Habilitet: Borgerne skal kunne regne med embedsmænd og politikere - kan de det?

Læs her gruppeformændenes reaktion på læserindlægget 'Vi ønsker ikke at kompromittere dig, Claus Wistoft' fra Mette og Ulf Vang Ørom.

Artiklens øverste billede
Tommy Bøgehøj (C). Pressefoto

Lokalavisen har bedt samtlige gruppeformænd i Byrådet kommentere læserindlægget fra Mette og Ulf Vang Ørom.

Alle har gjort det minus Radikale Venstres Jan Kjær Madsenog SF’s Kirstine Bille. Hun har tidligere til citat udtalt til Lokalavisen, at hun ikke mener overhovedet, at Claus Wistoft har habilitetsproblemer og har svært ved at adskille privatøkonomi og lokalpolitik. Det samme har i øvrigt borgmester Ole Bollsen (S).

Michael Stegger (S):

»Kære Mette og Ulf.
For Socialdemokratiet er det meget vigtigt at have borgernes tillid, og det er for hele den socialdemokratiske gruppe en hjørnesten i at udfylde vores rolle i demokratiet.
Vi arbejder hver eneste dag seriøst for at udføre vores arbejde til fordel for de borgere vi betjener via vores rolle som byrådsmedlemmer.
Vi ser frem til fortsat dialog med jer begge.«

Michael Mikkelsen (Løsgænger):

»Hvad angår Claus Wistoft og solcelleplanlægningen mener jeg ikke at der er noget at komme efter overhovedet.
Og ja naturligvis skal borgerne kunne både stole på og regne med, at politikkerne er redelige og ordentlige i deres fremfærd.
Det er min klare overbevisning, at man kan have fuld tillid til alle 27 folkevalgte politikeres integritet Syddjurs Byråd.«

Tommy Bøgehøj (C):

»Det er helt korrekt at det allervigtigste er, at kommunernes borgere kan have tillid til kommunernes forvaltning.
I den omtalte sag har jeg siddet med på møderne, både de officielle I Økonomiudvalget og i byrådet og de mindre officielle som gruppeformandsmøder, temamøder m.fl.
Jeg har kun oplevet forvaltningen være meget klare og korrekte i deres forvaltning af loven og opgaven, ligesom Claus Wistoft har fulgt alle etiske retningslinjer og habilitetskrav.«

Ebba Grethe Møgelvang (DF):

»Borgernes tillid er vigtigt for politikere og administration. Som politiker er det vigtigt at være lydhør overfor vores borgere, da de skal kunne stole på,at vi handler i deres sted på bedste vis.
Vi politikere er nødt til at være meget eksplicit omkring de tilfælde, hvor integritet hos politikeren anfægtes, ellers mister vi tillid og renommé. Samt alle der gør et godt stykke arbejde, skal vel ikke Nagles i flok!
Her fra er der fuld tillid til både borgmesterkandidat Wistoft og administration.«

Laila Sortland (Nye Borgerlige):

»Jeg har fuld tillid til Claus Wistoft, og til kommunen i denne henseende og tænker, at nogen blot forsøger at bringe Claus i miskredit.
Claus var en fantastisk borgmester og kunne fint gøre det igen. Men nogle ønsker gerne at så frø omkring utroværdighed og andet snavs, som sender et klart signal om, at i politik gælder åbenbart også de beskidte kneb, også selvom de er bygget på løgn og indicier.«

Jesper Yde Knudsen (Enhedslisten):

«Jeg mener, at borgernes tillid er noget af det allervigtigste og grundlæggende for en kommune. Borgerne bør kunne have tillid til, at det er fuldt gennemsigtige og saglige hensyn, der lægger bag de beslutninger, der træffes i Byrådet og hos administrationen.
Det er desværre Enhedslistens opfattelse, at nogle partier ind i mellem tager mere hensyn til økonomiske særinteresser end til naturen og borgerne i området. F.eks. mener vi, at det er sket omkring udlægningen af de nye sommerhusområder tæt på kysten, de planlagte kæmpesommerhuse og byggeriet ved Egsmarklund. Vi vil kæmpe for, at det samme ikke sker omkring solcelleplanlægningen.
Det er vigtigt at overholde lovgivningen omkring habilitet, men vi mener også at det er vigtigt, at man sikrer uafhængighed af økonomiske interesser, når man f.eks. behandler retningslinjer for opstilling af solceller, da retningslinjerne jo også har en stor betydning for de enkelte projekter.
Fordi det er så vigtigt at bevare tilliden til, at de politiske og administrative beslutninger sker uafhængigt af økonomiske særinteresser, vil Enhedslisten foreslå, at alle partierne i Syddjurs frivilligt lover borgerne at offentliggøre alle økonomiske bidrag til partiet og til kandidaterne.
På den måde kan borgerene selv åbent vurdere om der kan være andre hensyn end de rent saglige bag de trufne beslutninger.«

Mette Foged (Alternativet):

»Ja selvfølgelig. Tillid skabes gennem åbenhed, kommunikation og dialog mellem borgere, politikere og kommunens embedsmænd. I en kommune, hvor vi løbende arbejder med at skabe borgernære løsninger, er det fundamentalt, at vi bestræber os på at det sker i en proces baseret på en grundlæggende tillid til hinanden. Tillid er også noget vi hele tiden skal genskabe. Vi bør konstant arbejde med, hvordan vi kan forbedre fx borgernes inddragelse i processen, åbenhed i forvaltningen og en bedre politisk debat.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.