Gælder Grundloven ikke i Rønde fra klokken 21 og frem til den årle morgenstund?
I den verserende debat om betingelserne for forsamlingskulturen på fælles udearealer i Rønde, primært Byparken, har PUK-udvalget enstemmigt nikket ja til, at folk ikke må færdes i grupper på arealerne fra klokken 21. Det undrer Enhedslistens Jesper Yde Knudsen.

Grundlovens § 79 fastslår borgernes ret til at forsamle sig frit.
»Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred,« står der ordret.
Paragraf hænger tæt sammen med § 77 (ytringsfrihed) og § 78 (foreningsfrihed)
Disse tre paragraffer beskriver de klassiske frihedsrettigheder: retten til at tale frit, retten til at danne foreninger og retten til at forsamle sig. § 79 sikrer, at alle personer, der opholder sig i landet, har ret til at holde møder eller demonstrere. De må blot ikke have våben.
Måske kendte medlemmerne af Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur ikke til Grundlovens § 79, da udvalget forleden godkendte et regelsæt for god forsamlingsskik på offentlige udearealer i Rønde.
Denne regel er et angreb på en af de mest grundlæggende frihedsrettigheder, som det danske demokrati er bygget på. Nemlig forsamlingsfriheden, beskrevet i Grundlovens § 79.
Et tema, der har været endevendt det seneste år med afsæt i det, der primært foregår i Rønde Bypark, når mange mennesker forsamles i Byparken.

I konflikt med Grundloven?
Enhedslistens Jesper Yde Knudsen, der selv bor i Rønde, undrer sig imidlertid over en bullet i regelsættet:
»Levereglerne indeholder flere fornuftige tiltag, som f.eks. at man skal rydde op efter sig selv, og at man ikke må benytte store soundbokse.
Men en af reglerne lyder »Grupper forlader arealet kl. 21 alle ugens syv dage«. Det vil sige, at man ikke må færdes i grupper på de fælles udearealer i Rønde efter kl. 21,« noterer Jesper Yde Knudsen.
En leveregel, der klart konflikter med Grundlovens § 79.
»Denne regel er et angreb på en af de mest grundlæggende frihedsrettigheder, som det danske demokrati er bygget på. Nemlig forsamlingsfriheden, beskrevet i Grundlovens § 79. Det undrer mig, at ingen af politikerne fra Venstre, Socialdemokratiet eller SF valgte at sige fra overfor dette angreb. Jeg har svært ved se en begrundelse for udvalgets beslutning. Er der en god forklaring,« spørger Jesper Yde Knudsen henvendt til udvalget.
Udvalget valgte uden dikkedarer at godkende levereglerne - oplæg fra embedsværket - og opfordrede til dialog med politiet om den endelige udformning, fremgår det af beslutningen.
Måske en af politiets jurister vil gøre opmærksom på, at Syddjurs Kommune er i færd med at overrule (underkende) Grundloven?
Læs sagsbeskrivelse med tilhørende bilag og beslutning ved at klikke her:
https://www.syddjurs.dk/dagsorden/udvalget-plan-udvikling-og-kultur-puk-11-08-2021