Analyse: Tumultagtige scener i byrådssalen kunne være undgået
Socialdemokratiet må tage det på sin kappe, at en endelig godkendelse af en indsatsplan for, hvordan grundvandet beskyttes i Syddjurs Kommune løb helt af sporet, og fik byrådssalen til at minde om Københavns Hovedbanegård i myldretiden.
Det tegnede blot til at være endnu en af den slags sager, som ikke rummer den store politiske lyst til at tage en større holmgang. Udvalgsformand Kim Lykke Jensen (SF) fremlagde som det er kutyme, hvordan en ny indsatsplan for, hvordan grundvandet i Syddjurs Kommune tilrettelægges bedst muligt. herunder hvilke konkrete indsatser, der skal iværksættes for at beskytte grundvandet i Syddjurs Kommune.
De, der troede, at det her blot var a walk in the park, havde imidlertid gjort regning uden Socialdemokratiet
Byrådsmødet blev afviklet onsdag 25. august.
I Udvalget for Natur, Teknik og Miljø, som Kim Lykke Jensen er formand for, var der på udvalgsmødet 10. august fuldtonet opbakning til planen, som der er blevet arbejdet med , politisk og på embedsmandsplan i rigtig lang, lang tid.
At der måske var ugler i mosen kom allerede så småt til udtryk på Økonomiudvalgsmødet 18. august.
Her tog Socialdemokratiets gruppeformand Michael Stegger og borgmester Ole Bollesen forbehold for indsatsplanen.
De undlod at stemme for den på Økonomiudvalgsmødet grundet manglende tilfredshed med selve ’slamdelen’.
Det vakte allerede undren her, at Socialdemokratiets medlem af Udvalget for Natur, Teknik og Miljø, Anita Søholm, bakkede fuldtonet op om indsatsplanen, mens hendes partifæller otte dage senere undlod at stemme i Økonomiudvalget.
Vild panik
På byrådsmødet blev det klart, at Socialdemokratiet ville gå planken ud med et ændringsforslag, som Michael Stegger forlods havde fremsendt til partierne i en mail klokken 15.15 samme dag, som byrådsmødet begyndte klokken 16. Det lød:
»I tilknytning til denne indsatsplan anmoder vi hermed forvaltningen om at søge dispensation fra slambekendtgørelsen og søge at lave en aftale med Syddjurs Spildevand - således at vi helt undgår udbringning af spildevandsslam på Syddjurs marker.
Skulle en teknisk løsning muliggøre at fjerne alle farlige stoffer fra slammet - har vi en ny situation.«
Så havde vi balladen.
Flere byrådsmedlemmer kritiserede, at de først kort tid før mødestart fik forelagt det socialdemokratiske ændringsforslag og endnu senere et notat fra kommunens forvaltning om emnet, som Socialdemokratiet havde bedt om at få lavet.
Formand for det kommunalt ejede, men selvstændige Syddjurs Spildevand A/S, Radikale Venstres Jan Kjær Madsen, bad om at få afklaret, om han nu var inhabil, fordi en vedtagelse af det socialdemokratiske ændringsforslag kunne få vidtrækkende økonomiske konsekvenser for Syddjurs Spildevand A/S.
Venstres Gunnar Sørensen lod også forstå, at han muligvis var inhabil, fordi han tog imod spildevandsslam til sine marker.
Flere harcellerede kraftigt over, at man kort før byrådsmødet fik stukket et notat i hånden, som ingen havde haft lejlighed til at læse samtidig med, at man skulle tage stilling til et socialdemokratisk ændringsforslag.
Anarkiets korte sommer
Forvirringen var total.
Der blev talt i munden på hinanden politikere og embedsmænd imellem, indtil Socialdemokratiet bad om en time out og i samlet flok sjoskede ud af lokalet, mens andre, primært Venstre, diskuterede ivrigt med kommunaldirektør Rasmus Møller og kommunens jurist.
Enden på miseren blev, at Kim Lykke Jensen måtte vise sig som en sand statsmand og foreslå, at man vedtog indsatsplanen for beskyttelse af grundvandet med en tilføjelse om, at byrådet udsætter spørgsmålet om håndtering af spildevandsslam til efterfølgende politisk behandling med start i Udvalget for natur, teknik og miljø.
Det kunne alle nikke ja til.
Roen var genoprettet.
Jeg tror, at et stort flertal i Syddjurs er imod, at vi tillader udbringningen af 8000 tons spildevandsslam
Form og indhold
Socialdemokratiets otte medlemmer skal hjem i deres respektive lønkamre for at snakke om, hvordan de fik en simpel sag til at køre helt af sporet.
Der er nemlig ikke tvivl om, at der er stor sympati for det socialdemokratiske ændringsforslag, men de øvrige partier i byrådet vil naturligvis have embedsværket til at vurdere konsekvenserne først.
»Så vidt jeg har kunnet finde ud af ved en simpel søgning, er det kun godt halvdelen af spildevandsslammet i Danmark, der udbringes på markerne. Resten brændes af eller bruges i biogasanlæg. Det er vel begrundelse nok for at vi som kommune kan udfordre slambekendtgørelsen ved at søge om en dispensation både for vores eget slam og for nabokommuners slam,« har borgmester Ole Bollesen efterfølgende skrevet i en mail til Lokalavisen.
»Vi får nu et udvalgsarbejde, hvor det efter min mening vil vise sig, at vi kan søge dispensation fra bekendtgørelsen. Jeg tror, at et stort flertal i Syddjurs er imod, at vi tillader udbringningen af 8000 tons spildevandsslam.
Endelig handler sagen om spildevandsslam ikke kun om drikkevand. Den handler også om, at man bruger spildevandsslam som gødning på marker hvor man dyrker afgrøder, der indgår i vores fødevarer.«
Det har borgmesteren ret i, men den socialdemokratiske gruppe kunne unægteligt have fremmet sin sag bedre, hvis de var mødt op med en klar strategi om, hvordan de ville tackle byrådsmødet i betragtning af, at de var så sent ude.
Det kunne gruppen meget nemt have gjort ved, at gruppeformanden til en indledning havde stillet det forslag, som Kim Lykke Jensen endte med at stille i 12. time.
Så ville ingen have gøet. Højest var der kommet et par pip fra Venstre.
Strategi har ikke været Socialdemokratiets stærkeste side i denne byrådssamling, mildt sagt, selvom intentionerne har været gode i flere omgange. Det så vi igen på byrådsmødet.
En egentlig klar vindersag bliver til det modsatte, fordi Socialdemokratiet slet ikke havde blik for de politiske spilleregler, igen-igen. Et ændringsforslag som kommer kort før tid, og det samme med et bestilt notat. Det vil altid være en rød klud i snotten på de øvrige.
Indholdet var sådan set okay, men formen, den politiske udførelse, var til en ommer.