KV21: Stegger eller Bille? Enhedslisten har ikke besluttet sig

Kommende forhandlinger blandt venstrefløjens rød-grønne partier bliver afgørende for, hvordan de skal agere på valgnatten, hvis venstrefløjen generobrer det politiske flertal.

Artiklens øverste billede
Kirstine Bille (SF) i rød kjole og Michael Stegger Jensen (S), i blå skjorte og solbriller, til opera på Glasmuseet forleden. Kommende forhandlinger blandt de rød-grønne partier afgør, hvem af de to, der vil stå stærkest på valgnatten til at få borgmesterposten, hvis valgresultatet sikrer venstrefløjen flertallet som i det nuværende byråd. Før det sker, skal den fede dame først synge, som det er også er tilfældet i en god opera. Foto: Anette Bonde

Enhedslisten vil ikke overraskende kæmpe for, at Syddjurs Kommune også de kommende fire år har en rød borgmester til at sidde for bordenden i byrådssalen.

Men hvem det skal være, vil Enhedslisten ikke fortælle på nuværende tidspunkt. Fair nok i betragtning af, at sommerferien lige er vel overstået, og at vælgerne heldigvis har størst indflydelse på, hvem der skal være borgmester fra nytårsskiftet, når de stemmer tirsdag 16. november.

»Det er selvfølgelig nødvendigt at samarbejde med alle partier i byrådet, men skal vi virkelig rykke på velfærd, klima og natur er det nødvendigt med et godt rødt-grønt samarbejde med et styrket Enhedslisten,« siger Jesper Yde Knudsen.

»Vi har tidligere set splittelser, hvor SF og Socialdemokratiet skiftevis har samarbejdet med Venstre mod det andet parti. Det mener vi ikke er til gavn for hverken borgere eller natur i Syddjurs.«

Vi vil arbejde for, at vi også denne gang får en klar aftale, der er nem at arbejde med på valgnatten, indholdet må vi forhandle os frem til. 

Jesper Yde Knudsen

Diskussion pågår

Realistisk bedømt kommer Enhedslisten til at tage stilling til, om de vil pege på Socialdemokratiets ungersvend Michael Stegger Jensen eller SF-veteranen Kirstine Bille, som har borgmestererfaring fra årene 2010-2013.

»Vi er i gang med at diskutere valgsamarbejde med de rød-grønne partier, hvor vi har det næste møde 16. august. Her håber vi at nå frem til en fælles politisk platform med det vi kan blive enige om og at nå frem til en aftale om, hvordan en konstituering skal foregå, hvis der bliver et rødt-grønt flertal,« forklarer Jesper Yde Knudsen.

Ved det seneste valg var venstrefløjspartierne enige om at bakke op om den kandidat, der kunne samle et flertal af mandaterne i den rød-grønne gruppe blev borgmester.

Det sikrede Socialdemokratiets Ole Bollesen borgmesterposten. Han havde sikker opbakning fra otte socialdemokrater, mens Kirstine Bille måtte »nøjes« med fire SF’ere, og hvis det var kommet til afstemning - et mandat fra hver af Enhedslisten og Alternativet.

»Det var en klar aftale, hvor man ikke på valgnatten skulle til at diskutere, om det var mandater eller personligt stemmetal, der betyder mest,« noterer Jesper Yde Knudsen.

»Vi vil arbejde for, at vi også denne gang får en klar aftale, der er nem at arbejde med på valgnatten, indholdet må vi forhandle os frem til. «

»Vi har ikke på forhånd lagt os fast på, hvem vi vil pege på, hvis der, mod forventning, ikke skulle være et flertal for en borgmester fra Enhedslisten. Men vi vil pege på den rød-grønne borgmesterkandidat, vi vurderer er bedst til at fremme en rød-grøn politik til gavn for velfærd og natur i Syddjurs.«

Hvad siger SF?

Der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet gerne ser aftalen fra 2017 bredt ud til også at gælde på valgnatten i november 2021, fordi det, alt andet lige, vil sikre partiets borgmesterkandidat Michael Stegger Jensen meget gunstige vilkår for at blive debuterende borgmester.

Det var en genialitet af partiet i 2017, som SF undervurderede betydningen af.

Derfor tvivlsomt, om SF denne gang gør det samme.

I 2017 blev partiet taget decideret på sengen på valgnatten, og det bekom ikke stemmesluger Kirstine Bille vel, men hun var tvunget til at bide til bollen, fordi hun forlods havde sagt god for den rød-grøn forhåndsaftale.

Spørgsmålet er, om hun denne gang vil insistere på, at der i aftalegrundlaget selvfølgelig står, at de rød-grønne partier vil gå efter at sikre borgmesterposten i tilfælde af et rødt-grønt flertal, men at borgmesterposten tilfalder den af borgmesterkandidaterne, Michael Stegger Jensen og Kirstine Bille, som kan samle flest mandater bag sig i det samlede byråd?

Så er situationen lige pludselig en hel anden, fordi et flertal på den borgerlige fløj vil bakke om Kirstine Bille, når de ikke selv har serveretten til at pege på en blå borgmester.

Hvordan SF stiller sig til en gentagelse af aftalen fra 2017, er vi klogere på efter mødet 16. august. Det samme, om der bliver et samlet valgforbund mellem S, SF, Enhedslisten og Alternativet.

I 2017 var de tre førstnævnte i valgforbund, mens Alternativet var det med Det Radikale Venstre.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.