KV21: Enhedslisten klar med nye navne og rekordlang kandidatliste

Liste Ø vil i et kommende byråd fortsat kæmpe for rød-grøn samling på venstrefløjen og en rød borgmester.

Artiklens øverste billede
Jesper Yde Knudsen lover, at Enhedslisten vil fortsætte med at holde fast i tæt rødt-grønt samarbejde i nyvalgt Syddjurs Byråd. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Enhedslisten opstillede for første gang med seriøse hensigter i Syddjurs ved kommunalvalget i 2013, hvor spidskandidat Jesper Yde Knudsen blev valgt ind i Byrådet med brask og bram.

1.342 vælgere (5,6 procent) stemte på Liste Ø. Heraf stemte 312 personligt på Jesper Yde Knudsen.

Ved valget fire år tidligere havde blot 238 vælgere krydset ud for Enhedslisten.

Jesper Yde Knudsen blev genvalgt ved valget i 2017, hvor Enhedslisten godt nok oplevede en lille nedtur på 217 stemmer (1 procent), men spidskandidaten kunne notere 485 personlige stemmer.

En del af forklaringen på »nedturen« kan forklares ved, at Alternativet for første gang opstillede ved et kommunalvalg og gjorde det med succes i Syddjurs.

Trækker til venstre

Vælgerne kan være sikre på, at Enhedslisten i et nyvalgt Syddjurs Byråd vil fortsætte med at trække specielt Socialdemokratiet og SF i frakkeskøderne sekunderet af Alternativet, så de »to gamle« mindes om, at de har deres historiske rod på venstrefløjen.

Det har Enhedslisten i indeværende periode haft pæn succes med.

Det gælder især på to områder: Velfærd og grøn omstilling.

»Enhedslisten har i Syddjurs Byråd konsekvent sagt nej til alle nedskæringer og ja til alle forbedringer for velfærd, borgere, lokalsamfund, naturen og den grønne omstilling. Det lover vi at fortsætte med i næste valgperiode,« lover Jesper Yde Knudsen på vegne af Enhedslisten.

Syddjurs økonomiens op- og nedture i indeværende byrådsperiode, ser Enhedslisten som et resultat af »en årelang udhuling fra skiftende regeringer og en mangelfuld økonomistyring i kommunen.«

»Det har bevirket en lang række nedskæringer gennem årene, senest i genåbningsbudgettet sidste år, hvor daginstitutioner, skoler, PPR, ældreområdet og det grønne område blev ramt.«

Besparelser som for en stor dels vedkommende blev rullet tilbage i Budget 2021, som der stod venstrefløjens flertal på 14 mandater på: Socialdemokratiet, SF, Alternativet og Enhedslisten.

Men slet ikke nok, hvis man spørger Jesper Yde Knudsen.

Rød borgmester, ja tak

Ved valget i 2017 gik Enhedslistens erklærede ønske om en rød borgmester i spidsen for Syddjurs i opfyldelse med valget af Ole Bollesen.

En rød borgmester står også øverst på ønskesedlen i 2021.

»På trods af at vi er uenige med de andre partiers nedskæringer på velfærden og tempoet i den grønne omstilling, vil Enhedslisten også denne gang kæmpe for en rød borgmester og for et samarbejde mellem de partier, der kalder sig rød-grønne. Vi vil have langt bedre muligheder for at påvirke en rød borgmester til at satse på velfærd, natur og den helt nødvendige grønne omstilling,« anfører Jesper Yde Knudsen.

Spørgsmålet, som hænger i luften lige nu, er Det Radikale Venstre valg af side efter, når partiets mastermind Jan Kjær Madsen ikke genopstiller.

Giver det anledning til, at partiet med den nye spidskandidat Heine Skov Iversen kobler sig tættere til venstrefløjen?

Enhedslisten kan denne gang mønstre en rekordlang liste på otte mandater med flere debutanter i stalden.

Kun Jesper Yde Knudsen, Thøger Trold Pauli og Jens Christian Nielsen har prøvet turen før.

Der er statistisk evidens for, at jo flere kandidater et parti har på listen, jo større muligheder er der for et godt valgresultat. Ikke mindst fordi de kandidater, der måske kan samle 30-40 personlige stemmer, i høj grad har indflydelse på slutfacit og antallet af mandater.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.