Efter skandalesager: Venstre vil tilføre handicapområdet i Aarhus flere millioner kroner om året

Venstre i Aarhus lancerer stort udspil, der skal styrke socialområdet ved blandt andet at tilføre ekstra midler til voksenhandicapområdet. SF og interesseorganisation er positive, imens Socialdemokratiet kræver handling frem for ord.

Artiklens øverste billede
Venstre ønsker at tilføre voksenhandicapområdet i Aarhus Kommune 35 mio. kr. ekstra om året. Modelfoto: Adobe Stock

Dårlige sager har der været nok af på voksenhandicapområdet i Aarhus Kommune.

For blot et år siden kunne Lokalavisen Aarhus afsløre voldsomme omsorgssvigt på Kilebo Bosted i Tilst, og flere skandalesager på andre af kommunens bosteder er blevet beskrevet i de lokale medier de senere år. Fælles for dem er, at de er resultatet af et presset socialområde, der siden slutningen af 00’erne har været ramt af flere nedskæringer. Sådan er konklusionen i hvert fald hos Venstre i Aarhus, som inden de kommende budgetforhandlinger er klar med et stort socialudspil, der blandt andet indeholder en økonomisk styrkelse af voksenhandicapområdet.

For pengene skal findes nu, lyder det fra Venstre

»Vi er fem minutter over lukketid,« som partiets politiske leder i Aarhus og borgmesterkandidat til det forestående kommunalvalg, Christian Budde, selv formulerer det til Lokalavisen Aarhus.

Nye penge til området

Venstres udspil indeholder en række forslag til, hvordan kommunens socialområde kan styrkes over de næste år. Lige fra et servicetjek af dets økonomi, bekæmpelse af ensomhed blandt unge handicappede og en styrkelse af ledelseskulturen til et øget fokus på børn med handicap og deres pårørende. Mest konkret er dog forslaget, der omhandler voksnehandicapområdet. Her ønsker partiet, at der skal tilføres 35 mio. kr. ekstra om året.

De penge skal blandt andet gå til at skaffe flere kompetente medarbejdere, der fagligt kan løfte opgaven på bostederne for de mest sårbare voksne mennesker med handicap.

Det vil jo være helt tosset, hvis man tager pengene fra eksempelvis børnehandicapområdet.

Christian Budde, Venstres politiske leder i Aarhus.

»Og det er ikke penge, der skal findes i det eksisterende budget. Det er nye penge, der skal tilføres området og gå til at forbedre forholdene for voksne med handicap,« forklarer Christian Budde.

Hvor skal pengene så findes?

»Det skal dygtige embedsfolk se på. Aarhus Kommune har en rigtig god likviditet, så det er ikke min bekymring. Spørgsmålet er mere, hvordan pengene prioriteres, og her mener vi, at voksenhandicapområdet ikke er blevet prioriteret nok de senere år. 35 mio. kr. ekstra om året sprænger jo ikke pengetanken,« fortæller Christian Budde, der endnu en gang slår fast, at pengene ikke skal findes andre steder på socialområdet:

»Det vil jo være helt tosset, hvis man tager pengene fra eksempelvis børnehandicapområdet.«

Behov for eftersyn

Lige præcis det område har Venstres borgmesterkandidat nemlig et stort personligt kendskab til. Da han i 2015 stoppede i Aarhus Byråd, skete det efter en barsk periode, hvor Christian Budde og hans kone havde mistet deres multihandicappede datter. Tabet og sorgen ønsker han skal forblive privat, men han vil gerne dele ud af sine erfaringer med børnehandicapområdet.

Borgmesterkandidat Christian Budde (V) ønsker at socialområdet prioriteres, når partierne om kort tid begynder budgetforhandlingerne. Pressefoto.

»Jeg har selv stået i en situation som forælder til en multihandicappet datter, hvor ens verden lige pludselig falder sammen rundt om en. Det første sted, mange kigger hen, er kommunen. Vi blev mødt af flinke mennesker, men vi blev ikke hjulpet til at komme i kontakt med andre familier, der var samme sted som os,« fortæller Christian Budde, der ønsker et serviceeftersyn af området.

»Jeg er senere blevet bekræftet i, at der er for mange pårørende, som har de oplevelser. Det er ikke, fordi der ikke er nok ressourcer til det i kommunen. Det handler om, at der skal være en bedre kommunikation.«

»Helt umenneskeligt«

Udsigten til en styrkelse af handicapområdet i Aarhus Kommune er sød musik i Anne Kjeld Pedersens ører. Hun er aarhusiansk lokalformand i Lev, der er en interesseorganisation for mennesker med udviklingshandicap samt deres pårørende, og har i flere år råbt op om, at der er store problemer på området.

»Nu håber vi sørme, at de politikere kommer til lommerne, for det står så galt til i Aarhus. Vi er nået til et niveau på bosteder og aktivitetscentre, som er helt, helt umenneskeligt. Vi har jo tilsynsrapporter på voksenshandicapområdet, der beskriver mistrivsel, og det har vi haft i flere år nu. Det må der rettes op på,« fortæller Anne Kjeld Pedersen, som ad flere omgange har forsøgt at få politikerne til at handle.

»Byrådet kender alle problemerne. Jeg har haft mange foretræder, hvor jeg har fortalt om de helt konkrete eksempler,« siger hun.

Også hos SF er man positiv over for Venstres udspil. Det fortæller byrådskandidat Claus Thomasbjerg (SF), som var formand for socialudvalget, da han senest sad i byrådet.

»Jeg er super glad for, at det er et næsten enigt byråd, der vil prioritere penge til voksenhandicapområdet, men jeg er bekymret for de næste budgetforlig. Vi har før set det nummer, at man pumper penge til området det ene år for så at spare på området året efter. For mig og SF handler det om, at det her skal være starten på genoprettelsen af handicapområdet. Vi kan ikke klare det her med et hug,« fortæller Claus Thomasbjerg til Lokalavisen Aarhus.

S kræver handling

Hos Socialdemokratiet i Aarhus hilser politisk ordfører Anders Winnerskjold Venstres udspil velkommen og oplyser, at han og sit parti har samme ønske om, at socialområdet skal prioriteres ved budgetforhandlingerne.

»Jeg glæder mig til at se, om Venstre så også vil være med til at levere resultaterne. Venstre var jo ikke med i det seneste budgetforlig, hvor vi tilførte socialområdet penge. Det er meget nemt for Venstre at sige, at vi skal tilføre penge, men de er også nødt til selv at være med,« fortæller Anders Winnerskjold til Lokalavisen Aarhus.

Venstres borgmesterkandidat er dog ikke enig i, at der blev gjort nok for området ved seneste budgetforlig.

»Man løfter ikke overliggeren nok ved at give krummer. Ingen blev glemt, men man gjorde heller ikke nogen tilfredse. Hvis der er et sted, der virkelig har behov for et løft, så er det voksenhandicapområdet,« fortæller Christian Budde, der ikke er bleg for at sige, at socialområdet ligger højt på hans liste til budgetforhandlingerne, der begynder i september måned.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.