På tur med Nicolai Wammen: Om stort ansvar, corona-kilo og næsten at kysse konens søster

I denne artikel kan du læse om en ny, historisk trafikaftale, som har særligt fokus på Aarhus. Du kan også læse om en mand, der sover mindre, end han gerne ville, og som er kommet faretruende tæt på at kysse sin kones tvillingesøster.

Artiklens øverste billede
»Man skal tage sin opgave alvorligt, men ikke sig selv højtideligt.« Når du har læst denne artikel, kan du selv vurdere, om Nicolai Wammen har succes med sit mantra.

Der ligger en sut imellem os på bagsædet i den Mercedes-Benz 560 Plug-In Hybrid, vi bliver kørt rundt i. Sutten vender vi tilbage til, når det skal handle om manden bag finansministeren. I første omgang er fokus på en ny og historisk trafikaftale.

Jeg er blevet tilbudt en køretur med finansminister og tidligere borgmester i Aarhus, Nicolai Wammen (S), mandag, hvor han har præsenteret en historisk trafikaftale med projekter for 161 milliarder kroner inden for kollektiv trafik, veje og støjværn.

Det er næppe tilfældigt, at den 50-årige vicestatsminister har tid netop mandag. Trafikaftalen sikrer blandt andet en ny jernbaneforbindelse mellem Aarhus og Silkeborg, næste etape af Aarhus Letbane, og at en 19 kilometer lang strækning af E45 ved Aarhus udvides med to ekstra spor.

Om en tunnel og ikke at være tv-far

Den største aarhusianske stjerne i trafikaftalen er dog en tunnel under Marselis Boulevard. En tunnel, politikerne har snakket om siden 1997. Det er derfor, jeg bliver samlet op på en p-plads ved vejen, der forbinder E45 og Aarhus Havn.

Jeg nåede at lave en hård opbremsning i mit kysseri. Jeg tror, det var lidt som at se en, der skal stoppe hurtigt op i en tegnefilm.

Nicolai Wammen, finansminister og menneske

Der er afsat svimlende 2,7 milliarder kroner til tunnelprojektet. Aarhus Havn og Aarhus Kommune bidrager respektive med 300 millioner kroner. Resten betaler staten.

Når støjen fra biler og lastbiler kommer under jorden, vil det få stor betydning for mange menneskers livskvalitet, siger Nicolai Wammen. Han understreger også den betydning, tunnellen vil få for udviklingen af Aarhus Havn.

Aarhus Havn håndterer to tredjedele af alle de containere, der kommer ind og ud af Danmark med skib. Udviklingen af havnen er derfor ekstrem vigtig, lyder det.

Tunnellen skal anlægges i årene fra 2025 til 2030, og man kan forestille sig, at byggeriet vil medføre et trafikalt kaos. Hvordan den udfordring skal løses, overlader finansministeren til Aarhus Kommune.

»Det er en vigtig opgave, som Aarhus Kommune og Vejdirektoratet har. Det, regeringen og Folketinget bidrager med, er penge til, at det kan lade sig gøre. Nu er det op til Aarhus Kommune at sørge for at få det gjort på en god måde, og det er jeg sikker på, at man er dybt optaget af,« siger Nicolai Wammen.

Hvis du vil vide mere om den historiske trafikaftale, kan du tjekke andre artikler på lokalavisen.dk. Hvis du gerne vil vide lidt mere om hvilken slags fisk, vores finansminister er, når han ikke står og ser vigtig ud til pressemøder, kan du med fordel læse videre.

Der ligger som nævnt en sut imellem Nicolai Wammen og mig, mens vi kører i ministerbilen. Sutten tilhører Nicolais yngste søn, Christian. Han er halvandet år og har lige fundet ud af, at han kan gå baglæns.

Hvordan har du det med, at du er næsten 70 år, når Christian fylder 20?

»Jeg kan se, at mange 70-årige har et ungt sind og masser af energi, og det håber jeg også, at jeg kommer til at få. Men jeg er blevet far i en sen alder, og det betyder, at jeg alt andet lige får færre år sammen med min dreng. Når jeg er sammen med ham, prøver jeg også virkelig, at vi bruger tiden godt sammen. Jeg vil ikke have, at han skal have en far, som han kun kender fra tv.«

Om næsten-kysset og stort ansvar

Christians mor hedder Karen Lund, og der er to af hende. Det skal forstås sådan, at hun har en enægget tvilling, Anna. Anna er en lille smule højere end Karen, og hvis man kender dem rigtig godt, kan man også spotte nogle små forskelle, siger Nicolai.

Det kan dog smutte for selv den bedste.

»Jeg har en enkelt gang for alvor forvekslet dem. Jeg kom hjem og vidste ikke, at Anna var på besøg, og hun havde lånt noget af Karens tøj, så jeg synes egentlig, jeg var lovlig undskyldt. Jeg var lige ved at kysse Anna, men i sidste øjeblik så jeg Karen ud af øjenkrogen. Jeg nåede at lave en hård opbremsning i mit kysseri. Jeg tror, det var lidt som at se en, der skal stoppe hurtigt op i en tegnefilm,« siger Nicolai Wammen og gestikulerer med armene.

Nicolai og jeg er lidt i tvivl om, præcist hvor på kameraet man skal kigge, når man tager en selfie. Som det kan ses på billedet, har Nicolai dog fat i den lange ende.

Karen og Nicolai har været gift i godt fem år. Parret bor til daglig i København, og det betyder, at Nicolai kan sove hjemme, selvom arbejdet på Christiansborg trækker ud. Det er sket en del i den tid, han har været finansminister.

Nicolai havde haft posten i omtrent et halvt år, da coronakrisen brød ud. Den største krise siden anden verdenskrig. Han lægger ikke skjul på, at perioden siden marts 2020 »har trukket tænder ud«.

»Det er nogle meget lange arbejdsdage, og jeg sover mindre, end jeg kunne have lyst til, men når jeg har nogle store forhandlinger, er Karen rigtig sød til at tage Christian om natten. Jeg skal ikke klage,« siger Nicolai Wammen.

Finansministerposten er en meget central post, og du har, og har haft, et enormt ansvar. Hvordan påvirker det dig?

»Du har ret i, at det er et stort ansvar, og det er et ansvar, jeg tænker over hver dag, Men det er også en stor mulighed for at kunne gøre nogle vigtige ting. Trafikaftalen i dag (mandag, red.) er et eksempel, men det gælder også i forhold til vores skoler, vores ældrepleje, vores sundhedsvæsen. Jeg plejer at sige, at finansministerposten er ligesom at være borgmester, bare uden alt det sjove. Der er ikke så mange teaterforestillinger, receptioner eller røde snore, der skal klippes, men der er utrolig mange vigtige beslutninger.«

Om corona-kilo og Tom Cruise

Mens vi kører på Marselis Boulevard, kan Nicolai flere gange se sig selv i fjernsynet. I den side af bilen, hvor han sidder, viser en skærm TV2 NEWS, og nyheden om trafikaftalen kører i loop.

Billederne viser, blandt andet, at de 10 kilo, Nicolai tabte for to år siden (tak, skyr), har fundet vej tilbage til hans krop.

»Her i coronatiden har jeg, som mange andre, virkelig lagt nogle kilo på, og det kan jeg også godt selv se. I modsætning til mange andre, hvor kiloene fordeler sig jævnt rundt på kroppen, er mit ansigt en magnet for den slags. Jeg er bevidst om, at det ikke ville gøre noget lige at tage en skyr-kur mere,« siger han.

Nicolai svarer beredvilligt på alle spørgsmål. Som ung ville gerne han ligne Tom Cruise. Steffen Brandt er »også en nydelig mand.« Nicolais kone driller ham med, at han ikke har et kørekort. Hans store barndomshelt var AGF-målmand Troels Rasmussen.

Det er mit indtryk, at han synes, det er sjovere at snakke om sin vægt end trafikaftalen.

»Jeg plejer at sige, at man skal tage sin opgave alvorligt, men ikke sig selv højtideligt. Man er nok selv den dårligste til at være dommer over, om det lykkes, men det prøver faktisk på.«

Ud over sønnen Christian har Nicolai Wammen også en 9-årig søn med partifællen Julie Rademacher.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.