Socialdemokratiet: Demografi-modellen på ældreområdet skal have et serviceeftersyn

Den tildelingsmodel, der skal sikre penge til ældreområdet, er forældet mener Socialdemokratiet. Partiets medlemmer af SÆ-udvalget vil have sendt den til rensning forud for de kommende budgetforhandlinger.

Artiklens øverste billede
SÆ-udvalgsformand Jan Fischer (S) vil have sendt den økonomiske tildelingsmodel på ældreområdet til rensning, så den kommer i sync med virkeligheden anno 2022. Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

Mens Enhedslistens Jesper Yde Knudsen og Dansk Folkeparti Ebba Grethe Møgelvang på de sociale medier hardcore fortæller, at ældreområdet skal tilføres flere midler, hvis de skal stemme for næste års kommunale budget, er Socialdemokratiet og SF’s repræsentanter i Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ-udvalget) ikke nær så kategoriske på baggrund af FOA-analysen.

Udvalgsformand Jan Fischer (S) og partifællen Christian Haubuf vil have den såkaldte demografi-model, som har været udgangspunktet siden 2015, når ældreområdet har skullet tilføres midler under budgetforhandlingerne, kigget nærmere efter i sømmene. Underforstået den trænger til et serviceeftersyn, fordi forudsætningerne i modellen har ændret sig siden dens tilblivelse i 2015, ifølge de to socialdemokrater.

»Ældreområdet i Syddjurs er landets billigste. Vi har været dygtige til at få pengene til næsten at slå til, men dog skrabet. Demografi-modellen har ikke været reguleret siden 2015, men det trænger den bestemt til det nu. Det vil ske under budgetforhandlingerne,« lover Fischer og Haubuf.

Værdig hjemmepleje

Begge noterer, at der på indeværende års budget er afsat 500.000 kroner til at undersøge nye måder at organisere særligt hjemmeplejen på efter, at flere medarbejdere på gulvet havde efterlyst mere indflydelse og mindre topstyring for at kunne levere den bedste service til ældre borgere.

Demografi-modellen har ikke været reguleret siden 2015, men det trænger den bestemt til det nu.

Jan Fischer og Christian Haubuf, begge Socialdemokratiet og medlemmer af SÆ-udvalget

For nuværende er det statsstøttede projekt Værdig Hjemmepleje i fuld gang i Syddjurs. Staten har leveret 11 mio. kroner fra Finanslovens Puljemidler til at få undersøgt om mere selvorganisering i form af bl.a. selvstyrende grupper kan øge både service, arbejdsglæde og medarbejdertilfredsheden.

»I projektet sættes borgerens behov mere i fokus, og den enkelte medarbejder får langt større indflydelse på, hvordan dagen skal tilrettelægges i modsætning til de nuværende kørelister, som kan være stressende, hvis man ikke kan nå opgaverne inden for den planlagte tid. Vi har store forventninger til den nye organisering, som gerne skal mindske stress-sygemeldinger og fremme arbejdsglæden,« skriver de to socialdemokrater i en mail.

»Vi er udfordret af mangel på medarbejdere, der vil tage en uddannelse som SOSU-hjælper. Syddjurs Kommune tilbyder faktisk, at man får voksenløn under uddannelse og er sikret fast arbejde 37 timer om ugen efter, at man har taget uddannelsen,« noterer duoen.

Jan Fischer og Christian Haubuf lover altså fokus på ældreområdet under de kommende budgetforhandlinger, men om det betyder flere penge til ældreområdet end de penge, som en justeret demografi-model vel sagtens medføre, er de to ikke klare i spyttet på.

Stolthed og undren

»Det er tankevækkende at ligge nederst i FOAs analyse, når vi ser på forbruget til de ældre. Vi har noget at være stolte over, og samtidig skal vi da undre os over, om alt kører okay i ældreplejen,« lyder det fra SFs medlem af SÆ-udvalget, Helle Røge.

»Der kommer stadig nye ideer til at omfordele arbejdsgange og lave nye sundhedsforebyggende tiltag. Det er hver gang en øvelse for at få hver krone til at række længere. Vi ved jo alle, at der kun bliver flere ældre i Syddjurs, når vi har dejlige Ebeltoft, som magnet, med et aldersgennemsnit, der er 10 år højere end den yngste del i kommunen. Gennemsnitslevealderen er også heldigvis høj i Syddjurs.«

Helle Røge er ligesom Fischer og Haubuf også nølende, når det gælder konsekvenserne af FOA-analysen.

»I et valgår er der nok gode hensigter til budgettet, så vi får se,« lyder den forsigtige melding i sommervarmen.

Helle Røge erkender dog, at genåbningen af budgettet i 2020 plus hele Corona-situationen har trukket store veksler på både ældre og ansatte på ældreområdet.

»Vi har haft et turbulent år med Covid-19, og det har især gået ud over de ældre. Der forestår et kæmpe arbejde nu for at komme ensomhed og inaktivitet til livs. Det har været svært for alle de ansatte., fordi de har skullet lave om i planerne fra dag til dag. Byrådet gjorde det ikke ikke nemmere ved at åbne budgettet midt i et budgetår, fordi vi har sparet steder, hvor det gjorde rigtig ondt. Især på de områder alle havde glædet sig til at åbne op igen efter Covid-19.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.