Flertallet har talt: Her skal plejecenter i Hadsten ligge

Bølgerne gik højt i byrådet, men flertallet står fast på den planlagte placering af nyt plejecenter i Hadsten.

Artiklens øverste billede
Byrådsmøde i Favrskov Kommune. Arkivfoto.

Der har i de seneste uger været talt og skrevet meget om placeringen af det kommende plejecenter i Hadsten, der får plads til 60 beboere. Det har i årevis været planen at bygge plejecentret ved Hadbjergvej i udkanten af byen, men Venstre og Dansk Folkeparti har i sidste øjeblik ønsket at få undersøgt en mere bynær placering af plejecentret, inden byrådet bevilger over fem millioner kroner til at komme i gang med projektet.

Sagen var på dagsordenen tirsdag aften på det sidste byrådsmøde inden sommerferien, og DF’s ene byrådsmedlem Niels Kallehave tog hurtigt ordet og lagde meget betegnede for debatten ud med at sige, at han ligeså godt kunne åbne »ballet«:

Det nye plejecenter i Hadsten skal ligge i udkanten af byen. Illustration: Favrskov Kommune

»Jeg er gået forbi mange gange der allerlængst ude, uha det er forblæst. Det skal ned, hvor der er liv, indkøbsmuligheder og transport, og vi har egentlig aldrig debatteret, hvor det skal ligge,« sagde Kallehave med ønsket om at sende sagen tilbage til forvaltningen og få nogle alternative placeringer i spil.

Han blev bakket op af Venstres Lone Glarbo og Hanne Smedegaard, der sagde, at de ældre gerne vil tage del og følge med i livet i byen og være tæt på offentlig transport, så Venstre ønskede en genbehandling af sagen og høre Ældrerådet og Ældresagen, før man lagde sig fast på en placering.

Fin placering

Socialdemokratiets Rikke Randrup Skaaning syntes, det var mærkeligt, hvorfor sagen blev taget op i 11. time, da der flere gange i denne byrådsperiode har været talt om placeringen.

Grethe Villadsen (S) henvendte sig til Kallehave og sagde, der ligger mange pensionistboliger overfor det kommende plejecenter, og at de aldrig har sagt, de bor i udkanten. Henvendt til Glarbo og Smedegaard sagde hun, at stort set alle busser kører derop, og at sagen har været i høring uden indvendinger fra Ældrerådet eller Ældresagen.

»Vi har brug for både bynære og ikke-bynære plejecentre, og vi har desværre ikke for mange af sidstnævnte i Favrskov. Placeringen er fin, og det kommer til at ligge flot med udsigt til Nørre Galten Kirke,« sagde Grethe Villadsen.

Fiks idé?

Hendes partikollega Niels Flade Nielsen kaldte Venstres ændringsforslag for en fiks idé og signalpoliti. Det faldt ikke i god jord hos Venstres Anders G. Christensen, der gik i kødet på socialdemokraternes talere og beskyldte dem for at give et meget fortegnet og lyserødt billede af placeringen af plejecentret og af de ældres mulighed for selv at vælge plejecenter:

»Jeg tænker, det er en kvalitet at stoppe op og reflektere over, om det er rigtigt at placere det på en blæsende mark udenfor byen. Jeg tænker, livskvalitet er vigtigt i den sidste tid.«

Indlægget fra Anders G. fik Det Konservative Folkepartis Charlotte Green på banen:

»Mage til sortseer indlæg skal man lede længe efter... Jeg har svært ved at følge Venstres kovending,« sagde Charlotte Green.

Da Anders G. efter flere andre indlæg igen fik ordet, konstaterede han, at debatten meget klart viste, at »systemet er vigtigere end mennesket for Socialdemokratiet i særdeleshed og Konservative i almindelig.«

Kommentaren om menneske fremfor systemet gjorde Niels Flade Nielsen »forstemt« og »træt«:

»Der var ikke nogen, der øffede, da vi placerede de handicappede deroppe, og vi deporterer ikke de ældre på et forfærdeligt sted. Det bliver et fantastisk center.«

Nedstemt

Venstres Flemming Nørgaard sagde afsluttende, at Venstres ændringsforslag ikke var ment som en fiks idé, men et ønske om en timeout, inden man traf den rigtige beslutning.

Herefter gik byrådet over til afstemning om Venstres forslag om at undersøge en mere bynær placering af plejecenter i Hadsten, før man sætter gang i projektet. Venstre og Dansk Folkeparti stemte for og resten af byrådet imod, så det blev forkastet med 10 stemmer for og 15 imod.

Dermed bliver der nu sat gang i planlægningen af plejecenteret ved Hadbjergvej. Selve byggeriet forventes at gå i gang i slutningen af 2023 og stå klar til indflytning i midten af 2025.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.