Ekspert: Venstres Christian Budde udstiller sit behov for magtkamp

V-borgmesterkandidat Christian Budde har skabt en magtkamp mod V-rådmand Bünyamin Simsek, som vælgerne ikke burde blandes ind i, mener eksperter.

Artiklens øverste billede
Christian Budde, Venstres borgmesterkandidat, burde have holdt uenighed internt, mener ekspert. Foto: Pressefoto

Stop, hold, vent. Alle alarmklokker burde have ringet på Christian Buddes kontor.

I lørdagens udgave af JP Aarhus slog Christian Budde fast, at det i kraft af hans borgmesterkandidatur er ham, som sætter den politiske linje for Venstre. Det så han sig nødsaget til at melde ud i pressen, efter teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek foreslog at bygge en bro mellem Aarhus Ø og Risskov, etablere et nyt letbanestop på Risskov-siden og droppe idéen om letbane til Aarhus Ø.

»Det er enormt positivt, at vi har en rådmand, der er visionær, der brænder for sit område, og som ikke er bleg for at tænke i nye, interessante baner. Som politisk leder og borgmesterkandidat for Venstre i Aarhus Kommune er det dog vigtigt for mig at understrege, at Bünyamin (Simsek, red.) udtaler sig som rådmand og ikke som talerør for Venstre,« skrev Christian Budde i en e-mail til JP Aarhus.

Men Christian Budde skulle have taget en dyb indånding og håndteret stridighederne internt i stedet. Så klart er budskabet fra kommunikationsekspert Anna Thygesen, indehaver af PR-bureauet WeDo Communication.

»Det er en magtkamp i Venstre, der udstilles for fuld skrue. Det er en primitiv måde at kommunikere til aarhusianerne på. Budde har åbenbart behov for at positionere sig, men det er ikke god kommunikation. Det handler ikke om projektet, men om personerne. Han afslører sig selv som en person, der går op i magten og knap så meget i Aarhus,« siger hun.

Hun mener, at Christian Budde bruger en undskyldning for at sætte sig selv og sit lederskab i scene.

»Han opfinder en præmis om, at aarhusianerne ikke har fulgt med, så han lige vil præcisere, at han er borgmesterkandidat. Det er en stråmand,« siger hun.

Ifølge Robert Ormrod, forsker i politisk markedsføring og kommunikation på Aarhus Universitet, risikerer Christian Budde at starte en politisk krig mod Bünyamin Simsek.

»Budde siger, at han bestemmer linjen. Det skal han passe på med, for det kan blive opfattet negativt hos vælgerne. Men Budde er også nødt til at reagere. Hvis Simsek ikke havde udlagt sit forslag i medierne, kunne de have taget den internt og arbejdet for at glatte det ud. Men fordi medierne har fanget historien, er Budde nødt til at gå til medierne.,« siger han.

Kan påvirke valgresultatet

Robert Ormrod påpeger imidlertid, at det var nødvendigt for Christian Budde at kommentere på Simseks forslag.

»Når man tænker på Venstre-politikere i Aarhus, tænker man ikke på Christian Budde, men snarere Bünyamin Simsek. Den brede aarhusianske befolkning kender ikke meget til Budde, så han prøver at gøre sig selv kendt hos vælgerne gennem medierne. Han er nødt til at sige, at det er ham, der bestemmer,« siger han.

Mange vælgere vil trække tråde til Venstres nationale problemer, hvor partiet er dalet drastisk i meningsmålingerne de seneste knap to år, for »kommunal og national politik hænger uløseligt sammen«, forklarer Robert Ormrod.

»De skal få det i orden hurtigt, for vælgerne er begyndt at tænke på kommunalvalget nu. Dette bliver husket, hvis Christian Budde ikke kommer ud med positive historier. Det er snart agurketid, så han skal lave en drejebog, så han også får et forspring ift. andre partier.«

Anna Thygesen mener, at Christian Budde ender som taber i denne sag, og det kan påvirke Venstres resultat til kommunalvalget i november.

»Det gør det ikke nemmere at vinde borgmesterposten, hvis man begynder at skændes allerede nu. Vælgerne skal ikke blandes ind i snakken om, hvem der bestemmer. Det giver kun rod hos Venstres vælgere. Der må sidde nogle i Venstres bagland, der siger, at det simpelthen er for barnligt,« siger hun.

Venstre afviser kamp

Christian Budde ønskede ikke at stille op til interview med JP Aarhus i forbindelse med denne artikel og henviser i stedet til Susanne Green, formand for Venstre i Aarhus. Hun frygter ikke, at vælgerne tager udmeldingen ilde op. Ifølge Susanne Green fungerer samarbejdet mellem Budde og Simsek godt.

»Jeg ser det ikke som en magtkamp. Som rådmand udtaler Bünyamin Simsek sig om teknik og miljø, som han skal, og så tegner Christian Budde den politiske linje for Venstre. Nogle gange kan der være et overlap og udfordringer i, hvornår man udtaler sig som rådmand og politisk leder. Simsek og Budde er stærke på hver deres områder. Vi vil alle gerne spille Venstre gode,« siger hun.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.