Nye daginstitutioner på vej - men andre steder er der for mange pladser

Der mangler dagtilbudspladser i Hadsten, Hinnerup og Søften, mens der er for mange i Hammel og Selling-Hadbjerg

Artiklens øverste billede
Ellemosevej 26a i Hadsten skal indrettes til daginstitution, men der er fortsat mangel på pladser i byen, hvor der etableres en ny daginstitution ved Ginneruplund.

Fra 2010 til 2016 skete der et stort fald, omkring 20 procent, i antal børn fra nul til seks år i Favrskov Kommune. Siden da er der sket en mindre stigning, som forventes at fortsætte. Det viser kommunens seneste kapacitetsanalyse på dagtilbudsområdet, som var på dagsordenen på det seneste byrådsmøde. Byrådet vedtog enstemmigt at følge administrationens anbefalinger, som beskrives i denne artikel.

I 2021 er der balance på 0-2-års området mellem kapacitet og behov, men frem mod 2025 forventes et underskud på 41 pladser.

På 3-6-års området er der i øjeblikket et stort overskud på omkring 200 pladser, som på grund af det stigende børnetal forventes at falde til omkring 150.

Der er dog en stor variation imellem pasningsdistrikterne rundt omkring, og derfor planlægger kommunen flere steder at bygge nye daginstitutioner, mens man i andre områder undersøger muligheden for at mindske kapaciteten.

Som noget nyt tager kapacitetsanalysen også højde for udviklingen i antal dagplejere, som er faldende, fordi det er svært at rekruttere nok. I de seneste fire år er der blevet 16 færre dagplejere, og det forventes at falde tilsvarende i de næste fire år.

Hadsten-området

I Hadsten by er det allerede besluttet at udvide kapaciteten betragteligt med 12 vuggestuepladser i Børnehuset Vesterskovvej samt 12 vuggestuepladser og 20 børnehavepladser i lokaler på Ellemosevej 26a plus en ny vuggestuegruppe i Idrætsbørnehuset Bavnehøj.

Alligevel forventes et underskud på 14 pladser i 2022 stigende til 28 pladser i 2025. Administrationen udarbejder derfor et forslag til at etablere en ny daginstitution ved Ginneruplund i den sydlige del af Hadsten.

I Selling-Hadbjerg er der overskud af pladser, som i dag anvendes til børn fra Hadsten by. Det vil dog ifølge administrationen ikke være en velegnet løsning på sigt, så man vil analysere, om der fortsat vil være behov for at bevare to institutioner i Selling-Hadbjerg.

Hinnerup-området

Ligesom i Hadsten by er der i Hinnerup by mangel på vuggestuepladser, selvom der er etableret ikke færre end 48 nye vuggestuepladser i 2019 og 2020. Det hænger sammen med, at der er født flere børn og flyttet flere til byen end forventet, og at der er blevet fire færre dagplejere i det seneste års tid.

Administrationen anbefaler derfor at afsætte midler til en ny daginstitution i Hinnerup by.

Søften

Frem mod 2025 forventes et underskud på 17 pladser, og derfor anbefales det ligeledes at afsætte midler til en ny daginstitution i Søften.

Hammel-området

I Hammel er der derimod et stort overskud af pladser på 3-6-års området, som forventes at vare ved, så her vil man kigge på mulighederne for at mindske kapaciteten.

Ulstrup-området

I Ulstrup forventes et underskud på 6-9 pladser i vuggestuealderen, som kan løses ved at anvende legestuens lokaler i Spiren, ligesom man forsøger at ansætte en ekstra dagplejer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.