50 år: Tilløbet til Pindstrup Børnehus var stærke mødres værk

Den fik på alle tangenter med festival, musik og underholdning med den rendyrkede klovn og gøgler Tonny Trifolikom, da Pindstrup Børnehus rundede et skarpt hjørne onsdag 25. august.

Artiklens øverste billede
Klovn og gøgler Tonny Trifolikom sørgede for sjov og fest i gaden til jubilæet.

»Når jeg hører udtrykket, at vi fra Pindstrup er sære, tager jeg det som en kompliment. Det betyder, at vi kan noget, som andre misunder os, at vi har evnen til at stå sammen om det, vi i fællesskab har skabt,« skrev daværende Midtdjurs borgmester Hans Chr. Baltzer (S) i 1994 i forordet til bogen Pindstrup »Skabt på træ og tørv«.

I Pindstrup har vi aldrig fået noget foræret, kunne den gode Baltzer, der ny nyder sit aktive otium, tilføje.

Det blev man mindet om ved 50 års jubilæet i Pindstrup Børnehus, tidligere Margrethe Børnehaven, i sidste uge.

Daglig leder Gitte Voetmann Johansen havde sammen med sin medarbejdere, bl.a. en med erfaring fra museumsverdenen, foldet 50 års historie ud med avisudklip, brochurer, fotos m.m. og ophængt materialet på spånplader - naturligvis - i det nye anneks til Pindstrup Hallen.

En herlig, interessant og rørende historisk mosaik, der bekræftede Hans Chr. Baltzers ord. Det var ved fælles indsats, at Pindstrup fik en børnehave som stod klar til indvielse 25. august 1971.

Daglig leder af Pindstrup Børnehus, Gitte Voetmann Johansen, peger på en avisartikel som beskriver starten på historien tilbage i 1971, hvor en gruppe mødre i Pindstrup skabte grundlaget for det, der i dag hedder Pindstrup Børnehus. Fotos: Lars Norman Thomsen

Mødrene tog teten

Allerede i april 1969 tog en række unge Pindstrup mødre initiativ til at få undersøgt behovet for en børnehave i byen. En behovsanalyse hedder den slags på nutidens DJØF-sprog.

Jeg har altid syntes, at en skolen og en børnehave skal se sig selv som vigtig del af byen og er med til at kitte Pindstrup sammen

Gitte Voetmann Johansen

Opbakningen var stor i byen, og der blev stiftet en selvejende institution med Ellen Margrethe Stausholm som formand, Hanne Lykke som næstformand og Nelly Pedersen som sekretær plys yderligere et par mødre og to herrer.

Den fine og moderne grundtanke var at opføre en integreret børnehave, hvor såkaldt normale børn og børn med et handicap kunne trives side om side.

Første spadestik blev taget på en trøstesløs regnvejrsdag i 1970 på grunden på Bøgevej. Børnene, der stak spaderne i jorden, fik lov til at beholde dem til evigt eje.

Med økonomisk støtte fra mæcenen la Cour-fonden lykkedes det at nå i mål med byggeriet, som blev døbt Margrethe Børnehaven til minde om bestyrelsesformandens mor, Margrethe la Cour, ægtefælle til manden bag eventyret om Pindstrup Mosebrug, Johannes F. la Cour. Anlægssummen beløb sig til cirka 700.000 kroner.

Margrethe la Cour døde i 1958, men havde selv arbejdet for at skaffe byen en børnehave.

»Det har været vildt sjovt at dykke ned i historien. Læse gamle dagsordener og se fotos fra de første 50 år. Man bliver virkelig mindet om, hvor meget tiderne har ændret sig siden 1971,« siger Gitte Voetmann Johansen, der startede som leder 1. januar 2019.

Hun afløste Christian Haubuf, nuværende byrådsmedlem for Socialdemokratiet, der nåede hele 34 år som leder, før han gik på pension.

Under strategen Haubufs domæne blev Margrethe Børnehavens position som integreret institution befæstet yderligere efter, at den i 1983 var overgået til at blive kommunal hjemhørende under Midtdjurs Kommune. Der blev kort tid efter også etableret vuggestue.

Mælk og levertran...det er sket noget siden 1971. Også prisniveauet har rykket sig betragteligt.

4 stuer anno 2021

Her 50 år efter at mødrene tog styrepinden og etablerede Margrethe Børnehaven, har den skiftet både navn og organisation, men grundtanken er fortsat den samme.

Navneskiftet til Pindstrup Børnehus skete i forbindelse med overgangen til fællesledelse med naboen, Pindstrupskolen, pr. 1. august 2018.

Det har været vildt sjovt at dykke ned i historien. Læse gamle dagsordener og se fotos fra de første 50 år. Man bliver virkelig mindet om, hvor meget tiderne har ændret sig siden 1971.

Gitte Voetmann Johansen

Pindstrupskolen er Syddjurs Kommunes specialskole med over 100 elever.

»Samarbejdet fungerer strålende. Vi har fået en fælles bestyrelse, og som leder er jeg glad for den sparring, jeg får dagligt med de øvrige i ledergruppen,« siger Gitte Voetmann Johansen.

Her ved 50 års jubilæet er Pindstrup Børnehus ved at få en makeover til næste 2 mio. kroner, og det betyder, at de fire grupper: børnehave, vuggestue og de to specialafdelinger ikke bor dør om dør lige nu og et stykke tid fremover.

»Flere ting trængte kraftigt til at blive kigget efter i sømmene eller udskiftet, og mens det står på, har vi børnehave i Pindstruphallens cafeteria, ligesom vi har lånt lokaler på Pindstrupskolen til den ene af vores specialgrupper. Kun vuggestuen og børnene i Autismehuset er blevet tilbage på matriklen, men det fungerer nu fint alligevel, selv om vi glæder os til at blive samlet igen,« smiler Gitte Voetmann Johansen.

Autismehuset på 140 m² blev taget i brug i 2012, en investering på 2 mio. kr.

Udbygningen betød, at Syddjurs Kommune kunne tilbyde seks børnehavepladser til børn med autisme inden for kommunens grænser.

»Der bliver investeret 1.8 mio. kroner fra kommunens side i både tiltrængt renovering, bedre forhold til personalet, nye badeværelser og en tilbygning med udetoiletter. Vi satser på, at det hele står færdigt og klar til brug 29. december,« lyder jubilæumsønsket fra Gitte Voetmann Johansen.

48 børn

50 år efter starten huser Pindstrup Børnehus 48 børn fordelt med 15 i vuggestuen Krudtuglerne, 18 i børnehaven Hjortestuen (de små årgange pt.) og 15 i de to specialafdelinger - en med betydelig og varig funktionsnedsættelse, Rævestuen, og en med ASF (autisme spektrum forstyrrelser), Grævlingehuset.

Byrådets beslutning om at gradvist at hæve alderen for overgang fra dagpleje og vuggestue til børnehave fra 2,9 år til 3 år i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2021 smitter naturligvis også af på antallet af børnehavebørn i Pindstrup Børnehus. Allerede per 1. april 2021 blev alderen hævet med en måned, og den hæves yderligere en måned per 1. januar 2022.

Der er afsat 1,2 mio. kr. i 2021, 2,4 mio. kr. i 2022 og 3,6 mio. kr. i årene fremover i de kommunale budgetter til samlet at løse opgaven i de syddjurs institutioner.

»Vi oplever stor opbakning både blandt forældre og i Pindstrup generelt, men vi prøver også at bruge byen og naturen omkring så meget som muligt. For eksempel bruger vi anlægget omkring Pindstruphallen, og vi benytter også Spejderhytten meget, den tilhører jo nu Pindstrupskolen,« siger Gitte Voetmann Johansen.

»Jeg har altid syntes, at en skolen og en børnehave skal se sig selv som vigtig del af byen og være med til at kitte Pindstrup sammen.«

Personalet? Består af i omegnen af 25 ansatte. Det kan umiddelbart lyde af mange til 48 børn, men forklaringen er naturligvis, at der er ekstra mange medarbejdere knyttet på de 15 børn i specialafdelingerne.

»Vi har en stærk og fagligt dygtig gruppe medarbejdere, som har været her i mange år. Det er med til at sikre kontinuiteten i hverdagen til glæde for børnene,« siger Gitte Voetmann Johansen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.