Marianne Kirkegaard: »Vi er dygtige til at levere god service på ældreområdet for få skattekroner«
Venstres næstformand i Udvalget for sundhed, ældre og social, Marianne Kirkegaard, er på ingen måde flov over, at Syddjurs Kommune gennemsnitligt bruger færrest penge på ældre blandt de 19 kommuner i Region Midtjylland.

Marianne Kirkegaard (V), næstformand i Udvalget for sundhed, ældre og social (SÆ), er ikke pikeret over, at Syddjurs Kommune ligger nummer sjok blandt kommunerne i Region Midtjylland, når det gælder udgifterne pr. borger over 67 år i perioden 2018-2021, ifølge en aktuel undersøgelse fra fagforbundet FOA.
Jeg vil ligesom andre borgere - inklusive mine byrådskolleger - ønske mig og arbejde for flere penge til ældreområdet, men det bliver ikke med et argument om, at vi er den billigste kommune, fordi det siger ikke noget om vores serviceniveau, men om hvor dygtige vi er til at levere god service med et lavt omkostningsniveau.
»Jeg har ikke forholdt mig til de kilder , som FOA refererer til eller FOAs analyse af tallene, men jeg ved fra de årlige økonomiske nøgletal, som vi modtager fra Kommunernes Landsforening, at Syddjurs gennem en lang årrække har ligget i den billigste ende på ældreområdet,« skriver Marianne Kirkegaard i en mail til Lokalavisen, som har bedt samtlige fem medlemmer af SÆ-udvalget om at kommentere FOAs undersøgelse.
Marianne Kirkegaard tolker derfor ikke tallene i FOAs undersøgelse som et endegyldigt bevis på, at serviceniveauet i Syddjurs ligger tilsvarende lavere end i andre kommuner.
»Det er ikke sådan, at vi oplever vores serviceniveau på ældreområdet. Vi har tværtimod været meget stolte af, at vi har kunnet få skattekronerne til at række langt, så vi kan få mere service for den enkelte krone,« anfører Marianne Kirkegaard.
Genåbning gjorde ondt
Marianne Kirkegaard henviser til, at diverse brugertilfredshedsundersøgelser på ældreområdet i Syddjurs Kommune afspejler tilfredsheden tilsvarende.
»Der er også gode fortællinger, der understøtter dette. Det varmer, når jeg jævnligt hører fortællinger fra borgere, som har oplevet den bedste pleje og omsorg fra nærværende medarbejdere, der ditto arbejder med høj faglighed.«
Hun erkender dog, at genåbningen af Syddjurs Kommunes budget i foråret 2020 gjorde ondt, også på ældreområdet. Genåbningen var forårsaget af, at kommunens kassebeholdning var i frit fald.
»Vi har dog heldigvis rullet de fleste besparelser tilbage igen, også på ældreområdet, i 2021 grundet kommunen gunstige situation senere på året 2020,« noterer Marianne Kirkegaard.
Store forventninger
Marianne Kirkegaard fremhæver det projekt, som Syddjurs Kommune har fået 11 mio. kroner fra staten via finansloven til i 2021 at arbejde for bedre medarbejdertrivsel og nye måder at organisere en arbejdsdag på.
»I projektet sættes borgerens behov mere i fokus, og den enkelte medarbejder får langt højere indflydelse på, hvordan dagen skal tilrettelægges ud fra borgerens behov i modsætning til de nuværende kørelister, som kan være stressende, hvis man ikke kan nå opgaverne inden for tiden. Jeg har store forventninger til den nye organisering som gerne skal mindske stresssygemeldinger og fremme arbejdsglæden.«
Flere penge?
Efter sommerferien skal Byrådet lave det kommunale budget for 2022, men her møder Marianne Kirkegaard - og Venstre - ikke frem med en dagsorden om, at der skal bevilges flere penge til ældreområdet, fordi serviceniveauet er i bund.
»Jeg vil ligesom andre borgere - inklusive mine byrådskolleger - ønske mig og arbejde for flere penge til ældreområdet, men det bliver ikke med et argument om, at vi er den billigste kommune, fordi det siger ikke noget om vores serviceniveau, men om hvor dygtige vi er til at levere god service med et lavt omkostningsniveau. Jeg synes, ældreområdets ledere og medarbejdere skal have stor ros for at tage medansvar for, hvordan vi forvalter skattekronerne bedst til gavn for borgerne, og de skal prises for at være gode rollemodeller, som andre dyre kommuner kan lære meget af.«
Marianne Kirkegaard tilføjer, at Byrådet nu i flere år har anvendt en såkaldt demografi-tildelingsmodel på ældreområdet, som netop skal sikre, at serviceniveauet bevares, når der bliver mange flere ældre i de kommende år.