Håber på flere brugere: Flex-trafikken skal markedsføres
Fremtiden byder på færre offentlige busser, også i Skanderborg Kommune. Hverken af klimamæssige eller økonomiske grunde vil kommunen nemlig opretholde det nuværende kørselsniveau. Der bliver, kort sagt, brændt for meget brændstof af i tomme busser. Og her kommer kørselsformerne Flextur, Flexbus og Plustur ind i billedet.
Vi skal have gjort systemet, hvor turene bestilles, mere tilgængeligt for brugerne
Med færre busser til at fragte borgerne rundt, er de førnævnte ture nemlig særdeles vigtige for at opretholde vores mulighederne for at bevæge os rundt. Antallet af brugere af Flextur, Flexbus og Plustur er imidlertid ikke specielt stort, så derfor kaster Skanderborg Kommune nu en halv mio. kr. efter en oplysningskampagne.
»Vi skal have gjort systemet, hvor turene bestilles, mere tilgængeligt for brugerne,« fortæller Claus Leick (SF), formand for Miljø og Planudvalget, og erkender, at det kan være en forvirrende verden at bevæge sig ind i, især hvis man ikke er digitalt stærk.
Trine Frengler (S), formand for Undervisnings- og Børneudvalget, bakker Claus Leick op.
»For mange ældre borgere er det for svært at bestille turene. Måske skal vi tænke i nogle guidede ture, så man lærer systemet at kende,« forslår hun.
Flextur, Flexbus og Plustur er både for unge, ældre og dem midt imellem, Der er allerede lavet en aftale med Seniorrådet om et samarbejde mellem råd og kommune.
»Og det er vil være helt naturligt at tage en dialog med de unge også, for de kan virkelig få glæde af systemet,« siger Trine Frengler.
cns