Politiet gransker yderligere beskyldninger om Dansk Folkeparti-svindel

Aarhus Kommune blev tippet om andre suspekte forhold end mulig svindel med partistøtte. Disse er en del af politiets efterforskning af Dansk Folkeparti.

Artiklens øverste billede
Lokalformand og byrådsmedlem Knud N. Mathiesen har ifølge tip foretaget flere suspekte økonomiske dispositioner i Dansk Folkepartis lokalforening. Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

Politiets efterforskning af Dansk Folkepartis lokalforening og dens mulige svindel med kommunal partistøtte har efter alt at dømme vokset sig større end som så.

Ifølge Lokalavisen Aarhus’ oplysninger gransker Østjyllands Politi også andre kritiske forhold omkring økonomiske dispositioner i lokalforeningen.

Det tip, der gjorde kommunen bekendt med, at DF havde fået for meget i partistøtte, indeholdt nemlig også andre beskyldninger mod lokalforeningen - og i særdeleshed formand og byrådsmedlem Knud N. Mathiesen.

Tippet, som Lokalavisen Aarhus har fået aktindsigt i, indeholder i alt fem yderligere punkter, som afsenderen mener kan være ulovlige.

Sort kød og håndskrevne bilag

Blandt andet lyder en påstand, at formand Knud N. Mathiesen i en længere periode frem til 2019 skulle have lavet håndskrevne, ugyldige kvitteringer og bilag, som han fik refunderet af partikassen. Ifølge kilden er der tale om udgifter for mindst 5.210 kroner, og angiveligt satte lokalforeningens bestyrelse til sidst en stopper for det i 2019, men vedtog, at formanden ikke skulle tilbagebetale noget.

Lokalavisen Aarhus har set interne bestyrelsesreferater, der understøtter den påstand.

Ifølge kilden var Knud N. Mathiesen lodret uenig i beslutningen og bedyrede på et bestyrelsesmøde, at det ville betyde, at det ville koste partiet dyrere, da man nu skulle betale moms for varekøb.

Jeg mener, at der her er tale om en bagvaskelse af min person

Knud N. Mathiesen

2. december 2019 var der et nyt bestyrelsesmøde i lokalforeningen, og her opfordrede Knud N. Mathiesen - ifølge kilden - til økonomisk kriminalitet ved at argumentere for, at foreningen skulle købe »sort« kød til julefrokosten gennem en af hans kammerater. Angiveligt foreslog han, at en del af de penge, der til julefrokosten doneres til foreningen, skulle bruges på kødet, og beløbet skulle tages fra »donationshatten«, inden det blev bogført og sat ind på foreningens konto.

Lokalavisen Aarhus har set intern kommunikation mellem bestyrelsesmedlemmer, der understøtter den påstand.

Formand til formand

Kilden oplyser også om en uoverensstemmelse mellem antallet af registrerede deltagere til en Christiansborg-bustur og antallet af indbetalinger til foreningens konto. Ifølge kilden modtog Knud N. Mathiesen nogle deltagergebyrer i kontant, og »mindst 600 kroner« nåede aldrig foreningens konto.

I november 2020 blev lokalforeningen ifølge kilden gjort opmærksom på af DF på Christiansborg, at foreningen ikke havde udgifter nok til at dække den modtagne partistøtte fra Aarhus Kommune. Dermed kunne man stå i en situation, hvor det ubrugte beløb skulle modregnes i partistøtten for i år.

Derfor satte lokalbestyrelsen sig ned for at finde ud af, hvordan man skulle bruge midlerne, så man undgik modregning. På mødet skulle Knud N. Mathiesen angiveligt have foreslået at købe annoncer for 20.000 kroner til valgåret 2021 hos Arions Hus i Risskov. Et hus, der ofte er fyldt med DF-reklamer og ejet af Byggefonden Arions Hus, som Knud N. Mathiesen også er formand for.

Forslaget blev ifølge kilden afvist af bestyrelsen, og partiet endte med at købe blandt andet strips til valgplakater.

Lokalavisen Aarhus har set interne mails og dokumenter, der understøtter påstanden. Af kildebeskyttelseshensyn kan avisen ikke offentliggøre det interne materiale fra Dansk Folkeparti.

Arions Hus, hvor Arion-koret holder til, er jævnligt plastret til med reklamer. Ofte for Dansk Folkeparti. Knud N. Mathiesen er formand for fonden, der ejer bygningen. Det er ham, der står som kontaktperson, hvis man ønsker at reklamere på bygningen. Foto: Arions Hus

»Bagvaskelse«

Det er blandt andet disse anklager, som politiet ifølge Lokalavisen Aarhus’ oplysninger i øjeblikket undersøger om holder stik og kan bevises.

Det ønsker politiet dog hverken at be- eller afkræfte på nuværende tidspunkt. Østjyllands Politi oplyser, at man ikke ønsker at udtale sig om sagen, idet der er tale om en igangværende efterforskning.

Lokalavisen Aarhus har forelagt Knud N. Mathiesen anklagerne. Han ønsker ikke at besvare avisens spørgsmål, men udtaler blot:

»Jeg kan ikke genkende det beskrevne, og jeg mener, at der her er tale om en bagvaskelse af min person og nedgørelse af Dansk Folkeparti. Ellers har jeg ikke yderligere kommentarer.«

Ikke kommunens bord

Hos Aarhus Kommune forklarer Alice Johnsen, kontorchef for Personale og Økonomi, at hendes afdeling kun valgte at fokusere på partistøtte-spørgsmålet, da de andre anklager ikke vedrører kommunen.

»Vi er ikke tilsynsførende i forhold til partiernes samlede økonomi. Vi ser aldrig deres regnskaber og har sådan set ikke noget at gøre med deres drift i øvrigt. Dermed har vi heller ikke nogen hjemmel til at gå ind og kigge på det. Så vi meddelte tipperen, at vi har med partistøtten at gøre, og at han, hvis han mente, at der ellers var begået ulovligheder, måtte give informationen videre til andre instanser som eksempelvis politiet.«

Alice Johnsen ved personligt ikke, hvad politiets efterforskning af DF indebærer.

»Jeg kan sige så meget, at jeg ikke har hørt fra politiet endnu, og jeg ved ikke, hvem i kommunen de henvender sig til.«

Østjyllands Politi valgte selv at indlede en efterforskning dagen efter Lokalavisen Aarhus’ afsløringer af den mulige partistøtte-svindel.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.