Direktør lettet: Fregatten er reddet på ny finanslov
Den nye finanslov, som præsenteres i dag, sender de næste fire år 12, 8 millioner kroner til det gamle skib i Ebeltoft
Regeringen har i deres finanslovforslag aftalt at videreføre den ekstra bevilling til Fregatten Jylland på 3,2 mio. kr. årligt fra og med 2023-2026. Finansloven bliver fremlagt i dag torsdag.
»Endelig! Det er lige dele glæde og lettelse. Det har været nogle hårde måneder, og reelt har vi ventet på en afklaring siden august sidste år. Jeg er dybt taknemmelig for bevillingen, men jeg er særlig taknemmelig over at have så tålmodige og gode kolleger, der uagtet usikkerheden har hængt utrætteligt i,« siger Karin Buhl Slæggerup, direktør på Fregatten Jylland.
Museet Fregatten Jylland er afhængig af statsstøtte, som tildeles via finansloven. Gennem flere år har den fået bevilget midler til fire år ad gangen, men sidste gang blev støtten kun tildelt to år frem. Derfor har museet igen i år stået med hatten i hånden, og på grund af valg og regeringsforhandlinger, har ventetiden været ualmindelig lang. Først nu, tre måneder inden i det nye år, kan direktør og medarbejdere ånde lettet op.
»Nu kan vi se fremad, holde fregatten i god stand og frem for alt kunne sætte fuld fokus på vores udviklingsprojekt for Fregatten Jylland.«
En anden, der også er begejstret for Fregattens overlevelse, er gruppeformand for Socialdemokratiet, Leif Lahn Jensen, som i samarbejde med Fregatten og Syddjurs Kommune i de sidste måneder har lavet en del benarbejde for at sikre Fregatten.
»Jeg er rigtig glad for at det nu er på plads, at regeringen foreslår at give en ekstra bevilling til fregatten. Det har vi på Djursland kæmpet hårdt for, og derfor er jeg virkelig glad for at regeringen har lyttet,« siger han.
»Det er meget vigtigt for Fregatten, at man kan tænke langsigtet i forhold til reparationer, og derfor betyder det utroligt meget at bevillingen er over en fire årig periode og ikke en to årige som før. Vi skal huske på, at vi har så mange gode historier at fortælle på Djursland og så mange spændende ting at vise og opleve for bosiddende og for turister, og derfor glæder det mig, at man i regeringen også har fokus på Djursland.«
Permanent støtte
Karin Buhl Slæggerup er taknemmelig for det samarbejde, hun og hendes bestyrelse har haft med de lokale politikere, heriblandt dem på Christiansborg.
»Vi har virkelig haft travlt med at række ud til alle vores kontakter på Christiansborg, så vi ville blive husket i finanslovsforhandlingerne« forklarer direktør Karin Buhl Slæggerup.
»Igen har det vist sig at være afgørende, at vi ikke bare lever i stilhed. Jeg er utroligt glad for, at vi nu får fire år mere, men det er beskæmmende, at det er nødvendigt at råbe sådan op. Det bruger vi mange kræfter på, hver gang en tildeling udløber,« siger Karin Buhl Slæggerup.
At Fregatten Jylland kommer permanent på finansloven har længe været et ønske. Ikke bare fra Karin Buhl Slæggerup, men også fra Leif Lahn Jensen og Bertel Haarder, som sidder i Fregattens bestyrelse. Tilbage i januar kaldte Haarder disse midlertidige bevillinger for julelege og udtrykte i tydelige vendinger, at det bør stoppe nu.
»Det er urimeligt overfor museerne, at de ikke ved, om de er købt eller solgt. Og så er det i øvrigt helt unødvendigt,« sagde han og uddybede:
»Nu har vi en flertalsregering, så nu må det være slut med de julelege. Nu er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at sætte Fregatten på finansloven fra starten og gøre bevillingen permanent. Vi ved jo, det ender der, så hvorfor alle de julelege? Fregatten er uomtvisteligt et minde om den danske flådes historie, som skal bevares. Det synes alle. Der er jo ikke en eneste politiker på Christiansborg, der ønsker at Fregatten skal rådne op og forgå.«
Det er Leif Lahn Jensen enig i, og tidligere har han udtalt til Ebeltoft Folketidende:
»Vi skal da have bevillingen til Fregatten gjort permanent. Om det er realistisk, det ved jeg ikke, men det er det, vi skal undersøge, for de der kortsigtede to-årspuljer kan man ikke rigtigt bruge til noget. I de 15 år, jeg har siddet i Folketinget, har jeg mange gange kæmpet for både Fregatten og Gl. Estrup, og i al den tid har jeg aldrig mødt nogen, som ikke synes, at de steder skal bevares. Fregatten er bare Danmarks skib. Det betyder så meget for vores historie, men det er virkelig også et vartegn for Ebeltoft og Djursland. Det ville være fuldstændigt forfærdeligt, hvis den forgår.«
Den permanente bevilling lykkedes som bekendt ikke i denne omgang, men Kulturminister Jacob Engel-Schmidt har sat gang i en museumsreform, der også skal kigge på, hvordan midlerne til museerne fordeles.
»Vi vil selvfølgelig meget gerne have en permanent bevilling, og vi mener også, det ville være det rette at gøre. Fregatten udgør en uvurderlig maritim arv - ikke bare for Djursland, men for hele Danmark. Skibet kræver hele tiden vedligehold, og vi har brug for at kunne langtidsplanlægge for at bevare Fregatten på bedste vis. Vi vil selvfølgelig følge arbejdet med reformen tæt, men lige nu tillader vi os at glæde os over, at vi har fået fire år mere,« afslutter en lettet Karin Buhl Slæggerup.