Konservative: Ny skolestruktur er ved at kollapse
I Thomas Cordtzs (C) øjne er skolestrukturaftalen ved at ramle, da dele af aftalen ikke længere kan gennemføres.

De Konservatives Thomas Cordtz frygter, at fundamentet under dagtilbuds- og skolestrukturaftalen fra sidste år er ved at smuldre. Det sker, efter en ny elevtalsprognose viser, at der i 2037 vil mangle 93 skoleklasser svarende til tre nye skoler.
Holder den prognose holder stik, vil det blive nødvendigt for byrådet at tage sin 10-års investeringsoversigt op til revision. I kølvandet på prognosen er der samtidig flere elementer af skolestrukturaftalen, der bliver udfordret.
De planlagte skoledistriktsændringer mellem Stilling Skole, Virring Skole og Niels Ebbesen Skolen vil ikke længere give mening, da der ikke er ledig kapacitet på Niels Ebbesen Skolen. Tilsvarende vil der heller ikke længere være ledig kapacitet på Stjærskolen, der kan udnyttes til at skabe et nyt dagtilbud.
I Ry vil en planlagt ny skole være fyldt op ved indvielsen, med mindre den udvides til 4 spor. Samtidig er det uafklaret, hvordan der skabes plads til Afdeling D på Låsby Skole.
Aftalen skrider
Derfor stiller Thomas Cordtz på det kommende byrådsmøde forslag om, at byrådet drøfter, hvordan de nye udfordringer håndteres bedst muligt, og at Undervisnings- og Børneudvalget hurtigst muligt indkalder den politiske følgegruppe fra skolestrukturarbejdet til et møde for at adressere problemet.
De nye tal ligge 15 år ud i tiden. Der kan ske rigtig meget på den tid - boligboble, ny finanskrise. For 10 år siden havde Skanderborg udfordringer, fordi folk flyttede fra kommunen
»I mine øjne er skolestrukturaftalen ved at skride, fordi centrale dele af den ikke længere kan gennemføres, og vi er nødt til at gøre noget. Undervisnings- og Børneudvalget har besluttet at oversende udfordringerne til det kommende budgetarbejde. Det mener jeg ikke, er det rigtige at gøre, fordi vi i forbindelse med budgetforhandlinger har blikket rettet mod bundlinjen. Vi skal ikke sidde med et regneark og træffe beslutninger omkring skoler og dagtilbud. Det bør ske ud fra faglige og pædagogiske betragtninger,« konstaterer Thomas Cordtz.
»Det er nemt at få et regneark til at gå op. Det er langt mere kompliceret, når vi har med rigtige mennesker at gøre og skal tage hensyn til dem.«
Udvalget er i gang
Formand for Undervisnings - og Børneudvalget, Trine Frengler (S) kan ikke genkende påstanden om, at skolestrukturaftalen er ved at falde fra hinanden.
Det er nemt at få et regneark til at gå op. Det er langt mere kompliceret, når vi har med rigtige mennesker at gøre og skal tage hensyn til dem
»Vi har hele tiden vidst, vi skulle finde plads til 2000 ekstra elever over de kommende 15 år. Det er det tal, der nu ser ud til at lande på yderligere 500. Og ja, det ser voldsomt ud i Ry, hvis vi ikke gør noget, men vi ej jo i fuld gang med planerne for en ny skole. Her bygger vi 21 klasser. Det opsluger det meste af væksten i Ry. Samtidig sørger vi for, at der er forberedt til, at skolen og dagtilbuddet kan udvides, hvis det viser sig nødvendigt. Men vi skal jo ikke skabe overkapacitet og fjerne elevgrundlaget fra Bjedstrup Skole og Knudsøskolen,« konstaterer hun.
»Ansvaret for det her område ligger i Undervisnings- og Børneudvalget, og vi følger det nøje. Med det, der allerede er sat i værk, så er der ikke noget, der haster. Samtidig bliver den 10-årige investeringsoversigt hvert år i forbindelse med budgetforhandlingerne revideret. De nye tal ligge 15 år ud i tiden. Der kan ske rigtig meget på den tid - boligboble, ny finanskrise. For 10 år siden havde Skanderborg udfordringer, fordi folk flyttede fra kommunen.
Balanceret vækst
»Vi er i fuld gang med arbejdet omkring en ny kommuneplan, hvor fokus er på balanceret vækst, så infrastruktur, skoler og institutioner kan følge med i samme takt som befolkningen vokser,« tilføjer hun.
Vi taler om, at der vil være omkring 65 flere børn over de næste fem år. Det ligger jeg altså ikke søvnløs over.
Venstres Søren Erik Pedersen, næstformand for Undervisnings- og Børneudvalget, understreger, at den nye prognose ikke kommer bag på nogen og maner til besindighed.
»Det kommer ikke som lyn fra en klar himmel. Og nu er der jo også mere end et par dage til 2037. På den korte bane er vi rimelig godt garderet. Vi taler om, at der vil være omkring 65 flere børn over de næste fem år. Det ligger jeg altså ikke søvnløs over. Stjær er nok det mest akutte og her var planen, at et nyt dagtilbud skulle bruge nogle af skolens lokale. Den udfordring kan vi nok godt klare under budgetforhandlingerne,« konstaterer han og tilføjer, at en tilbygning til Stilling skole også kan klares i forbindelse med budgetforhandlingerne.
Ingen grund til drama
»Vi lever i en verden, hvor prognoser hele tiden ændrer sig. Vi må reagere i nuet. Mere dramatisk er det ikke,« understreger han.
Samme holdning deles af de Radikales Anne Heeager, der også er medlem af Undervisnings- og Børneudvalget.
»Der er ingen grund til at ringe med alarmklokkerne over det, for udvalget er allerede i fuld gang med at se på de her ting. Jo mere vi laver proces, jo længere tid går der, inden der sker noget. Nu skal vi have handling, og den skaber vi i Undervisnings- og Børneudvalget. Vores beslutninger går videre til byrådet. Sådan er den normale tilgang,« understreger hun.