Kommentar: Er selvstyrende personalegrupper en del af løsningen på ældreområdet?

Artiklens øverste billede

”Jeg har været i praktik som hjemmehjælper. Vi fik et minutskema. Hvert besøg hos de ældre var målt op i et bestemt antal minutter. Man kan ikke sige til en borger, der er ked af det. Du må kun være ked af det i otte minutter. Det giver ingen mening. Nogle har brugt tid på at udtænke det skema. Nogle bruger tid på at tjekke det. Det skulle ikke undre mig, hvis der endda bruges tid på at tjekke dem, der skal tjekke. Imens ligger en gammel mand og venter på at blive hjulpet op af sengen.”

Hvem der har sagt sådan, venter vi lige med at afsløre.

Sommerens hedeste debat på syddjurs.lokalavisen.dk handler om ældreområdet i Syddjurs.

Med andre ord kan personalet på gulvet på ældreområdet selv tilrettelægge deres arbejdsdag, så tilfredsheden både blandt samme personale og de ældre, ryger i vejret?

Lars Norman Thomsen

Syddjurs Kommune er ifølge FOA den kommune i Region Midtjylland, der i 2021 bruger færrest kroner på ældre (gennemsnitstal).

I sig selv behøves det ikke at være alarmerende, men flere politikere har allerede været ude og love flere penge til ældreområdet ved de kommende budgetforhandlinger.

Hvis det ikke bliver tilfældet, har de pågældende allerede annonceret, at borgmester Ole Bollesen godt kan kigge langt efter deres stemmer ved den afgørende 2. behandling.

Formand og næstformand i Udvalget for sundhed, ældre og social, Jan Fischer (S) og Marianne Kirkegaard (V), har forsøgt at nuancere debatten. Uden held - de har fået måsen i klaskehøjde, og de kan godt belave sig på et varmt efterår og en hed valgkamp frem mod KV21.

Begge har forsøgt at forklare, at der i øjeblikket kører et forsøg i Syddjurs på ældreområdet, hvor kommunen inspireret af hollandske erfaringer om at lave selvstyrende grupper for personalet, som dagligt mødes ansigt-til-ansigt med ældre mennesker.

Et forsøg, som politikerne nærer store forventninger til. Det skal i bund og grund kortlægge, om vi er velfriserede skoledrenge hele livet eller godt selv kan tilrettelægge vores arbejdsdag.

Med andre ord kan personalet på gulvet på ældreområdet selv tilrettelægge deres arbejdsdag, så tilfredsheden både blandt samme personale og de ældre, ryger i vejret?

Så måske en idé at vente med at lytte til resultaterne af forsøget, før man politisk lover guld og grønne skove?

PS! Den indledende svada står der statsminister Mette Frederiksen på (okt. 2019).

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.