Hjælp til bekymrede forældre: Politikere ønsker lokale institutionspladser

SF og Venstre er gået sammen om et budgetforslag, der skal sikre institutionspladser i lokalområdet.

Artiklens øverste billede
Forældre skal være sikre på, at de kan få passet deres børn i den by, de bor i, lyder det i et fælles budgetforslag fra SF og Venstre i Aarhus. Modelfoto: Adobe Stock

Når forældre efter endt barsel skal sende deres børn i institution, er man i Aarhus Kommune garanteret en plads indenfor ens garantidistrikt.

Der er otte garantidistrikter, og kommunens pasningsgaranti er opfyldt, når alle børn får tilbudt en dagtilbudsplads inden for det garantidistrikt, de bor i, men forældre kan opleve at skulle køre langt med deres barn/børn, da garantidistrikterne løber langs indfaldsvejene, og der er langt mellem yderpunkterne – op til 18 km i bil.

Det vil SF og Venstre nu lave om på. SF’s Mette Bjerre og Venstres Louise Louring er gået sammen om et budgetforslag, hvor forældre skal garanteres en plads lokalt.

De ønsker, at der skal være bedre muligheder for at bygge daginstitutioner lokalt, også selv om der er faldende børnetal andre steder i et garantidistrikt. SF og Venstre ønsker, at der udløses anlægsmidler ved lokalt behov for dagtilbudspladser i skoledistrikter, hvor der er mere end fire kilometer med cykel/bil eller mere end en halv time med offentlig transport til nærmeste by (bymidte til bymidte) uden for anvisningsdistriktet og inden for garantidistriktet.

»Vi har heldigvis en pasningsgaranti i Aarhus, som er opfyldt. Vi har daginstitutionspladser nok, men vi oplever bare i flere lokalsamfund, at der ikke hurtigt nok bliver bygget nye institutioner. Eksempelvis bor jeg selv i Skødstrup, og her ved mange forældre, at det lige om lidt er svært at finde en plads, så ens barn ryger til Skæring. Det er ikke, fordi man ikke får en plads, men man får den ikke her i byen. Vi stiller det her forslag, så der hurtigere skal udløses midler til at bygges daginstitutioner i lokalområder udenfor byen, hvor det er besværligt at komme til den næste daginstitution. Folk er så bekymrede over, hvor man skal køre sine børn hen,« siger Mette Bjerre.

Fra børnehave til skole

De har også et ønske om, at børn kommer til at gå i skole med de samme børn, som de har gået i børnehave med.

»Det er ikke et problem inde i byen. Det er et problem i lokalsamfundene i udkanten af vores kommune,« siger hun.

»Vi foreslår, at pengene udløses hurtigere, så på den måde vil man bruge pengene, før end man ellers ville have brugt dem. Det er jo penge, man ville have brugt på et tidspunkt. Men jo, det bliver dyrere, fordi man risikerer at køre med nogle tomme pladser i en lidt længere periode, end man normalt ville gøre. Det er det, der er risikoen,« fortsætter hun.

Christian Budde, politisk leder og spidskandidat for Venstre til kommunalvalget, betegner forslaget som super vigtigt.

»Det her er et signal om, at vi kan lave noget med andre partier henover midten, og det er et godt forslag. Det har fokus på børnefamilier og oplandet, som er yderst vigtigt. Byerne er i vækst, men det er svært at få institutionspladser til sine børn, og det er ikke holdbart,« siger Christian Budde.

Han er ikke i tvivl om, at socialområdet og ældrepolitikken kommer til at fylde meget i årets budgetforhandlinger, men han lægger vægt på, at børn- og unge-området også er vigtigt.

»Vi skal kigge på strukturen i institutionerne i Aarhus med et åbent sind. Det kan være, at vi skal etablere nogle satellitter rundt omkring, og at vi skal skrue ned for stor-institutionerne. Det hele skal naturligvis finansieres, så måske skal vi fremskrive nogle midler, og vi kan også se på RULL-midlerne (rum til leg og læring, red.). Pladsanvisningen sidder med viden, og vi skal blive klogere på, hvad der kan lade sig gøre, så vi kan træffe de rigtige beslutninger,« siger han.

Vælger opland fra

Spidskandidaten kan frygte, at folk vælger oplandet fra, fordi man kan risikere at skulle køre langt indenfor garantidistriktet.

»Vi vil gerne have, at tilflyttere bliver forelsket i vores opland, men der er arbejde og fritid, der skal hænge sammen, og hvis man skal ud at køre 30 minutter for at aflevere sine børn, så vælger man det fra. Vi skal kunne give dem en eller anden form for garanti, så vi kan tiltrække nye borgere.«

Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) er tilfreds med forslaget og henviser til, at der inden for det seneste år har været massive udfordringer med institutionspladser i Malling og Solbjerg.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

»Det er løbende et problem. Lige nu er det en aktuel problemstilling i Harlev. Som rådmand får jeg flere henvendelser om det. Inde i midtbyen bor man meget tættere, så der skal ikke et så stort område til at lave et pasningsdistrikt, så det distrikt, der er ude i de mindre bysamfund, er bare meget stort, og dermed er der nogen, der kan få ganske langt. Man skal kunne få passet sine børn tæt på,« siger rådmanden.

Han pointerer, at de lange afstande for forældrene i oplandet kan give bøvlede hverdage, og at de kan komme til at køre langt i modsatte retning af, hvad de skal.

»Der er jo tit en drøm, når man flytter ud til et lokalsamfund, om at ens barn senere kommer til at gå i folkeskole med nogle af dem, som de også har gået i børnehave med. Den drøm bliver udfordret for nogle familier, når vi i kommunen har valgt en økonomimodel, der gør, at vi først kan bygge daginstitution, når prognoserne er meget, meget sikre,« siger Medom.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.