Vildtforskning på Kalø: Lokalt folketingsmedlem drager Uddannelses- og forskningsministeren ind i sagen
Vildtforskningen i Danmark har i over 70 år ligget på Kalø. Det skal den blive ved med, mener Socialdemokratiets gruppeformand på Christiansborg, Leif Lahn Jensen.
»Vildtforskningen i Danmark har i over 70 år ligget på Kalø. Fra næste år kan det være slut,« konstaterede vildtbiolog Niels Kanstrup, der har en fortid som vildtforvaltningschef hos Danmarks Jægerforbund på Kalø, forleden i et indlæg i Adresseavisen.
I dag er han tilknyttet Aarhus Universitets afdeling på Kalø som adjungeret lektor.
Er man i Rønde og Syddjurs bare villig til at acceptere flytningen af cirka 50 arbejdspladser, spurgte Niels Kanstrup.
De cirka 50 arbejdspladser omfatter både biologer, forskere, teknikere og administrativ personale, som har deres daglige virke på afdelingen, der dog ikke længere har til huse på Jagtslottet, men i Kaløs hovedbygning i de hvide længer langs Grenåvej.
»Som en del af en omstrukturering planlægger Aarhus Universitet at indflytte de ansatte på Kalø til selve universitetet til det, der hedder campus, altså det fysiske domæne omkring universitetet. Overvejelserne har været i gang i mange år, men meget tyder på, at realiseringen iværksættes nu, og at flytningen gennemføres i løbet af det næste år,« konstaterede Kanstrup i sit indlæg.
Lahn: »Underligt«
Det lokale folketingsmedlem Leif Lahn Jensen (S) undrer sig over, hvad der er på vej til at ske på Kalø.
»Selvom det er helt oplagt at placere forskningen, hvor den har lagt i mange år, og ude i naturen, vil man nu flytte den ind i storbyen. Det virker tude tosset, hvis du spøger mig, og det går stik imod den decentraliseringsbølge regeringen er i gang med. Jeg har det fint med, at man har de uddannelser og forskning inde i byerne, som ligger bedst der, men alle kan se, at dette her ikke virker særlig smart,« siger Leif Lahn Jensen.
Jeg vil meget nødigt af med alt dette i Syddjurs, og jeg mener, det er underligt, at det skal flyttes væk, når det nu er kørt så godt i mange år og med gode resultater
Han nævner, at Vildtbiologisk Station ligger dør om dør med Nationalpark Mols Bjerges sekretariatet, Danmarks eneste økologiske Landbrugsskole, Kalø Økologiske Landbrugsskole, og Jagtens Hus, der er ejet af Danmarks Jægerforund.
»50 arbejdspladser og et akademisk miljø i en institution med et opbygget renomè, der har dannet og stadig danner grundlaget for en sikker og bæredygtigt forvaltning af naturen og dens ressourcer, er netop noget som er kendetegnet for Syddjurs,« anfører det lokale folketingsmedlem.
»Jeg vil meget nødigt af med alt dette i Syddjurs, og jeg mener, det er underligt, at det skal flyttes væk, når det nu er kørt så godt i mange år og med gode resultater,« siger Leif Lahn Jensen.
Han vil i første omgang tage fat i Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen for at høre hendes mening.
Hvad siger Venstre?
Venstres folketingsgruppe fremlagde i marts et uddannelsesudspil, hvor partiet lovede at ville bruge mere end 100 millioner kroner på etableringen af lokale uddannelser udenfor de store byer, som kan understøtte erhvervsudvikling og bosætningen i mindre byer og landdistrikter.
Partiets tidligere lokale folketingsmedlem Britt Bager, nu konservativ, var ved denne lejlighed ude at plædere stærkt for, at nogle af de 100 mio. kroner skal ende på Djursland.
Venstres borgmesterkandidat Claus Wistoft (V) udtalte ved samme lejlighed til Adresseavisen:
”Den økologisk landbrugsskole i Kalø er en af de uddannelser, vi har i forvejen. Men lige som mange andre uddannelsesinstitutioner, skal vi hele tiden udvikle de uddannelser vi har i takt med, at der opstår nye muligheder. Og med den store opblomstring i økologien på verdensplan kan vi selvfølgelig også trække endnu flere til Kalø. Så åbenlyst med yderligere opbakning til landbrugsuddannelsen på Kalø. På sigt tror jeg også, det kan blive nødvendigt med flere lokale uddannelsespladser til håndværkere på Djursland, hvis vi skal kunne supportere den meget store håndværkerklynge.”
”Det er også oplagt bakke om naturklyngen, Nationalpark, Jægerne, Aarhus Universitet og skubbe på for at få flere afdelinger af universitetet ud i naturen.”
Netop den sidste formulering er interessant i den aktuelle sammenhæng, så mon ikke der kommer en reaktion fra Venstre meget snart?
Adresseavisen er vidende om, at Syddjurs Kommunes direktion og borgmester Ole Bollesen (S) også er på sagen, men ikke vil udtale sig til citat nu og her.