Dansk Folkeparti skal ud på landevejen og skaffe mindst 25 stillere

De gamle partier er fritaget fra kravet om at skulle ud at finde stillere. Dog gælder det ikke Dansk Folkeparti, fordi partiets identitet, som det hedder, har ændret sig væsentligt på fire år.

Artiklens øverste billede
Spidskandidat og lokalformand i Syddjurs, Ebba Grethe Møgelvang, er fortrøstningsfuld, selv om hun nu skal ud og skaffe 25 stillere plus det løse. Pressefoto

Dansk Folkeparti, som har haft plads i Syddjurs Byråd siden kommunesammenlægningen i 2006, skal i løbet af de kommende uger. ud og skaffe mindst 25 stillere for at være opstillingsberettiget til kommunalvalget i Syddjurs Kommune 16. november.

Jeg tror da ikke, det bliver et problem at skaffe de mindst 25 stillere. Vi er jo repræsenteret både på Klimamessen på Rosenholm Slot og til Hjorddrengenes Marked i Kolind først i september, og der plejer vi traditionelt at møde mennesker, som gerne vil støtte os. Ellers må jeg ud på landevejen

Ebba Grete Møgelvang (DF)

Normalt er det sådan, at kandidatlister, som ved sidste kommunalvalg opnåede repræsentation i byrådet, og som tirsdag 14. september 2021 fortsat er repræsenteret i byrådet, kan søge valgbestyrelsen om fritagelse for kravet om indsamling af stillere.

Det er imidlertid en forudsætning for at blive fritaget fra stillerkravet, at der er identitet mellem den kandidatliste, der ved sidste valg opnåede repræsentation i byrådet, den kandidatliste, som fortsat 9 uger før valgdagen er repræsenteret i byrådet og den kandidatliste, som nu ønsker at stille op til valget.

Dansk Folkeparti fik ved valget i 2017 valgt tre kandidater, Ryomgård trioen: Laila Sortland, Per Dalgaard og Michael Mikkelsen.

Per Dalgaard stoppede ved udgangen af april 2020 grundet fraflytning fra kommunen og blev afløst af Ebba Grethe Møgelvang. Siden blev først Michael Mikkelsen løsgænger og kort efter Laila Sortland.

Sidstnævnte repræsenterer nu Nye Borgerlige i Syddjurs Byråd.

»Vi fik det allerede at vide for en måned siden fra vores kontor på Borgen, at vi sammen med DF’ere i en lang række andre kommuner skal ud og skaffe stillere, og vi er allerede i gang,« siger spidskandidat og lokalformand i Syddjurs, Ebba Grethe Møgelvang.

»Jeg tror da ikke, det bliver et problem at skaffe de mindst 25 stillere. Vi er jo repræsenteret både på Klimamessen på Rosenholm Slot og til Hjorddrengenes Marked i Kolind først i september, og der plejer vi traditionelt at møde mennesker, som gerne vil støtte os. Ellers må jeg ud på landevejen,« griner lokalformanden.

Ligesom Dansk Folkeparti skal også Nye Borgerlige ud for at skaffe de minimum 25 stillere.

En stiller skal opfylde betingelserne for valgret til byråd. En kandidat kan ikke selv være stiller.

En stiller kan kun være stiller på én kandidatliste.

27 medlemmer

Til Syddjurs Byråd skal skal der 16. november vælges 27 medlemmer.

Til valget må der ikke opstilles mere end 31 kandidater på en kandidatliste. De kandidatlister som indgår i listeforbund må samlet ikke opstille mere end 29 kandidater i alt.

Det kan man læse mere om i lov om kommunale valg.

Der har aldrig været opstillet 31 kandidater på en kandidatliste i Syddjurs historien. Ved det første valg efter den seneste kommunalreform i november 2005 kunne Socialdemokratiet mønstre 27 og Venstre 26 kandidater.

Det var dette valg, at Socialdemokratiet samlede rekordhøje 39,9 procent af stemmerne. Et valgresultat, der aldrig er blevet overgået.

Frister for indlevering

Kandidatlister, som anmoder om fritagelse for underskriftsindsamling, skal afleveres fra tirsdag 31. august til tirsdag 14. september 2021, kl. 12.00.

Valgbestyrelsen skal senest tirsdag den 21. september 2021 give kandidatlisten besked om, hvorvidt der kan fritages for kravet om underskrifter fra stillere.

Kandidatlister, som ikke kan fritages for underskriftindsamling, skal afleveres fra tirsdag 14. september til tirsdag 28. september 2021, kl. 12.00.

Hvis der konstateres mangler ved en kandidatliste, skal valgbestyrelsens formand senest lørdag den 2. oktober 2021 gøre den tegningsberettigede stiller opmærksom på det. Disse mangler skal herefter berigtiges eller ny kandidatliste skal indleveres inden mandag den 4. oktober 2021, kl. 12.00.

Listeforbund - valgforbund

Anmeldelse af listeforbund og/eller valgforbund skal ske inden mandag 4. oktober 2021, kl. 12.00.

Der kan IKKE dispenseres fra fristerne, understreges det i valgloven.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.