekassen blev der både sparet på den offentlige service og udgifterne til nye byggerier. Det har betydet, at Norddjurs Kommune nu er ganske velpolstret med en kasse beholdning på over 300 millioner kroner.
Det betyder også, at politikerne er ved at være klar til at betale tilbage. Blandt andet er der skruet op for anlægsudgifterne, så der nu kan bruges op mod 149 millioner kroner på anlæg. Det er en forhøjelse på 34 millioner kroner i forhold til sidste års budget.
Som en del af den økonomiske bæredygtighed er målet, at kommunens økonomi skal nedbringes med mindst 10 millioner kroner årligt. Desuden skal kommunekassen i gennemsnit altid indeholde minimum 175 millioner kroner.
Daginstitutioner
Den snart afsluttede valgperiode har været temmelig tumultarisk for børnefamilierne. De seneste fire år har således budt på lukninger af flere skoler og daginstitutioner.
Som vi tidligere har beskrevet, ser det dog ud til, at der i kommunalbestyrelsen er enighed om, at uro på netop dette område er farligt for bosætningspotentialet.
I budgetskitsen er der enighed om, at indfasningen af minimumsnormeringer i daginstitutionerne skal fortsætte. Ifølge befolkningsprognoserne forventes det endda, at der indskrives flere børn i daginstitutionerne end forventet, og til det afsættes der fire millioner kroner til finansiering af flere pladser i institutionerne.
Desuden er der godt nyt til flere af de nuværende daginstitutioner, som kan se frem til bedre faciliteter.
Det gælder for Skovbørnehaven, hvor der i alt afsættes 13 millioner kroner i perioden 2022-2024 til en helt ny bygning.
I børnehaven Landsbyen afsættes der 3,250 millioner kroner i 2022 og 2023 til renovering, samt 3,2 millioner kroner til udbedring af ventilationen.
Børnehaven Regnbuen kan se frem til renoveringer for 2,6 millioner kroner i 2022 og 2023.
Der afsættes desuden årligt to millioner kroner på anlæg til indvendig renovering og vedligeholdelse af dagtilbud, skoler og øvrige børne- og ungdomsinstitutioner i perioden 2022-2024.
Folkeskolen
De hårdt prøvede folkeskoler i Norddjurs Kommune kan muligvis se frem til en knap så turbulent tid, som de seneste fire år har været.
Partierne i kommunalbestyrelsen er enige om, at skolerne både har behov for økonomisk stabilitet og et generelt løft i kvaliteten.
Partierne er derfor enige om at afsætte fem millioner kroner i hvert af de næste tre år til almen folkeskole samt at afsætte fem millioner kroner i 2022 og herefter 3,7 millioner kroner i henholdsvis 2023 og 2024 til specialundervisningsområdet.
Der er desuden økonomisk opbakning til Glesborg Skole, som fra dette skoleår nu også er overbygningsskole. Der har været stor søgning til skolen og for at komme det i møde, afsættes der fem millioner kroner i 2022 og 2023 til bygning af to ekstra klasseværelser samt renovering af et klasseværelse.
Desuden er der til samling af Djurslandsskolens afdelinger afsat 2,125 millioner i henholdsvis 2022 og 2023.
Infrastruktur
I en nyligt udgivet analyse fra brancheforeningen for små og mellemstore virksomheder placerer Norddjurs Kommune sig på en hæderlig 38. plads over erhvervsvenlige kommuner for denne type virksomheder.
Kommunen scorer dog bundkarakterer på infrastrukturen; herunder vedligeholdelse af veje.
De trængte veje får dog en håndsrækning nu. Der afsættes årligt 10 millioner kroner til vedligeholdelse og asfalt de næste tre år.
Næste år afsættes der desuden fire millioner kroner til vedligeholdelse af broer og bygværker, mens den digitale infrastruktur også får et løft. Der afsættes næste år 6,6 millioner kroner og i 2023 3,3 millioner kroner til et løft af de digitale muligheder i Norddjurs.