Ældrerådet: Der er ikke så meget at rafle om

Der skal både lands- og lokalpolitisk handling til for at sikre en bedre ældrepleje, mener Ældrerådet i Syddjurs.

Artiklens øverste billede
Ældrerådet i Syddjurs er ikke i tvivl om, at der skal bevilges flere penge til på ældreområdet ved de kommende budgetforhandlinger. Formand Elsa Bannebjerg er nummer tre fra v. i forreste række, næstformand Rita Stikholm Vinding står yderst th. i forreste række. Foto: Syddjurs Kommune.

»Det er godt, at mange er blevet opmærksomme på, at der er behov for forbedringer på Ældreområdet i Syddjurs Kommune. Gennem skærpet fokus på ældres, vilkår kan vi alle medvirke til, at der sker forbedringer,« anfører Elsa Bannebjerg og Rita Stokholm Vinding, henholdsvis formand og næstformand i Ældrerådet i Syddjurs, som en kommentar til den seneste tids debat i Adresseavisen Syddjurs om ældres vilkår i kommunen.

Det er ikke godt nok, når Regeringen ikke kompenserer kommunerne fuldt ud for stigende udgifter på socialområdet, for underskuddet skal ældreområdet være med til at finansiere

Elsa Bannebjerg og Rita Stokholm Vinding

Senest har FOA undersøgt kommunernes gennemsnitlige forbrug pr. ældre over 67 år, og den placerer på en bundplads blandt de 19 kommuner i Region Midtjylland.

Elsa Bannebjerg og Rita Stokholm Vinding påpeger, at FOAs analyse blot dokumenterer, hvad allerede en analyse i 2019 fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, viste, at Syddjurs Kommune var blandt de kommuner, som siden 2007 havde reduceret udgifterne på ældreområdet mest, samtidig med at væksten i blandt ældre over 67 år var blandt landets højeste.

»Det hænger jo ikke rigtig sammen, hvis man vil sikre en god ældrepleje,« lyder det fra duoen.

Flere penge nødvendigt

»Det er ikke i sig selv i et mål at bruge mest muligt på et område. Målet er at sikre de bedst mulige forhold for ældre, især når man når til det tidspunkt i livet, hvor man er afhængig af hjælp, understreger Elsa Bannebjerg og Rita Stokholm Vinding.

De roser personalet for at levere god pleje og omsorg inden for de rammer, de har for udførelsen af arbejdet, men rammerne er ikke gode nok.

Ældrerådet er derfor ikke i tvivl om, at der er behov for at tilføre ældreområdet flere ressourcer – økonomi og personale:

»Vi ser i forbindelse med tilsyn på plejehjemmene, at såvel personale som beboere efterlyser mulighed for aktiviteter. Nogle borgere giver udtryk for, at besparelser på personaleressourcer har medført, at personalet er pressede, især i aften- og nattevagterne, hvor der kan være lang ventetid i forbindelse med kald. Beboere oplever, at der er travlt, og at der er for lidt personale. Medarbejderne nævner, at besparelserne på Værdighedspuljen har givet mange udfordringer i forhold til at dæmme op for social isolation blandt borgerne.«

Ældrerådet har gentagne gange anbefalet at undlade besparelser på ældreområdet, og giver nu atter Byrådet det råd, at tilføre mere personale til plejecentrene, så beboerne ikke skal vente for længe, når de kalder på personalets hjælp, og sådan. at der er personale til aktiviteter, så oplevelsen af ensomhed og social isolation mindskes.

»Men det er også vigtigt, at ældre hjemmeboende får den pleje og omsorg, de har behov for, og at der er fokus på at mindske oplevelsen af ensomhed og social isolation,« understreger Elsa Bannebjerg og Rita Stokholm Vinding på vegne af et samlet Ældreråd.

»Personalet er med de stramme rammer for udførelsen af deres arbejde mere end pressede. For at sikre, at det er attraktivt at arbejde på ældreområdet, og for at sikre ældre god pleje og omsorg, er det nødvendigt, at der ansættes flere. Man kan ikke organisere sig ud af alting, som nogen mener.«

Opråb til Christiansborg

De gentagne besparelser på ældreområdet går langt tilbage. I Syddjurs Kommunes levetid har der været underskud, som bl.a. kan føres tilbage til den manglende udligningsreform, som der først i 2020 kunne blive enighed om i Folketinget, mener Elsa Bannebjerg og Rita Stokholm Vinding,

»Ældreområdet har til stadighed skullet medvirke til at dække underskud. Det er især socialområdet, som de senere år har genereret underskud, som ældreområdet har skullet medvirke til at dække. Sådan er det i stort set alle kommuner. Det er skruen uden ende og det er ikke holdbart. Så vi efterlyser både landspolitisk og lokalpolitisk handling, så det stopper. Det er ikke godt nok, når Regeringen ikke kompenserer kommunerne fuldt ud for stigende udgifter på socialområdet, for underskuddet skal ældreområdet være med til at finansiere.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.