Syddjurs Friskole ligger i top

Skolen har et af de højeste karaktergennemsnit i kommunen og oplever lige nu rekordstor søgning på de yngste årgange.

Artiklens øverste billede
Karaktergennemsnittet til afgangseksamenerne på Syddjurs Friskole lå i 2020 på 8,1 og var dermed det højeste i Syddjurs Kommune. Foto Privat - Kopi

Der har været stille i sommerferien. Usædvanligt stille på Syddjurs Friskole, som ligger få kilometer fra Kalø Slotsruin. Bygninger med navne som Solsikken og Bikuben er ikke specielt strømlinede i deres byggestil.

De bærer tydeligt præg af at være blevet bygget efterhånden, som skolen gennem sine 41 års levetid har fået brug for mere og mere plads. Hvert hus, hver sin stemning. Hvor end man vender sig hen, vidner vægmalerier og skulpturer lavet af skolens børn om et kreativt miljø med plads til at tænke ud af klasseværelset. Men man skal ikke tage fejl. Skolen kan mere end at tegne og spille teater. Sidste år var Syddjurs Friskole, ifølge en undersøgelse lavet af TV2, den skole i kommunen, hvis afgangselever scorede det højeste gennemsnit.

I juni dimitterede endnu et hold 9. klasses elever med et flot resultat. Nu ligger de store udearealer, amfiteatret og boldbanen badet i både stille sol og skygge fra de høje træer og venter på. Venter på, at sommerferien er forbi og at børn igen vil fylde stedet med liv, når første skoledag traditionen tro indledes med et langt kage- og blomsterbord. Og der er grund til at hejse flaget på Syddjurs Friskole, for flere elever strømmer til de yngste klasser.

Venteliste

Skolen har 180 elever, og den stigende popularitet har givet ventelister på flere årgange.

For familien Petersen, tilflyttere fra København, var det ikke i første omgang friskolen, de valgte til deres fire børn. Begge forældre er læreruddannede, og valget faldt derfor naturligt på den lokale folkeskole. Her faldt familiens to ældste børn dog ikke til, og de begyndte at lede efter et alternativ. På Syddjurs Friskole fandt de den kombination af høj faglighed og kreativitet, som børnene trives med.

»Vi oplever, at personalet på Syddjurs Friskole er særligt gode til at spore sig ind på det enkelte barn. Niveauet er højt, og børnene udfordres der, hvor de er fagligt. Og så er der plads til at være, den man er. For os er det spot on på en god skole,« siger Kristina Rosenkrands Petersen.


Flere vælger private skoler

Dermed tilslutter familien sig en stigende tendens, som især finder sted uden for storbyerne, nemlig at flere og flere vælger fri- og privatskoler frem for folkeskolen.

I følge Altinget.dk er andelen af børn, der går på fri- eller privatskole, steget siden 2009. Blandt eleverne i 1. klasse gik 18 procent på privatskole i 2019, mens det i 2009 gjaldt 13 procent. I 8. klasse er andelen steget fra 16 til 21 procent.

I Syddjurs Kommune går cirka hvert femte barn på privatskole, og også her er der set en stigning.

Selv om der er mange temauger, rejser og kreative forløb på et normalt skoleår på Syddjurs Friskole, så mener Kristina Rosenkrands Petersen, at familiens børn får både faglige kompetencer og livsduelighed.

»For eksempel har kviklån været på programmet i matematik. Det giver jo virkelig mening for børnene, når de kan anvende deres viden både i hverdagslivet og uddannelsesmæssigt,« siger hun og fortætter: »Så tror jeg også, at lærernes arbejdsglæde smitter af. En arbejdsglæde, som måske har haft svære kår i folkeskolen de sidste år,« vurderer Kristina Rosenkrands Petersen.

Den ældste datter gik ud af 9. klasse i år, og hun skal til august starte på en ungdomsuddannelse i Aarhus med det, hendes mor kalder, »et virkelig godt udgangspunkt.«

Rejser, naturvidenskab og idrætshal

En gruppe forældre startede skolen i 1980 i den gamle landsbyskole i Egens. I dag er der mange traditioner i løbet af skoleåret, som har overlevet flere generationer af skoleklasser, blandt andet dragedag ved Kalø Slotsruin, årets store teaterforestilling, en lejrtur, som hele skolen deltager i og så selvfølgelig rejserne.

Som elev på Syddjurs Friskole kommer man af sted på flere kulturrejser, og i alt 75 overnatninger i blandt andet Tyskland, Frankrig, Italien og på Bornholm bliver det til i løbet af en skoletid.

For to år siden indviede skolen et nyt Science Hus med topmoderne udstyr til at dykke ned i den naturvidenskabelige verden med, og det næste store ønske på tegnebrættet er en idrætshal.

Et karaktergennemsnit afspejler jo i sig selv ikke, om vi er en god skole eller ej. Jeg er bestemt stolt af skolens kreative kvaliteter, men det er dejligt, at vi nu også bliver kendt for det faglige niveau i de andre fag.

Skoleleder Else Marie Hansen

Ikke kun en hippieskole

Tallene taler for sig selv, men det er altid en god ide at tage statistik med forbehold. Om det er undersøgelsen fra TV2, der har givet antallet af elever et boost, eller om det blot er i takt med tidens ånd, at Syddjurs Friskole oplever øget interesse, vil skoleleder Else Marie Hansen ikke spå om.

En tredje mulighed er, at der er ved at ske en lokal ændring i folks opfattelse af skolen, mener hun.

»Et karaktergennemsnit afspejler jo i sig selv ikke, om vi er en god skole eller ej. Vi har i nogle år haft et ry for at være lidt af en hippieskole, hvor man kun danser og maler. Jeg er bestemt stolt af skolens kreative kvaliteter, men det er dejligt, at vi nu også bliver kendt for det faglige niveau i de andre fag,« siger hun.

Hun giver Kristina Rosenkrands Petersen ret i, at ordentlige arbejdsvilkår, arbejdsglæde og ikke mindst en stolthed hos lærerne på skolen giver en god skolegang for eleverne.

»Vores elever får ikke kun den klassiske faglighed med sig, men også en bred, kreativ og almen dannelse, som vi i sidste ende mener smitter af. Ikke bare på karaktergennemsnittet, men på hele det unge menneske. Og så hjælper det jo, at vi har så skønne elever at arbejde med,« afslutter Else Marie Hansen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.