KV21: Blot fem byrådsmedlemmer genopstiller ikke

Kommunalvalget i 2017 var en revolution, godt nok fredelig, fordi hele 12 spritnye og håbefulde unge mennesker kom med i det nyvalgte Byråd. Sådan bliver det med stor sandsynlighed ikke denne gang.

Artiklens øverste billede
Det nyvalgte byråd fanget af fotograf Gert Præst Andersens linse. Kun Per Dalgaard (yderst tv. i række to) har forladt det politiske etablissement før tid grundet flytning fra kommunen. Foto: Gert Præst Andersen

Det vrimlede med nye ansigter på Rådhuset i Ebeltoft på valgnatten i november 2017. Hele 12 nye fik plads i det nyvalgte Byråd plus en tidligere, Tommy Bøgehøj (C), der havde holdt en pause på fire år.

De »gamle« tænkte tydeligvis deres og havde travlt med at pisse territoriet af for at fortælle disse grønskollinger, at de ikke skulle komme og tro, at de kunne køre med klatten fra første færd.

Ole Bollesen, fotograferet tidligere til serie om hvordan de østjyske borgmestre har oplevet coronaåret fra deres stol, siger farvel til lokalpolitik efter at have været med siden 1. januar 2006. .Foto: Kasper Heden Andersen

Lysten til at være med i lokalpolitik er ikke blevet mindre siden da, for blot fem medlemmer af det nuværende Syddjurs Byråd genopstiller ikke ved KV21 tirsdag 16. november.

De fem er borgmester Ole Bollesen (S), Niels Gyldenlund Mikkelsen (S), Torben Therkelsen (V), Jan Kjær Madsen (B) og løsgænger Michael Mikkelsen (indvalgt for Dansk Folkeparti).

De øvrige 22 er parate til at kalde sig lokalpolitiker i yderligere fire år, hvis vælgerne vil det.

Torben Therkelsen (V) siger farve efter 8 år i lokalpolitik. Foto: Syddjurs Kommune

Med fra start

Borgmester Ole Bollesen blev valgt til Byrådet ved det første valg i Syddjurs historien i 2005, og siden har han ikke set sig tilbage.

Nu har han rundet de 71, så allerede for næsten to år siden meddelte Ole Bollesen, at han var i gang med sin sidste periode.

Kronen på et langt politisk værk bliver således fire år på borgmesterposten for den tidligere lærer på Rønde Gymnasium.

Venstres Torben Therkelsen og Radikale Venstres Jan Kjær Madsen har siddet med i to perioder, når de takker af til december, mens Niels Gyldenlund Mikkelsen og Michael Mikkelsen første gang blev valgt ved det seneste valg.

Niels Gyldenlund Mikkelsen lever i håbet om en fortsat politisk karriere - i Regionsrådet. Hvis det går til held, bliver han den første Syddjurs kandidat, der opnår valg til det for mange mennesker fjerne Regionsråd, der har base i Viborg og dækker 19 kommuner i Midtjylland.

Niels Gyldenlund Mikkelsen genopstiller ikke til KV21. I stedet håber han at gøre sine hoser grønne i vælgerøjne med henblik på en karriere som politiker i Regionsrådet. Foto: Syddjurs Kommune

Sprængt til atomer

Modsat andre byrådsperioder har denne været forbavsende rolig i forhold til partiskift og afsked med Byrådet før tid.

Dansk Folkeparti har alene sørget for morskaben.

Efter mere end to års ro på bagsmækken forlod partiets nestor Per Dalgaard Byrådet i maj 2020, fordi han flyttede sin bopæl til Aarhus.

Michael Mikkelsen forlod Dansk Folkeparti for et år siden og slutter sit politiske virke som løsgænger. Foto: Syddjurs Kommune

Ind kom lokalformand Ebba Grethe Møgelvang i stedet, og i sommerferien var freden forbi. Gruppeformand Michael Mikkelsen røg i politisk bad standing hos Ebba Grethe Møgelvang og Laila Sortland.

Michael Mikkelsen valgte herefter at tage sit gode tøj og overgå til at blive løsgænger.

Nyt parti

Hen på efteråret var den gal igen.

Laila Sortland følte sig snigløbet på Dansk Folkepartis opstillingsmøde, fordi lokalforeningens bestyrelse med lokalformand Ebba Grethe Møgelvang i spidsen fik opbakning til, at partiet skulle opstille på partiliste til KV21.

Ebba Grethe Møgelvang fik opstillingsmødets mandat til at opstille på førstepladsen, mens Laila Sortland måtte nøjes med en sekundær placering med minimal chance for at blive genvalgt.

Exit Laila Sortland, der siden overgik til Nye Borgerlige, som hun nu repræsenterer i Byrådet og også opstiller for ved KV21.

Så de tre, der blev indvalgt i Byrådet for fire år siden, er spredt for alle vinde. Tilbage sidder lokalformand Ebba Grethe Møgelvang, der kun kom med i de hellige haller som suppleant.

Jan Kjær Madsen, Radikale Venstres enlige byrådsmedlem de seneste snart otte år, kan ikke længere forene lokalpolitik med et job som ambulancechef i Præhospitalet, Region Midtjyllands ambulancetjeneste. Arkivfoto

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.