Sager om anbragte børn genoptages: Aarhus Kommune har gjort brug af skandaleramt psykolog Michael Adam Guul

Udvalgsformand er chokeret og rystet over, at den kritiserede psykolog Michael Adam Guul har været involveret i sager i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Michael Adam Guul har haft med fem aarhusianske sager at gøre, hvor i alt syv børn er endt med at blive anbragt uden for hjemmet. Modelfoto: Adobe Stock

Graverende fejl og mangler i rapporter om forældrekompetenceundersøgelser, og risiko for at børn kan være tvangsfjernet eller være blevet hos forældre, der mistænkes for omsorgssvigt - på et fejlagtigt grundlag. Det er blot nogle af de afsløringer, som Ekstra Bladet i en række artikler og podcast-serien ”I de forkerte hænder” har bragt frem om psykolog Michael Adam Guul.

I en årrække har han været brugt i sager om tvangsfjernelse af børn, og nu viser det sig, at han også har været involveret i sager i Aarhus Kommune.

Det oplyser afdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse i et svar på en såkaldt 10-dages forespørgsel fra byrådsmedlem Almaz Mengesha (V).

»Syv børn fordelt på fem forskellige forældre/forældrepar er/har været anbragt i sager, hvor psykolog Michael Adam Guul er medunderskriver på forældrekompetenceundersøgelser,« står der blandt andet i besvarelsen, som bekymrer byrådsmedlemmet, efter hun har læst de mange afsløringer om psykologen.

At anbringe et barn uden for hjemmet, er nok den største indgriben, man kan gøre i folks liv

Almaz Mengesha (V)

»Det, at anbringe et barn uden for hjemmet, er nok den største indgriben, man kan gøre i folks liv, så det skal ske på et solidt fagligt fundament. Jeg siger ikke, at det ikke er sket i de her tilfælde, hvor man har anbragt syv børn, men jeg har brug for at være helt sikker på, at det har været med de korrekte faglige vurderinger. Efter Ekstra Bladets afdækning kan der være tvivl om det,« siger Almaz Mengesha til Lokalavisen Aarhus.

Hun kræver derfor, at sagerne bliver kigget igennem en gang til for at sikre, at alt er foregået korrekt.

»Den respekt skylder vi alle de berørte børn og forældre,« lyder det fra Almaz Mengesha.

Manglende autorisation

I Ekstra Bladets artikler er det også kommet frem, at Michael Adam Guul ikke er autoriseret psykolog. Det har betydning for forældre, der er blevet undersøgt af ham, da de ikke kan klage over ham, fordi Psykolognævnet kun fører tilsyn med autoriserede psykologer.

I besvarelsen til Almaz Mengeshas 10-dages forespørgsel oplyses det, at der kun er blevet gjort brug af autoriserede psykologer, når Aarhus Kommune selv har bestilt en forældrekompetenceundersøgelse.

Undersøgelserne, der blevet foretaget af Michael Adam Guul, er ifølge Aarhus Kommune bestilt hos Familieinstitutionen Bethesda i Aarhus N, som efterfølgende har anvendt psykologen som underleverandør. I de tilfælde har forvaltningen ikke undersøgt, hvorvidt Michael Adam Guul var autoriseret, fremgår det af besvarelsen.

Siden 1. marts 2020 har det dog været et lovkrav, at forældrekompentenceundersøgelser foretages af autoriserede psykologer. Alle Michael Adam Guul-sagerne med aarhusianske børn blev ifølge kommunen foretaget i 2018.

I ét tilfælde underskrev han sig som Cand. psych. et medicinae, klinisk psykolog. Det er en falsk betegnelse.

Chokeret udvalg

Anette Poulsen (S) er ligesom sin byrådskollega chokeret over det, hun har læst om psykolog Michael Adam Guul. Hun er formand for det udvalg i Aarhus Kommune, der blandt andet træffer afgørelser om tvangsforanstaltninger så som anbringelse af børn.

»Det her er bestemt noget, der er blevet taget til efterretning. Kommunen vil være meget mere opmærksom på det, og det vil vi selvfølgelig også i udvalget, når vi læser sagerne. Det er noget, vi har drøftet i udvalget. Vi har gransket vores hjerner for, om vi kunne genkende hans navn, men det kunne vi ikke. Vi er alle opmærksomme på, at det aldrig må komme til at ske igen,« fortæller hun til Lokalavisen Aarhus og oplyser, at udvalget kun har været inde over én sag med Michael Adam Guul.

Jeg kan godt sige på hele udvalgets vegne, at vi er dybt chokerede

Anette Poulsen (S), formand for Børn og Unge-udvalget, som træffer afgørelse om tvangsanbringelse

I de andre sager kan der ifølge Anette Poulsen have været tale om frivillige anbringelser, hvilket ikke kommer forbi udvalget.

Kunne udvalget have opdaget det?

»Normalt sidder vi ikke og undersøger psykologerne bag rapporterne Det tænker jeg ikke er vores opgave, men dem, der rekvirerer undersøgelserne. I dette tilfælde forvaltningen eller Bethesda,« fortæller Anette Poulsen.

»Jeg kan godt sige på hele udvalgets vegne, at vi er dybt chokerede over, at det kunne ske. Tænk, hvis der er fjernet børn på et forkert grundlag. Det er frygteligt at tænke på, og vi er dybt rystede.«

Sager genoptages

Efter modtagelsen af Venstres 10-dages forespørgsel har Aarhus Kommune modtaget to breve fra Ankestyrelsen vedr. brugen af psykolog Michael Adam Guul.

Sociale Forhold og Beskæftigelse har igangsat et arbejde med at gennemgå og genvurdere de sager, hvor Michael Adam Guul har været involveret i forældrekompetenceundersøgelser. Arbejdet blev igangsat allerede inden Ankestyrelsens henvendelser. Derudover tager forvaltningen kontakt til de pågældende familier for at høre om deres oplevelser med psykologen.

Almaz Mengesha har dog bedt forvaltningen om yderligere svar på nogle spørgsmål, da hun vil have afdækket, om kommunen forud for Ekstra Bladets afsløringer har modtaget advarsler mod Michael Adam Guul.

»Jeg er blevet bekendt med, at der i andre kommuner er blevet rettet henvendelse om bekymringer af kvaliteten af det arbejde, Michael Adam Guul har leveret, og på trods af den bekymring har man fortsat samarbejdet. Jeg har behov for at finde ud af, om det samme er sket i Aarhus. Har forvaltningen eller Bethesda vidst, at der har været tvivl omkring hans arbejde, og hvordan har man håndteret det? Det vil jeg gerne have svar på,« fortæller Almaz Mengesha.

Michael Adam Guul indrømmer overfor Ekstra Bladet, at der er mangler i nogle af hans rapporter, og at han har kopieret indhold mellem rapporterne, men han afviser, at det er problematisk og anerkender ikke kritikken fra adskillige eksperter.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.